Prof. Dr. Naci Görür anlattı: İzmir'in deprem kaynağı bunlardır - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Prof. Dr. Naci Görür anlattı: İzmir’in deprem kaynağı bunlardır
Share 3 Temmuz 2020

Deprem uzman Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’in depremselliği hakkında açıklamalarda bulundu. Görür, özellikle Gediz ana fayı üzerinde olan depremlerin İzmir’i etkilediğine dikkati çekti.

 

 

 

 

Deprem uzman Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’in depremselliği hakkında sosyal medya hesabı Twitter’dan açıklamalarda bulundu.

 

 

Görür, özellikle Gediz ana fayı üzerinde olan depremlerin İzmir’i etkilediğine dikkati çekti.

 

 

“Bunun dışında İzmir civarında Ege Bölgesi’nin K-G gerilmesine bağlı olarak K-G ve KKD-GGB yönlü doğrultu atımlı faylar da gelişmiştir” diyen Görür, “Bu faylar 20-70 km uzunlukludur. Bu faylar arasında Çeşme, Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla ve Yenifoça faylarını saymak mümkündür. Bunların her biri de İzmir için deprem üretebilecektir. Asıl İzmir’in deprem kaynağı bunlardır” dedi.

 

 

 

Prof. Dr. Naci Görür’ün sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklama şöyle:

 

 

 

“Arkadaşlar merhaba. İzmir’in depremselliği ile ilgili görüşümü yazacağıma söz vermiştim. Bu konu biraz karmaşık. Nedeni bu kentin tektonik konumu. Bu bölgede sırt sırta vermiş 2 ana graben var. Biri Gediz, diğeri B. Menderes. İkisinin ortak horstu Bozdağlar ve Aydın Dağları…

 

 

 

Bu horstun kuzey sınırı Gediz Grabeninin ana fayını, güney sınırı ise B. Menderes Grabeninin kuzey ana fayını oluşturur. Ana faylar kaydırak gibidir. Üzerlerinden Gediz ve B. Menderes Grabenlerinin tavan blokları yavaş yavaş kayar ve yerleşir, dolayısıyla da depremler oluşur.

 

 

 

 

 

 

“ÖZELLİKLE GEDİZ ANA FAYI ÜZERİNDE OLAN DEPREMLER İZMİR’İ ETKİLER”

 

 

 

İzmir Yarımadası kısmen horstun bir parçası gibidir. Özellikle Gediz ana fayı üzerinde olan depremler İzmir’i etkiler. Gediz Graben sistemine ait faylar İzmir civarında çoğunlukla D-B uzanımlıdır.

 

 

 

“HER BİRİ İZMİR İÇİN DEPREM ÜRETEBİLECEKTİR”

 

 

 

Bunun dışında İzmir civarında Ege Bölgesi’nin K-G gerilmesine bağlı olarak K-G ve KKD-GGB yönlü doğrultu atımlı faylar da gelişmiştir. Bu faylar 20-70 km uzunlukludur. Bu faylar arasında Çeşme, Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla ve Yenifoça faylarını saymak mümkündür. Bunların her biri de İzmir için deprem üretebilecektir. Asıl İzmir’in deprem kaynağı bunlardır.

 

 

 

“BU DEPREMLER GENELLİKLE 6’LAR MERTEBESİNDE”

 

 

 

Bu depremler genellikle 6’lar mertebesindedir. Tarihte birçok deprem bu deprem kaynağının fazlalığından ötürü İzmir’e mal edilmiştir. Özellikle İzmir fayların deprem tekerrür peryotlarının hassas belirlenmesiyle bu kent için daha tutarlı afet değerlendirilmesi yapılabilecektir.

 

 

 

 

 

İzmir fayları MTA tarafından güzel bir şekilde belirlenmiştir. Konuyu anlamanızda bu şekiller faydalı olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

MTA diri fay haritası. İkisini kıyaslayın. Grabenlere dikkat edin. Selamlar.”

 

 

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org