Vandalizmden Zor Kurtulan Roma Tiyatrosu Arkeopark Olacak 2. Bölüm - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Vandalizmden Zor Kurtulan Roma Tiyatrosu Arkeopark Olacak 2. Bölüm
Share 20 Temmuz 2020

Prof. Dr. Mehmet TUNÇER

 

 

Çankaya Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi

 

 

 

 

 

 

Bu yazıda; 35 yılı aşkın bir süredir, inanılmaz bir sorumsuzluk örneği olarak tüm yetkili kurum ve kuruluşlarının gözü önünde başıboş bırakılmış, tinerci ve ayyaş yuvası haline gelerek, Başkent Ankara için çağdışı ve utanç verici bir hal alan Bendderesi’ndeki Roma Tiyatro’sunun niteliği, kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan bilgiler ve günümüzde gelinen nokta verilecektir. Bu yazı bir öncekinin devamı olarak Antik Tiyattro çevresinin açılması, Genelevin yıkılması, Tiyatro çevresinin denetimsiz bırakılması nedeni ile yeniden tahrip olma sürecine girmesi ve bu yıl başlanan “Arkeopark Projesi” ve “Onarım”  çalışmalarına yer verilecektir.

 

 

 

 

 

 

 

BENDDERESİ GENELEVİ’NDE SON YAPILAR DA YIKILIYOR (Fotoğraflar : A. Soyak, 15.09.2013)

 

 

Bendderesi Genelevi Kaldırıldı ve Tiyatro Çevresi Açıldı

 

 

 

2008-2013 yıllarında yapılan çalışmalar ile uzun yıllardır bu bölgeyi ne yazık ki insanlık dışı bir mekan olan genelev kaldırılmıştır. Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkım çalışmalarına devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Altındağ Belediyesi büyük tepkiler ve engellemeler karşın Tabakhane Mahallesindeki salaş yapıları tamamen yıkmış ve temizlemiştir.

 

 

 

 

 

ROMA TİYATROSU ÇEVRESİNDE KAMULAŞTIRILARAK YIKILAN ÇOK KATLI YAPILAR (2005) (Fotoğraf: M. Kadıoğlu)

 

 

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Islah Planı kapsamında yer alan ve yıllardır geri planda bırakılmış Bentderesi’nin modern bir görünüme kavuşması adına çalışmalara ara vermeden devam ettiklerini söyledi. aşkan Tiryaki, “Çalışmalar kapsamında daha önce 23’ü iş yeri 16’sı baraka olmak üzere toplan 39 imarsız binanın yıkımını gerçekleştirdik. Genelev çevresinin temizlenmeye başlamasıyla Kale’nin bir parçası olan Roma Hamamı’na kadar uzanan arkeolojik kalıntılar yeniden gün ışığına çıkacak. Yapılacak çalışmalarla ayrıca antik Roma Tiyatrosu’nun hayata döndürülmesi amaçlanıyor. Çevrenin temizlenmesinin ardından Kültür Bakanlığı ve Altındağ Belediyesi işbirliği ile yenilecek Roma Tiyatrosu, Ankara’nın önemli kültür merkezlerinden biri olacak” diye konuştu. https://www.haberler.com/bentderesi-ndeki-genelevin-hamami-kentsel-haberi/  (05.01.2008)

 

 

 

 

1992 – 2016 ARASI KARŞILAŞTIRMALI FOTOĞRAFLARDA ARADAN GEÇEN 15 YILDA ROMA TİYATROSUNUN SADECE BİRKAÇ BASAMAĞININ ONARILDIĞI VE GENELEV YAPILARININ YIKILDIĞI GÖRÜLMEKTEDİR (Karşılaştırma : A. Soyak, ve B. Williams)

 

 

Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus Bentderesi’nde başlattığı tarihi 5 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu ortaya çıkarma çalışmaları meyvelerini vermeye başladı.

