PANDEMİ KOŞULLARINDA MİMARLIK EĞİTİMİ… - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
PANDEMİ KOŞULLARINDA MİMARLIK EĞİTİMİ…
Share 23 Eylül 2020

Washington Üniversitesi İnşa Edilmiş Ortamlar Koleji’nin ünlü eğitimcisi, araştırmacısı ve şu anki dekanı, salgın, ekonomik çöküş ve sosyal adalet çığlıklarının ortasında tasarım mesleği için yeni soruları ortaya çıkaracak bir çarpışmayı bekliyor.

 

Renée Cheng

 

Çarpışmalar şiddetlidir. Nesnelerin kütlesi veya hızı ne kadar büyükse, salınan enerji o kadar büyük olur. Pandeminin krizi, ekonomik çöküş ve sosyal adalet çığlıkları çok büyük ve hızlanmaya devam ediyor. Çarpışmalarının ardından, mesleğimiz için yeni sorular ve bunları ele almak için yeni keşfedilmiş enerji ortaya çıkaracaklar.

 

 

 

 

 

 

Daha önce, yeni bir binanın konumuza eklenmeye değer olup olmadığını düşünen mimarlar “Nasıl görünüyor?” ve belki “Ne kadar iyi çalışıyor?” derlerdi.

 

Şimdi daha fazlasını bilmemiz gerekiyor: İçerdiği karbon nedir? Doğal afetlere dayanıklı mı? İnovasyon israfı ortadan kaldırmaya veya değeri artırmaya yardımcı oldu mu? Ayrıca, tedarik akışları adil ticaret mi? İnşası veya işletilmesi sözleşmeli veya köle emeğinin ekonomisine mi bağlı? Hava akışı hastalığın yayılmasını durdurmaya yardımcı olabilir mi? Bina kime fayda sağlıyor?

 

 

Mimarlık eğitiminde, pinup duvarları ve kuzeye bakan pencereleri olan bir alan, bir zamanlar başarılı bir tasarım stüdyosunun ana bileşeniydi. Eğitmenler öğrencilere tasarım süreçleri ve sonuçları hakkında sorular sordular ve – stüdyo kültürünün 7/24 döngüsünü sürdürdüğünün farkında olarak – bütün geceyi çekenlerden endişelendiler.

 

 

Şimdi, öğrencilerin ellerini ne sıklıkla yıkadıklarını ve dün gece bir partiye katılıp katılmadıklarını da merak etmeliyiz. Uzaktan öğrenmeyi öğrenen öğrencilerin neden fısıldadığından veya sessiz kaldığından endişeleniyoruz: Farklı bir zaman diliminde sıkılıyorlar mı, bir evde bir arada mı kalıyorlar, hasta bir aile üyesine bakıyorlar mı, yoksa ekran süresini en üst düzeye çıkarmak mı?

 

 

Bu daha derin soruların peşine düşmek, özellikle de bunları cevaplayacak araçlar tanıdık olmadığında veya bilinmediğinde, göz korkutucu veya rahatsız edici gelebilir. Ama bildiğimizi sandığımız tarihlerde sorgulama, yeniden düşünme ve yeni hikayeler bulma özgürlüğü var.

 

 

Bu süreç aracılığıyla, çoğumuzun şüphelendiği gerçekleri onaylayabiliriz: Binalar nesne değildir; mimarlar, yapılı dünyanın yapısal eşitsizliklerinin suç ortağı olabilirler; stüdyo formatı kutsal değildir; öğrencilerin kişisel yaşamları önemlidir; kültürün görünmez güçlerinin görünür sonuçları vardır; ve eşitsizliğin kültürel itici güçleri yıkılmalı ve yeniden düzenlenmelidir.

 

 

 

Bildiğimizi sandığımız geçmişlerde sorgulama, yeniden düşünme ve yeni hikayeler bulma özgürlüğüdür.

 

 

 

Bu zor ama temel sorulara cevap verebilmek için, mimarlık pratisyenlerinin ve eğitimcilerin iki temel değişiklik yapması gerekiyor.

 

 

Birincisi, kimlerin söz sahibi olduğunu değiştirip, en çok etkilenen ve çoğu zaman karar alma süreçlerinin dışında kalanlara güç ve sorumluluk veriyoruz. Stüdyolarda, öğrencilerden öğretim modelini kırmalarını ve sonra yeniden inşa etmelerini isteyin. Firmalarda, yeni ortaya çıkan tasarımcının rolünü stajyerden yeni uygulama modellerini test eden pilota çevirin. Topluluklarda, konut sakinlerinin yaşanmış deneyimlerinin otoritesini kabul edin ve proje ihtiyaçlarını tanımlamak için onların adalet tanımlarını kullanın. Bir binanın her zaman tek yanıt olmadığını ve tasarımın her zaman en önemli uzmanlık olmadığını kabul etmeliyiz.

 

 

İkinci olarak, mimariye değer verme şeklini değiştiriyoruz. Araştırma yoluyla tasarım amacını sosyal, sağlık ve ekonomik etkilerle ilişkilendirir ve mimari ücretleri bu sonuçlara dayandırırız. Bu, firmaların azalan ücretler için hizmet sağlamak için mücadele ettiği rekabetçi ihale sürecine alternatiflere giden yolları açar. Projelerimizde araştırma uygulayabilmemiz ve test edebilmemiz için somutlaşmış karbon, eşitlik, sosyal adalet ve sağlık üzerine araştırma gündemlerini ilerleten öğrenciler ve öğretim üyeleriyle ortaklık yapıyoruz. Ve firmamızın bu arayışta yalnız olduğunu veya tescilli çalışmanın paylaşılabilecek şeyleri sınırladığını varsaymayı bırakıyoruz. İlerleme yapıldığında yapılacak çok şey ve bol miktarda kredi var.

 

 

Krizler çarpışmaya yaklaştıkça, yakında ortaya çıkan enerji salımını, yeni düşünme, eğitim, inşa ve tasarım yolları arayışımızı hızlandıracak önemli ve yaratıcı değişikliklere kanalize edelim. Bu değişiklikler, gecikmiş işler için bir başlangıç ​​noktası olacak.

 

 

 

 

Renée Cheng

Renée Cheng, FAIA, DPACSA, Seattle’daki Washington Üniversitesi’nde Mimarlık Bölümü’nde ulusal olarak tanınan bir profesör ve Yapılı Ortamlar Koleji Dekanıdır. Harvard College ve Harvard Graduate School of Design’da eğitim gören Cheng, AIA ve diğerlerinden çok sayıda ödülle eğitim mükemmelliği ile tanınmıştır. Adil Uygulama için AIA Kılavuzlarını geliştiren araştırma ekibine liderlik etmektedir. 2016 yılında AIA College of Fellows’a yükselen Cheng, 2009 yılında AIA Minnesota Başkanı olarak ve ayrıca bilgi, yenilik, kültür ve eşitlikle ilgili konularda çeşitli AIA komitelerinde görev yaptı.

 

 

 

 

Kaynak: www.aechitectmagazine.com

 

 

 

 

 

3 Yorum
  1. Bizdeki 200 mimarlık fakülte ve okulundan bir tık sesi duyan oldu mu mimarlık eğitimi adına? Şaşırmadım.

    Semin Ülgen | 23 Eylül 2020

  2. Bizim eğitim kurultaycılarına ne oldu yahu? İki sene de bir kitap çıkarırlardı, Pandemi de çıt yok.

    coşkun kılıç | 26 Eylül 2020

  3. mimarlık eğitimi mi dediniz, pardon…

    pervin gül | 1 Ekim 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org