Zeugma Mozaik Müzesi'nde, intihar eden arkeolog Merve Kaçmış'ın üzerine zimmetlenmek istenen 10 eser kayıp! - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Zeugma Mozaik Müzesi’nde, intihar eden arkeolog Merve Kaçmış’ın üzerine zimmetlenmek istenen 10 eser kayıp!
Share 18 Temmuz 2020

İntihar eden arkeolog Merve Kaçmış’ın görev yaptığı Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi’nde, müfettişlerin yaptığı inceleme sonrası 10 eserin kaybolduğu ortaya çıktı. Arkeoloğun intiharı sonrası yapılan soruşturmada, Kaçmış’a zimmetlenmesi istenilen 8 bin 729 eserden 2 bin 433’ünün envantersiz olduğu, sayım sonucunda ise 10 eserin bulunamadığı öğrenildi.

 

 

 

 

Zeugma Mozaik Müzesi’nde görevli arkeolog Merve Kaçmış, bu yılın ilk günlerinde izin alarak memleketi Diyarbakır’a gitti. Kaçmış, 13 Ocak günü ağabeyinin evinde yaşamına son verdi. Genç arkeoloğun geride bıraktığı mektubunda ise müzedeki envanter kaydı olmayan ya da hiç bulunmayan eserlerin üzerine zimmetlendirilmek istenmesi nedeniyle mobbinge maruz kaldığına yönelik ifadeler olduğu belirlendi.

 

 

 

İntihara ilişkin savcılık tarafından adli soruşturma başlatılırken, iddialar üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da idari soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gönderilen müfettişler, geldikleri Gaziantep’te ilk etapta müze müdürü E.Ö. ile 2 uzmanı görevden uzaklaştırdı.

 

 

 

SAYIM YAPILDI, 10 ESERİN KAYIP OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

 

 

 

Gaziantep’te bir ayı aşkın süre incelemelerde bulunan müfettişler, müzede görevli herkesin tek tek bilgisine başvurdu. Müfettişler ayrıca mobbinge maruz kaldığını belirten arkeoloğun üzerine zimmetlendirilmek istendiğini söylediği eserlerin de tek tek sayımını yaptı.

 

 

 

Müfettişlerin soruşturmasında, intihar eden arkeoloğun zimmetine alması istenen 8 bin 729 eser olduğu ve bu eserlerin daha önce de tayini çıktığı için başka bir kente görevlendirilen Ü.Y.P. adına kayıtlı olduğu saptandı. Müfettişler bunun üzerine Ü.Y.P.’nin tayini çıktığı için müzenin Pişmiş Toprak Eserler bölümünde görevli Merve Kaçmış’a zimmetlendirilmek istendiği eserlerin sayımının yapılmasını kararlaştırdı.

 

 

 

Müfettişler nezaretinde başlatılan sayımda 8 bin 729 eserden 2 bin 433’ünün envanter kaydının bulunmadığı ortaya çıktı. Sayım sonunda ayrıca daha önce zimmette görülen 10 eserin ise bulunmadığı belirlendi. 10 eserin kayıp olduğunun ortaya çıktığı müfettiş incelemesinde ayrıca envanter defterlerinin yıprandığı ve içeriklerinin yetersizliğine de dikkat çekilerek yenilenmesi gerektiği ifade edildi. Raporda ayrıca müzedeki bazı eserlerin oksitlendiği, bazılarının da dökülmeye başladığının belirlendiği vurgulanarak acil önlem alınması istendi.

 

 

 

MÜFETTİŞ RAPORU, SORUŞTURMA DOSYASINDA

 

 

 

Müfettişler tarafından sayım sonunda 6 sayfa olarak hazırlanan rapor, Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na iletildi. Teftiş Kurulu da hazırlanan raporu, arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharına ilişkin soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, müfettiş raporu ve Kaçmış’ın intiharının ardından yapılan araştırmalar ile mobbinge maruz kalıp kalmadığına ilişkin varacağı kanaatin ardından soruşturmayı davaya dönüştürüp dönüştürmeyeceğine karar verecek.

 

 

 

Kaynak : Cumhuriyet


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org