 

 

 

“…..Belediye yetkilileri, iki evin ardından bir kaç gün içinde beş evin daha yıkılmasıyla birlikte genelevde bir çözülme yaşanacağını ve Bentderesi’nin boşalacağını belirtti. Bugün 2 evin daha yıkılmasının ardından Bentderesi Genelevi’nde toplam 17 ev kaldı. Yıl sonuna kadar bütün evlerin yıkılacağı belirtilirken…….Ankara Kalesi’nin eteklerinde bulunan Bentderesi’nde, genelevin bulunduğu bölgenin hemen altındaki tarihi Roma antik tiyatrosunu ortaya çıkarmak için kazı çalışmalarına da başlandı. Kazıların başlamasının ardından ilk olarak İlksan Öğretmen Evi yıkılmış, ardından Bentderesi Genelevi’nin bulunduğu yerdeki evlerin yıkımına başlanmıştı.

 

 

 

 

 

(Kaynak : http://www.radikal.com.tr/turkiye/ankarada-genelev-yikildi-kadinlar-isyanda-1020560/24/09/2010 )  

 

 

 

Bu kapsamda bölgede tarihi dokuyu yeniden ortaya çıkarmak ve çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak için başlattığı çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi’nin, salaş durumda bulunan ve çirkin, metruk bir görüntüye neden olan binaları bir bir yıkmasıyla birlikte tarihi Antik Tiyatro da yavaş yavaş gün ışığına çıkmaya başladı.

 

 

 

HACIBAYRAM CAMİSİ, TABAKHANE CAMİİ VE ROMA TİYATROSU (Fotoğraf: Ank. BŞB.)

 

 

 

Yarım daireden daha büyük olan cavea’sı[1]  ile Ankyra Tiyatrosu’nun orkestra çapı, yaklaşık 12 m’dir. 1,20 m derinliğinde ölçülebilen orkestra çukurunu, kesme gri-beyaz kireçtaşı bloklarla inşa edilmiş bir duvar çevrelemektedir. İyi işçilikle yapılmış bu kireçtaşı bloklar, profili bir kaide (toikhobat) üzerinde yükselmektedir (Kadıoğlu, M., 2011, S.127) Osmanlı döneminde üzerine neredeyse bir mahalle kurulmuştu..

 

 

 

 

TİYATRO VE ÇEVRESİ (21.10.2013) (Fotoğraf: A. Soyak)

 

 

 

Tiyatro ve Yakın Çevresinin Denetimsiz Bırakılması Sonucu Ortaya Çıkan Utanç Verici Vandalizm Görüntüleri

 

 

 

“….Bentderesi bölgesinde 4-5 parsel kamulaştırma alanı ilan edildi. 1995 yıllarında ise orada kazılar başladı. Etrafı yıkıldı. Ancak bölge denetimsiz kaldı. Son 10 yıldır ise burası denetimsiz bir vaziyette. Çevresinin güvenlik altına alınması lazım. Çevresi tahta perdeyle çevrilmesi gerekiyor. Ancak şu anda yol geçen hanı durumunda. İçki içenleri, ayyaşların, uyuşturucu çekenlerin, tinercilerin yuvası haline gelmiş. Oraya girilemiyor. Bizim gibi normal insanlar o bölgede tanıdığımız insanlar sayesinde bu bölgeye girebiliyoruz. Bu konuyu birkaç senedir de dile getiriyoruz…” [2]

 

 

 

 

 

ANTİK TİYATRO İÇİNDE İÇKİ İÇİLMİŞ, ATEŞ YAKILMIŞ VE ÇÖPLÜĞE DÖNMÜŞ (Fotoğraflar: M. Tunçer, Şubat 2016)

 

 

 

 

ANTİK TİYATRO’DA TİNER ÇEKENLER ve TİYATRO ÜSTÜNE BOCA EDİLEN TAŞ, TOPRAK (Fotoğraf: M. Arabacı)

 

 

*Tiyatro çevresi mutlaka denetim altına alınmalı. Dikenli tel mi çekilecek, tahta perde mi yapılacak. Bu antik tiyatronun çevresi güvenlik altına alınması lazım. Girişi çıkışı beli olmalı. Sonra yapılan projeler var. O projeleri uygulamaya sokmamız gerekiyor. Yani antik tiyatronun nasıl restore edileceği ele alınmalı. Bir de çevre düzenlemesi yapılması lazım. Giriş kapısı, otopark, bilet gişesi vesaire gibi projeler yapılmalı. Böyle bir proje zaten var. Bunlar uygulanırsa orasında hiçbir problem olmaz. August mabediyle Hacıbayram Veli Camii ile buranın doğrudan bağlantısının kurulması lazım. Burayla da Ankara Kalesi’nin doğrudan bağlantısının kurulması gerekiyor. (M.Tunçer, 2016 – Ali İnandım ile Röportaj)

 

 

 

 

 

 

“…………Prof. Tunçer, son yıllarda kazısı yapılan Roma Tiyatro’sunun ise perişan durumda olduğunu belirterek, “Yer yer ateş yakılmış, yarı yanmış odunlar, galeriler isle kaplanmış. Şarap, rakı vd içki şişeleri, ortalık çöplüğe dönmüş. Çok üzücü bir manzara. Burada yapılanlar 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre tamamen suçtur. Burayı denetimsiz bırakmak da suçtur” sözleriyle tarihi mekândaki rezalete tepkisini göstermişti.” (Kaynak : Yavuz, Y., 08.05.2016, https://odatv.com/ankarada-utancmanzaralari- 0805161200.html)

 

 

 

“….Antik Tiyatro çevresi mutlaka denetim altına alınmalı. Dikenli tel mi çekilecek, tahta perde mi yapılacak. Bu antik tiyatronun çevresinin güvenlik altına alınması lazım. Girişi çıkışı beli olmalı. Sonra yapılan projeler var. O projeleri uygulamaya sokmamız gerekiyor. Yani antik tiyatronun nasıl restore edileceği ele alınmalı. Bir de çevre düzenlemesi yapılması lazım. Giriş kapısı, otopark, bilet gişesi vesaire gibi projeler yapılmalı. Böyle bir proje zaten var. Bunlar uygulanırsa orasında hiçbir problem olmaz. Augustus mabediyle Hacı Bayram Veli Camii ile buranın doğrudan bağlantısının kurulması lazım. Burayla da Ankara Kalesi’nin doğrudan bağlantısının (S. 49) kurulması gerekiyor.”. (Tunçer, M., Yalçın, N., Aytekin, Ö., Röportaj Dizisi Alyurt, P., Milliyet Ankara Eki, 28.08.2018)

 

 

 

 

 

 

Koç Müzesi’ndeki Dr. Necati Yalçın ile birlikte Ankara-Roma karşılaştırması yaparak, korunması gerekli ve UNESCO Dünya Mirası listesine girebilecek arkeolojik ve tarihsel /kültürel değerlerimizi, bu eserlere yapılan tahribatları anlatmaya çalıştık.

 

 

 

Özellikle Augustus Tapınağı, Hacı Bayram Camisi çevresi, Roma Dönemi Tiyatrosu çevresinde de geçtiğimiz dönemde yapılan yıkımları sundum. Bu günlerde Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma dairesi başkanlığı tarafından planlanan çalışmaları içeren bir sunum yaptım.” ifadelerini kullandı (Tunçer, M., 8 Şubat 2020) .

 

 

 

Roma Tiyatrosu Çevresi Güvenli Hale Getirildi ve Arkeopark Projesi Hazırlandı

 

 

 

 

 

YAPILAN YAYINLAR NETİCESİNDE ANTİK TİYATRO ÇEVRESİ DENETİM ALTINA ALINMIŞTI (Fotoğraflar: M. Arabacı 2018) (Tel örgü öncesi ve sonrası)

 

 

 

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, ‘antik Roma Tiyatrosu’nun etrafının jiletli telle çevrilmesiyle ilgili, “Alana giren kötü niyetli kişilerin ateş yakarak tarihi kalıntılara zarar vermesi engellenmiştir” dedi.

 

 

 

 

 

 

ROMA TİYATROSU ARKEOPARK PROJESİ (2020)

 

 

 

1. ve 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırları içinde yer alan Roma Tiyatrosu’na yönelik Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol doğrultusunda, Roma Tiyatrosu’nun aslına uygun restorasyonunun yapılması için proje çalışmaları başlatılmıştır (Ankara BŞB, KTVK Dairesi Bşk.). Ankara Roma Dönemi Tiyatrosunun kuzeyindeki, doğusundaki ve batısındaki, Hisar Parkı Caddesi, Kevgirli Sokak ve Hacı Bayram Bulvarı arasında kalan, doğu yönünde de Ankara Kalesi ile sınırlanan 1. ve 2. Derece arkeolojik sit alanında, Roma Tiyatrosunun restore edilerek ziyarete açılmasına yönelik ve çevresinin de düzenlenerek Arkeopark’a dönüşümünün sağlanması amacıyla, tiyatroda restorasyon projesi ve çevresinde de çevre düzenleme projesi hazırlanmıştır.

 

 

Hazırlanan çevre düzenleme projesi kapsamında, ziyaretçilere yönelik Otopark, turist otobüsleri için Park ve Bekleme Cebi, Ziyaretçi Karşılama Merkezi, Tuvaletler, Bileti Satış Gişesi ve Güvenlik Kulübesi, Çocuklar için Arkeoloji bilimini tanıtıcı Açık Oyun Alanları, Tematik Açık Hava Sergileme Alanları, Seyir Kafesi, Seyir Terasları ve peyzaj çalışmaları yer almaktadır (Ankara BŞB, KTV Bilgi Notu).

 

 

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi “Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi”ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. 2021 yılında tamamlanması planlanan projenin detaylarını açıklayan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Ulus ve civarında hem tarihi mirasımızı koruyacağız hem de bu alanı dünya tarihi mirasına kazandıracağız” dedi[3] .

 

 

 

“Ankara Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi”nin Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca onaylandığını açıklayan Ödemiş, bu yıl içinde başlanması planlanan Ankara Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi’nin 2021 yılında tamamlanarak Dünya kültürel mirasına kazandırılacağını ifade etti.

 

 

 

 

 

27 HAZİRAN 2020 DE TİYATRO İÇİ TEMİZLENMİŞ AMA HALA BAZI YERLERİ ÇÖPLÜK (Fotoğraflar: M. Arabacı)

 

 

 

 

2012-2019 yılları arasında arazide yapılan kazı çalışmaları neticesinde bulunan yeni buluntulardan dolayı, 2019 yılında Ankara Büyüksehir Belediyesi’nin Kültür Bakanlığı ile yaptığı protokol kapsamında, Tiyatro’nun revize rölöve, revize restitüsyon ve revize restorasyon projeleri, Mezon Mimarlık Restorasyon Ltd. Şti tarafından hazırlanmış ve 2019 yılında tiyatroya ait revize projeler, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır. Bu projelere doğrultusunda, tiyatronun yarım kalan restorasyon çalışmasına önümüzdeki yıllarda devam edilecektir.

 

 

 

 

 

TİYATRO RESTORASYON PROJESİ 2012 (Elif Erdem Öztaner, Mezon Mimarlık Ltd., Kaynak: Kadıoğlu, M., 2017)

 

 

 

ÇEVRE DÜZENLEME ve ARKEOPARK PROJESİ:

 

 

 

Arkeoparkın girişi, 1. ve 2. Derece Arkeolojik Sit alanının kuzeydoğu ucundandır. Girişin karşısında, Ziyaretçi Karşılama Merkezi, girişin batısında, Bilet Gişesi ve Turnikeli geçiş alanı yer almaktadır. Turnikelerden geçildikten sonra, alt kotta, yola paralel uzanan, Ziyaretçi Karşılama Merkezi ve tescilli Abdülkadir İsfehani Mescidi arasında kalan alanda, ziyaretçilerin alanla ilgili ön bilgi alabilecekleri, yapının tarihinin anlatıldığı bilgilendirme tabelalarının yer aldığı, aynı zamanda alanda gezen insanların tura başlamadan önce ya da turu tamamladıktan sonra dinlenebilecekleri, oturma alanlarını da içeren bir dinlenme alanı ve yanı sıra, çocuklar için de keyifli vakit geçirerek, tarih ile olan bağlarını oynayarak ve eğlenerek güçlendirebilecekleri, arkeoloji temalı kum havuzları ve oyun alanları oluşturulmuştur (Ankara BŞB, KTV Bilgi Notu).

