MANÇO MİMARLIK 6. KEZ WA ÖDÜLÜNÜ KAZANDI |
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
MANÇO MİMARLIK 6. KEZ WA ÖDÜLÜNÜ KAZANDI
Share 11 Temmuz 2020

Moulin Rouge projesi ile 6. kez WA Ödülünü kazandık.
PROJE AÇIKLAMASI

 

 

Moulin Rouge ve çevresi tarihi üzerine yapılan araştırmaların yanı sıra rekabet programının kapsamlı bir şekilde incelenmesi, tasarım ve malzemelerinde temel olarak farklı olan ancak projenin özel bağlamına atıfta bulunan bir bina tasarlama kararıyla sonuçlanmıştır. Buna göre, mevcut mimari modelin devam etmesi yerine, orijinal Moulin Rouge’u zıt özellikleriyle vurgulayacak çağdaş bir “ekleme” önerilmektedir.

 

 

 

 

 

En başından beri planlamanın amacı, belirlenen fonksiyonlar için programın teknik ve hacimsel gereksinimlerini karşılayan rasyonel ve esnek alanların oluşturulması olmuştur.

 

 

Minimum 10 sütun ile istenen “ferahlığı” elde etmek için yaklaşık 10m x 10m ızgaralı betonarme bodrumların üstünde çelik bir yapı önerilmektedir. Çelik yapının diğer avantajları, yoğun bir kentsel ortamda çok daha kısa inşaat aşaması ve geri dönüştürülmüş malzemelerden yararlanma ve binanın ömrünün bitiminden sonra bu bileşenleri geri dönüştürme fırsatı da çelik tercihine katkıda bulundu.

 

 

 

 

Tamamen işlevsel amaçlara ek olarak, içeriden ve dışarıdan görünür kalan çelik yapı da önerilen binanın tanımlayıcı görsel özelliğine dönüştürülür. Bir zamanlar alana hakim olan endüstriyel tesislerin çıplak yapıları, 19. yüzyılda inşa edilen anıtsal çelik yapılar, estetiği kuruluşundan bu yana Moulin Rouge’un kimliğinin ve gösterilerinin her zaman önemli bir parçası olan bir dönem gibi bağlamsal yönler ve son olarak Moulin Rouge’u tanımlayan ikonik Kırmızı Yeldeğirmeni’nin kanatları ve pencereleri üzerinde tekrarlanan “X” desenine çıplak yapı denir.

 

 

 

 

Metal iskelet, caddeyle görsel bağlantı sağlamak için kasıtlı olarak şeffaf tutulan zemin ve 1. katlar dışında sürekli bir metal örgü tabakasıyla örtülmüştür. Kafes hem güneybatı cephesine bakan cepheye çarpan güneş ışığı filtresi hem de LED aydınlatma sistemi ile dijital görüntüler ve animasyonlar için dev bir ekran olarak işlev görecek. Önerilen tasarımda olduğu gibi korunmayan kırmızı yel değirmeni fiziksel olarak kaldırılacak, ancak sembolik görüntüsü dijital bir animasyon olarak yeniden canlandırılacak.

 

 

Mesh katmanından sokaktan görülebilen dansçıların silüetlerinin, Pigalle’nin komşu erotik cazibe merkezlerine ek olarak büyük ölçekli bir “peep-show” yarattığı düşünülmektedir. Moulin Rouge dansçıları tarafından erotizmin temel bir unsuru olarak giyilen file çoraplara benzeyen metal kaplama, içeriğe ek bir görsel referans olarak kabul edilir.

 

 

Sürekli değişen bir cephe görünümüne sahip olmak için, kayar panjurlar, her katta ayrı açıklıklar bulunan metal kafes katmanına düzensiz olarak yerleştirilir.

 

 

PLANLAMA

 

 

Erişimi kolaylaştırmak için, kamusal ve yarı kamusal alanlar 1. bodrum, zemin ve 1. katlarda yer almaktadır. Binanın özel bölümleri, yönetim, giyinme odaları, eğitim odaları, spor salonu ve dış mekânın tamamı daha yüksek katlarda planlanmaktadır.

 

 

Yükseklik sınırlamasına uyurken sergi salonunu giriş ve caddeye bağlamak için doğal aydınlatmaya ihtiyaç duymayan oditoryumlar yer altındadır.

 

 

 

Sergi alanı, giriş holü, kafeterya, kitapçı ve sokaktan görünürlüğünü sağlayacak şekilde yerleştirilerek ilgi odağı olarak tasarlanmıştır. Mevcut Moulin Rouge binası ile bir bağlantı oluşturmak için, zemin ve 1. katın planlarından bir üçgen kesildi ve bu da çift katlı yüksek boşluğa yol açtı. Gerekli yapısal önlemler alındıktan sonra mevcut binanın ayırma duvarının kaldırılması, eski binanın giriş holü ile sergi alanının cephesi ve Place Blanche’a bakan girişi birleştirecektir. Bu şekilde, ek bir yarı kapalı alan

 

 

 

DİZAYN
2009

TAMAMLANDI
2009

TEKNİK VERİ
Çelik yapı

PROJE TAKIMI
Ali Manço, Aytaç Manço, Zuhtu Usta, Gufran Baykal

 

 

 


Yorum yazmak için


Tasarım: Conjuntos Empáticos   Conjuntos Empáticos, Universidad Autónoma de Guadalajara’dan (Meksika) bir mimarlık öğrencileri grubu ile işbirliği içinde, kampüs bahçesinde bir açık hava ders salonu oluşturmak için topluca bir pnömatik mimari prototipi inşa etti.

Copyright © 2020 All Rights Reserved | Mimdap.org