ORTAK YAŞAM TOPLULUĞU : BaseCamp Lyngby |
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
ORTAK YAŞAM TOPLULUĞU : BaseCamp Lyngby
Share 18 Mayıs 2020

 

 

Tasarım: Lars Gitz Architecture

PROJE AÇIKLAMASI

Danimarka’da Basecamp Lyngby sosyal olarak etkileşime giren bir süper yapıdır ve 900 öğrenci, doktora ve yaşlılar için sürdürülebilir bir ortak yaşam topluluğu olarak işlev görecektir.

Alan

Konumu güzel doğanın ortasında, Lyngby Gölü ve kısa bir yürüyüş mesafesinde yürüyüş, yelken veya kayık kullanma fırsatı sunan Unesco korunmuş park Dyrehaven’e yakındır. 1000 bisiklet park yeri en yeşil ulaşımın kullanılmasını teşvik eder.

 

Proje halk için erişilebilir hale getirerek bölgeye bir şeyler vermek ve bu yolla sosyal, ekonomik ve çevresel yönleriyle ilgili olarak yerel toplumu cezbetmek maksadıyla oluşturulmuştur.



Mimari yaklaşım

 

BaseCamp Lyngby’nin organik yapısı, çevredeki yeşil alandan ve insanları doğaya daha yakın hale getirme ve onları onunla ve birbirleriyle etkileşime motive etme arzusundan ilham alıyor. Her yaştan insanı sosyal etkileşim ve sessiz daldırma için bir araya getirmek için katalizör olarak tasarlanmış bir sosyal organizmadır.

Mimari konsept, engelsiz bir şekilde birlikte akan ve hem çeşitli iç avlu bahçelerinden hem de dış manzaradan tüm kompozisyon boyunca ilginç deneyimler sunan alanlar yaratmakla ilgilidir. Şiiri ve maneviyatı mimariye davet etmek için beklenmedik ve şaşırtıcı unsurlar ve görüşler akıcı bir şekilde eklenir. Yükseklik, güneydoğudaki dikimiyle yavaş yavaş yükselir, burada Lyngby ve Lyngby Gölü’nün yanı sıra ortaya çıkan heykelsi kompozisyonun kendisi üzerinde çarpıcı manzaralar ortaya çıkar.

 

Deneyim ve sosyal etkileşim

 

Proje, zemin seviyesinden yavaşça yükselen ve insanları bölgeye davet eden heykelsi, organik hacminin çarpıcı bir görünümünü ortaya çıkaran kuzeyden bir girişle ifade edilir. Mahkeme bahçelerine davet edilirler ya da halka açık yeşil çatı manzarasında gezinmeye ilham verirler.

Organik hacim, küçük avluların etrafına şakacı bir şekilde sarılıyor ve insanların tanışması, okuması veya sadece hayatın tadını çıkarması için iyi tanımlanmış samimi alanlar yaratıyor.

Merkezi yuvarlak şekilli bina bölgenin kalbidir. Yapıyı görsel olarak güçlendirir ve ayrıca kafe, spor salonu, atölyeler, sinema, kütüphane vb. tüm ortak özellikleri bir araya getirerek tüm alanı birbirine bağlar.

 

TEKNİK VERİ


Sürdürülebilirlik

Bina, yeşil çatısı, güneş panelleri ve bakkal yetiştirme bahçeleri ile Danimarka DGNB Sistemi altın seviyesine sahiptir.
Biyoçeşitliliği teşvik etmenin yanı sıra, yeşil çatı bir yağmur suyu tamponu sağlar, havayı arındırır, ortam sıcaklığını azaltır, iç sıcaklığı düzenler ve enerji tasarrufu sağlar. Cephe malzemesi Rock Panel Dayanıklıdır ve BRE Sınıf A + sertifikalıdır. Havalandırma ve ısıtma sistemleri sürdürülebilir teknolojilere dayanmaktadır. Çıkan havanın enerjisinin% 90’ı binayı havalandıran temiz havanın ısıtılması için yeniden kullanılır.

İnşaat ve malzemeler

Yapı tek bir yamuk şekilli modülden yapılmıştır. Modül tekrarlanır, 180 derece döndürülür ve yuvarlak organik şekilli yapı oluşturmak için farklı yüksekliklerde istiflenir. Binanın normal inşaat maliyetlerini aşmadan inşa edilmesini mümkün kılan da buydu.
Cephe malzemeleri doğal yeşil çevreye karşılık gelir ve dikey gölgeler organik formu geliştirir ve ormanlardaki ağaçlardan dikey deneyime referans verir.

Yapının bitime yaklaştığı son aşama…

 

Video linki:
https://youtu.be/bkkUr06GYXI

 

PROJE TAKIMI
Lars Gitz Architecture:
Lars Gitz, Jon Clausen, Nevena Milosevic, Kim Clausen, Mladen Stamenic, Sanne Motzfeldt Bentzen, Katrine Gulddahl.

DİZAYN: 2018

TAMAMLANMA:  2020

 

 

Kaynak: https://worldarchitecture.org/

2 Yorum
  1. Çok iyi bir organik tutum görüyorum, çatıları da bahçeye çevrilince, doğanın bir parçasıymış gibi tasarım ortaya çıkıyor.

    mehmet rauf yılmaz | 20 Mayıs 2020

  2. Fikir iyi, uygulama iyiye yakın. Gelecekte ağaçlar büyüyünce daha da iyi olacaktır.

    Feridun Dansel | 23 Mayıs 2020


Yorum yazmak için


Tasarım: Conjuntos Empáticos   Conjuntos Empáticos, Universidad Autónoma de Guadalajara’dan (Meksika) bir mimarlık öğrencileri grubu ile işbirliği içinde, kampüs bahçesinde bir açık hava ders salonu oluşturmak için topluca bir pnömatik mimari prototipi inşa etti.

Copyright © 2020 All Rights Reserved | Mimdap.org