 

 

 

 

ROMA TİYATROSU ARKEOPARK PROJESİ (Kaynak : Ankara BŞB, KTVK Dairesi Bşk)

 

 

 

ZİYARETÇİ KARŞILAMA MERKEZİ:

 

 

 

Arkeopark alanı içinde düşünülen en önemli yapısal öğe, Ziyaretçi Karşılama Merkezi dir. Bu mekânın alana ziyarete gelen ziyaretçilerin karşılandığı korunaklı, kapalı bir alan sunması, alan hakkında ön bilgi verilmesi ve ziyaretçilerin yeme-içme, tuvalet gibi ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, geçici küçük çaplı sergilere ve Ankara’nın Roma dönemi şehrini tanıtıcı sunum ve sergilere imkân sağlaması amaçlanmıştır.

 

 

 

 

Mimarisi planlanırken, yapının, alanda asıl sergilenen Roma Dönemi Tiyatrosu ve yapının arkasında yer alan tarihi Ankara Kalesi surlarının önüne geçmemesi, biçimi ve malzeme kullanımı ile sade, tarihi yapılarla yarışmayan, yapının kendisinin öne çıkmadığı ancak modern çizgisi ile de tarihi yapılardan ayrışan bir dili olması amaçlanmıştır.

 

 

 

Alan içinde yeni yapılacak olan bu yapının, tiyatronun siluetini kapatmayacak bir alanda yapılması istenmiştir.  Bu sebeple, arazinin tiyatrodan en uzak köşesi olan doğu kenarı konum olarak belirlenmiştir. Bu alan seçildikten sonra, biçim ve yükseklik olarak da, yapının, arkasında yer alan Kale Surlarının yol kenarından algısını bozmaması amaçlanmıştır. Bu sebeple, yapının arkasındaki suru, yaya kaldırımında yürüyen yayanın göz yüksekliği seviyesinden kapatan bir konumda değil, daha geride, Kale Surunun bitişinde yapılması planlanmıştır. Kale surları doğal kayalığın üzerine oturmaktadır. Yeni yapılması planlanan ziyaretçi karşılama merkezi ise, Kale Surunun oturduğu kayalığın önünde yer alacak ve tek katlı olacak, böylece insan yapımı suru değil, doğal kayalığın altı kısmını kapatacaktır. Mevcut durumda, kale etekleri yeşilliklerle kaplıdır. Yeni yapılacak yapının çatısının da yeşil çatı olması, kale etrafında bulunan yeşilliğin, yapının çatısında da devam etmesi, böylece yapının, doğal topoğrafya ile bütünleşerek, topoğrafya içinde yok olması, sadece kuzeye bakan giriş cephesinin açıkta kalarak, yapının sadece bir cephesinin görünür olması amaçlanmıştır (Ankara BŞB, KTV Bilgi Notu).

 

 

 

 

 

 

SEYİR KAFESİ:

 

 

 

Arkeopark alanının güney tarafında, tiyatronun doğusunda, Hisar Parkı Caddesi üzerindeki açık otoparkı sınırlayan taş istinat duvarının batısında, halihazırda, zemininde asfalt olan düzlük alan üzerine, bir Seyir Kafeteryası önerilmiştir. Bu alan arazinin en üst kotunda yer alan, aynı zamanda alanın kuzeybatı yönündeki Hacı Bayram Camii ve Augustus Tapınağı’nın olduğu alana bakan, o bölgenin ve Arkeopark alanının yukarıdan izlenebilmesi için çok iyi konumda olan bir seyir alanı niteliğindedir. Bu alanın zemininin hali hazırda sert zemine dönüşmüş olması bu alanın işlevsel olarak kullanılabilmesi için bir altlık oluşturmaktadır. Ayrıca bu alanın doğusunda yer alan otoparkın tiyatroya bakan taraftaki, sonradan örülmüş istinat duvarının, Hisar Parkı Caddesi’nden yukarı doğru çıkarken çok baskın bir öğe durumunda olması ve bu duvarın gizlenmesinin istenmesi de bu alana yeni bir fonksiyon vermek için düşünülen gerekçelerdendir. Bu alanın işlevsel olarak oluşturulmasının gerekçelerinden birisi de ziyaretçi karşılama merkezi ile alanın güney sınırı arasında eğimli arazide planlanan, peyzaj alanları ve tematik açık hava sergilerinin bulunduğu kısmın ziyaretçiler tarafından kullanımının daha cazip hale getirilmesi ve üst kottaki kafe ve seyir alanına varana kadar olan alanının tamamının gezilebilmesi için bir sebep daha oluşturulmasıdır.

