“Çölde Elmas” stadyumu Katar’daki 2022 Dünya Kupası öncesinde tamamlandı

Editör: Tom Ravenscroft

Fenwick-Iribarren Mimarlar ve Desen Tasarımı, Katar’daki FIFA 2022 Dünya Kupası’nın şu ana kadar tamamlanması için üçüncü ve en büyük mekân olan Doha yakınlarındaki Education City Stadyumunu tanıttı.

 

 

 

Kendine özgü kaplaması nedeniyle “Çölde Elmas” lakaplı 45.350 kişilik stadyum, 2022’de Orta Doğu ülkesinde gerçekleşecek olan futbol turnuvası sırasında maçlara ev sahipliği yapacak sekiz mekândan biri.

 

 

 

 

Eğitim Şehri Stadyumu, Doha’daki Khalifa Uluslararası Stadyumu’nun yükseltilmesi ve Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan Al Wakrah’daki Al Janoub Stadyumu’nun açılmasının ardından etkinlik için tamamlanan üçüncü mekân.

 

 

 

 

 

 

Londra merkezli Desen Tasarımı, İspanyol merkezli stüdyo Fenwick-Iribarren Architects tarafından oluşturulan bir konsepte göre tasarlanan mekan, binanın adını veren Eğitim Şehri üniversite bölgesinde Doha’nın batısında yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

Cephesi, şeklini Arap mimarisinden alan ve ülkenin güçlü güneş ışığını saptırmak için tasarlanmış, yorucu üçgen bir desenden yapılmıştır. Cephe geceleri aydınlatılabilir.

 

Katar’ın Kültür Mirası Üst Komitesi, “Stadyumun cephesinde, güneşin gökyüzündeki hareketi ile renk değiştiren karmaşık, elmas benzeri geometrik desenler oluşturan üçgenler bulunuyor.”

 

“Elmaslarda olduğu  gibi, stadyumun tasarımı da kaliteyi, dayanıklılığı ve dayanıklılığı temsil ediyor ve hem sahip olduğu anılar hem de ülkeye gelecekteki değeri için önemli bir şey olacak.”

 

 

 

Stadyuma, Küresel Sürdürülebilirlik Değerlendirme Sistemi’nden sürdürülebilirlik konusunda beş yıldız verilmiştir.

 

 

Doha Metro’nun yakınında, toplu taşıma araçlarına doğrudan erişim için LED spor aydınlatması, düşük toksisiteli iç mekan malzemeleri kullanıyor ve yüzde 29 geri dönüştürülmüş malzemelerden üretildi. Toplamda malzemelerin yüzde 85’i bölgesel olarak tedarik edildi.

 

 

 

 

 

Dünya Kupası’nın ardından stadyum, çevredeki üniversiteler ve yerel toplum için bir spor ve atletizm merkezine dönüştürülecek.

 

 

Stadyumun kapasitesini 20.000’e düşürmek için modüler oturma sırası kaldırılacak ve binanın bazı bölümleri üniversiteler tarafından kullanılmak üzere sınıflara ve etkinlik alanlarına dönüştürülecek.

 

 

Madrid merkezli Fenwick-Iribarren Architects, 1990 yılında Mark Fenwick ve Javier Iribarren tarafından kuruldu. Mimarlık stüdyosu ayrıca, modifiye edilmiş nakliye konteynırlarından inşa edilecek Katar Dünya Kupası’nda oyunlara ev sahipliği yapmak için Ras Abu Aboud stadyumunu tasarlıyor.

 

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

One Comment

  1. Seyircisiz oynanırsa bu kadar stadyum ne işe yarar diye düşünmek lazım.
    Gerçi Katar’da para sorun değil sanırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir