MASTERPLANET: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ DURDURMA ve YENİDEN TASARLAMA MASTER PLANI… - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
MASTERPLANET: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ DURDURMA ve YENİDEN TASARLAMA MASTER PLANI…
Share 30 Ekim 2020

 Masterplanet,  Bjarke Ingels’in Dünya’yı yeniden tasarlama ve iklim değişikliğini durdurma planıdır

 

 

Hindistan Bloğu

 

 

BIG kurucusu Bjarke Ingels, “Dünya gezegeninde sürdürülebilir bir insan varlığının mevcut teknolojilerle elde edilebileceğini kanıtlamak” için Dünya için bir ana plan hazırlıyor.

 

 

TIME dergisine verdiği röportajda Ingels, Masterplanet – BIG’nin dünya için daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı tasarlama konsepti hakkında ayrıntılara girdi.

 

 

 

Bir şehri planlayan bir mimar gibi dünyaya yaklaşan Ingels, çevre sorunları bütünsel olarak ele alınırsa, 10 milyarlık tahmini bir nüfusun bile yüksek bir yaşam kalitesine sahip olabileceğini hesaplıyor.

 

 

 

Danimarkalı mimar TIME’a, tek tek binaların ölçeğini düşünmenin yeterli olmadığını söyledi.

 

 

 

Ingels, “Bir ev inşa ederken, yapabileceğiniz birkaç şey var – çatıya birkaç güneş paneli vb. Ekleyin – ancak çoğu çok etkili değil,” diye açıklıyor Ingels.

 

 

 

 

 

“Ölçeğinizi her yükselttiğinizde, aslında daha fazlasını yapabilirsiniz.”

 

 

BIG’e göre, yalnızca bir master planlama yaklaşımı, toplam felaketi önlemek için “Dünya gezegeninde sürdürülebilir bir insan varlığının mevcut teknolojilerle elde edilebileceğini kanıtlayacaktır”.

 

Koronavirüs kesin eylemin mümkün olduğunu kanıtladı

 

Masterplanet, çevre sorunlarını iki alt başlık altında 10 bölüme ayıracaktır. Beş kirletici sektör, ulaşım, enerji, gıda, sanayi ve atık yönetimi, ardından sürdürülebilir yaşamın beş ayağı, yani biyoçeşitlilik, su, kirlilik, sağlık ve mimari ve şehircilik.

 

Ingels bir süredir bu fikir üzerinde kafa yoruyor, ancak koronavirüs salgınına verilen küresel tepkinin kendisine bu ölçekte dünya çapında bir planın mümkün olduğunu gösterdiğini söyledi.

 

 

 

Ingels, “İklim krizine karşı benzer bir kararlılığı uygulayabilirsek, bununla bugün mümkün olduğunu düşündüğümüzden çok daha etkili ve çok daha hızlı başa çıkabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

 

 

 

 

Bjarke Ingels, Coronavirüs “geleneksel tedarik zincirinin eksikliklerini” ortaya koyuyor

 

Birleşik ve dünya çapında bir yaklaşımın çok önemli olduğuna inanıyor ve mimarlar, politikacılar veya aktivistler yerine, bir çalışma planı oluşturacak beceri ve bilgiye sahip.

 

 

Ingels, “Çevre parti siyasetini veya modası geçmiş ideolojileri umursamıyor” dedi.

 

 

Masterplanet’in tezinin merkezinde, her ülkeye yenilenebilir enerji sağlamak için tek bir elektrik şebekesinin oluşturulması ve böylece mevcut tutarsız arz probleminin çözülmesi yatıyor. Ingels, dünyadaki tüm güneş panelleri birbirine bağlıyken gezegenin gün ışığı tarafının gece tarafına sonsuza kadar güç sağlayabileceğini öne sürdü.

 

 

ABD gibi ülkeler için plastik atık geri dönüşüm tesislerinin ulusal ölçekte planlanması gerekecektir. Zaten yükselen denizlerden acil tehdit altında olan topluluklar için, onları barındırmak için yüzen şehirler inşa edilebilir.

 

Ingels “her türlü eleştiriye” hazırlandı

 

 

Ingels, TIME’a proje girişiminin “her türlü eleştiri” üreteceğinin farkında olduğunu, ancak BIG uygulamasının tüm sözleşmeleri alacağını varsaymak yerine, kendisi ve ekibi Masterplanet’in bir talimat kılavuzu değil, bir rehber olarak hizmet etmesini istiyor.

 

 

Ingels, “Girişimleri pratik ve pragmatik bir şekilde biriktirmek için yararlı bir araç olabileceğine inanıyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

“Ve bunu neden kimsenin yapmadığından şikayet etmek yerine, tamam, hadi yapmaya başlayalım. Yeterli sayıda ilgili kuruluş bunun yararlı olduğunu düşünürse ve katkıda bulunmak, işbirliği yapmak ve eleştirmek isterse bir etkisi olur.”

 

 

 

Ingels, Masterplanet’in ilk taslağını gelecek yıl yayınlamayı planlıyor.

 

 

BIG, TIME’a, uygulamanın Masterplan’ın, ev sahibi Ingels’in olduğu halkı eğitmek için 10 bölümlük bir belgesel dizisine dönüştürülmesini öngördüğünü doğruladı.

 

 

Firmanın kurucusu kısa süre önce muayenehanenin çalışmaları hakkında uzun metrajlı bir belgeselde ve tasarımla ilgili sekiz bölümlük bir Netflix belgesel dizisinde rol aldı.

 

 

Son zamanlarda Danimarkalı firma, Kopenhag’ın kuru bir kayak pisti bulunan atıktan enerji santralini tamamladı ve Malezya’daki yapay adalar üzerine inşa edilmiş bir şehir için fütüristik bir ana plan yayınladı.

 

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

 

1 Yorum
  1. İşte her şeye çözüm arayan anlayışlar. Plancı bir mimar ölçek olarak dünyayı alıyor. İklim değişikliğini alıyor. Çok etkileyici.

    Alişan Ortaç | 31 Ekim 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org