 

 

 

Sonuç

 

 

 

35 yılı aşkın bir süredir inanılmaz bir sorumsuzluk örneği olarak tüm yetkili kurum ve kuruluşlarının gözü önünde başıboş bırakılmış, tinerci ve ayyaş yuvası haline gelerek Başkent Ankara için çağdışı ve utanç verici bir hal alan Roma Tiyatro’su umarım yakında vandalizmden ve tahribattan kurtulacaktır.

 

 

 

Ankara BŞB açıklamalarına göre “Arkeopark Projesi” ve “Tiyatro Restorasyon Projesi”

 

 

KTV Koruma Kurulu’ndan geçmiştir. Roma Tiyatrosu’nun çevre düzenlemesi ve restorasyonuna ilişkin de ihale sürecine girildiğini yetkililer açıklamıştır.

 

 

 

Umarım bundan böyle üzerinde yer aldığımız Roma Dönemi Ancyra’sının çok değerli arkeolojik kalıntılarına çok daha dikkatli, bilimsel ve hassas davranılır.

 

 

 

 

BU KONUDA BASINDA ÇIKAN BAZI HABERLERİMİZ:

 

 

 

Son yıllarda inanılmaz bir şekilde herkesin gözü önünde “Dünya Mirası” olabilecek Roma Tiyatrosu içi ve çevresi denetimsiz ve çöplük idi. Ben bu konuda birkaç haber yapmıştık.

 

 

 

28 Ağustos 2018 tarihinde Milliyet Ankara Ekinde tam sayfa olarak Paşa Alyurt’un hazırladığı yazı dizisinde Dr. Necati Yalçın ve Y. Peyzaj Mimarı Öznur Aytekin ile birlikte “Antik Tiyatro Çevresi Koruma Ve Denetim Altına Alınmalı” demiştik. Bu yazıya karşılık 1 hafta sonra sonra çıkan haberde bunun gerçekleşeceği yazıyor.

 

 

 

Mayıs 2016 da çıkan haber aşağıda..

 

https://odatv.com/ankarada-utanc-manzaralari-0805161200.html

 

 

Şubat 2016 da çıkan haber aşağıda:

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/yikmayin-ayaga-kaldirin-40061817

 

 

http://mehmet-urbanplanning.blogspot.com/2016/03/ykmayn-ayaga-kaldrn.html

 

 

 

 

Sayın Eray Görgülü (Hürriyet) yaptığımız röpörtaj

 

 

 

http://eraygorgulu.blogspot.com/2016/05/ulusu-ykmayn-yeniden-ayaga-kaldrn.html?view=classic

 

 

 

 

Roma Tiyatrosu’nun nasıl ayyaş, tinerci yatağı olduğuna ilişkin çektiğim bazı fotoğraflar aşağıda:

 

 

 

 

Başkent Ankara için utanç verici manzaralardır. Bunun önüne geçebilirsek ne mutlu bize demiştik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Mehmet TUNÇER

 

 

KAYNAKLAR

 

 

 

Ankara Dış Ve İç Kale’deki Çalışmalar İle Açık Hava Müzeleri Hakkında Not (28.09.1983 Tarihli Toplantı Tutanağı) Ankara BŞB, K.T.V. Dairesi, 2020, Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi Bilgi Notu ve fotoğraflar (KTV Dairesi Başkanı sayın Bekir Ödemiş’e ve konu ile ilgili Bedir, B., ve Avcı, S., ‘ya Arkeopark Projesi ile ilgili bilgi, belge ve fotoğraflar için teşekkür ediyorum. Akok, M., 1969, Ankara Şehrindeki Roma Hamamı, Türk Arkeoloji Dergisi, Sayı XVII-1, sf. 5-37. (Aktaran : Aygür, A., F., https://alivedatoygur.wordpress.com/2019/05/14/roma-ankarasindan-gunumuze-kalan ( Erişim: 08.07.2020)
Aygür, A., F., 2019, “Roma Tarihinde Ankara’nın Yeri”, Roma Ankarası’ndan Günümüze Kalan, https://alivedatoygur.wordpress.com/2019/05/14/roma-ankarasindan-gunumuze-kalan/ (Erişim: 08.07.2020) Duran, S., 2018, Georges Perrot – Edmond Guillaume, http://www.gazeteregli.com/eregli-haber/gazete-eregli/?id=4300&resimID=2209, Erişim 08.07.2020 Kadıoğlu, M., Görkay, K., Mitchell, S., 2011, “Roma Dönemi’nde Ankyra”, Yapı Kredi Yayınları 3371, Anadolu Kültür Akademisi Derneği, Mas Mat., İstanbul. Ödemiş, B., 2019, Ankara BŞB, KTVK Dairesi Bşk. lığı Sunumu.  Tunçer, M., 2000, “Tarihsel Çevre Koruma Politikaları: Ankara”,Kültür Bakanlığı Yayınları 2520, Aralık 2000, Kültür Eserleri Dizisi : 281. Tunçer, M., 2017, “Dünden Bugüne Kültürel Miras Ve Koruma: Ankara, Patara, Urfa Edessa, Perge, Diyarbakır, Mardin “, Gazi Kitapevi Yayınevi, Ank. ISBN 978-605-344-522-7,
Tunçer, M., Yalçın, N., Aytekin, Ö., Röportaj Dizisi Alyurt, P., Milliyet Ankara Eki, 28.08.2018. Yavuz, Y., 08.05.2016, https://odatv.com/ankarada-utancmanzaralari- 0805161200.html) Roma Tiyatrosu Başkent’te Gün Işığına Çıkıyor, 10 Şubat 2020, https://www.gazetenehaber.com/haber/roma-tiyatrosu-baskentte-gun-isigina-cikiyor-64006 Mayıs 2016 da çıkan haber aşağıda.. https://odatv.com/ankarada-utanc-manzaralari-0805161200.html Şubat 2016 da çıkan haber aşağıda: http://www.hurriyet.com.tr/yikmayin-ayaga-kaldirin-40061817 http://mehmet-urbanplanning.blogspot.com/2016/03/ykmayn-ayaga-kaldrn.html Sayın Eray Görgülü (Hürriyet) yaptığımız röportaj http://eraygorgulu.blogspot.com/2016/05/ulusu-ykmayn-yeniden-ayaga-kaldrn.html?view=classic https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/ankara-ayni-zamanda-roma-sehri/400205 https://alivedatoygur.wordpress.com/2019/05/14/roma-ankarasindan-gunumuze-kalan/ (Erişim: 08.07.2020)
https://www.haberler.com/bentderesi-ndeki-genelevin-hamami-kentsel-haberi/ 05.01.2008) http://www.radikal.com.tr/turkiye/ankarada-genelev-yikildi-kadinlar-isyanda-1020560/ 24/09/2010 http://www.tayproject.org/haberarsiv201010.html  Hürriyet, 03.11.2010)   [1] Antik tiyatroların sahne dışında kalan yarım planlı, basamaklı oturma alanı. Sözcük latince olmakla birlikte, bugün hem Roma, hem de Grek tiyatroları için kullanılır. Döneminde Grek tiyatrosundaki aynı bölüme theatron denilirdi. (Kaynak: Sanat Sözlüğü) [2] Tunçer, M., Korunamayan Kültürel Miras HacıBayram Camisi ve Augustus Tapınağı Çevresi Kitabı, 2019, S.48. [3] Roma Tiyatrosu Başkent’te Gün Işığına Çıkıyor, 10 Şubat 2020, https://www.gazetenehaber.com/haber/roma-tiyatrosu-baskentte-gun-isigina-cikiyor-64006

 

 

 

Kaynak : www.gazetenehaber.com

2 Yorum
  1. Bu ülkede en değersiz nesne kültür varlıkları galiba. Pes dedirtiyor insana.

    ihsan gerçek | 21 Temmuz 2020

  2. Sözün bittiği yerdeyiz Vandalizm her alanda ve çoğunlukla devlet destekli olarak hayata geçiriliyor.

    Kenan Karagül | 29 Temmuz 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org