Köprüden önce son çıkış:TALANA AÇILAN OLİMPOS'U NE BEKLİYOR? - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Köprüden önce son çıkış:TALANA AÇILAN OLİMPOS’U NE BEKLİYOR?
Share 25 Mayıs 2020

Sercan C. Güler

 

Olimpos’un talana açılmasına ilişkin İleri Haber’e konuşan Avukat Münip Ermiş, “Artık imara açılan alanda bundan sonra herhangi bir şekilde müdahale edilemez. Burası ekolojik turizm alanı ilan edildiğinde yoğun bir yapılaşma bizleri bekliyor” dedi.

 

Antalya’nın Kumluca ilçesindeki köklü tarihe ve eşsiz doğaya sahip Olimpos’ta yapılaşmanın önü açıldı. 1’inci derece sit alanı olan bölge 3’üncü derece sit alanına dönüştürüldü. Bölgenin imara açılmasıyla, arkeolojik bir bulguyla karşılaşılsa dahi yapılaşmaya müdahale edilemeyecek.

 

Olimpos’un 1972’de Milli Park ilan edildiğini ve tatilcilerin en fazla tercih ettiği yerlerden biri olduğunu söyleyen Ermiş, “Antalya’da Olimpos ve Çıralı gibi başka bu tip yer kalmadı. Hem orman olacak, doğal ortam bozulmayacak, aynı zamanda da tatilini yapacaksın veya gezeceksin. Olimpos ve Çıralı bu anlamıyla, Antalya bölgesinin ve Türkiye’nin çok özen gösterilmesi gereken bölgesi” ifadelerini kullandı.

 

 

‘BÖLGENİN ARKEOLOJİK DERECESİ DÜŞÜRÜLDÜ’

 

 

Olimpos’un bir ören yeri olduğunu ve antik kentin sınırlarının mevcut kazılarla sınırlı olmadığını belirten Av. Ermiş, “Burada Kavşık Boğazı var. Boğazın içinde bulunan, yaklaşık 3-4 bin yıllık tarihi olan kent çok farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Önemli merkezlerden biri, Likya dönemine ait. Burada henüz kazılar tamamlanmış değil. Şu anda devam ediyor. Kuzey ve güney kent diye iki kısımda kazı var. Onlar devam ediyor. Bir kısmı da o yüzden arkeolojik olarak 2’inci derece sit alanı” diyerek sözlerini sürdürdü:

 

 

“Kazı alanı olan ören yerinin olduğu yer 1’inci dereceydi, ücretle girilen yer. Üst bölüm, şu an bungalovların, ağaç evlerin kurulduğu yer de 2’inci derece arkeolojik alandı. Şimdi, 1’inci derece, 2’inci derece arkeolojik alanlara yapılacak yapıların sınırlamaları belli. Konu o da değil. Burada yeni getirilen düzenlemeyle, buranın arkeolojik olarak derecesi düşürüldü. 3’üncü derece arkeolojik alan yapıldı 2017’de. Bu yeni durumdaysa 1/25 binlik, 1/5 binlik ve 1/binlik yeni planlar yapıldı. Bu plan notlarında, özellikle belli alanlar yapılaşmaya açıldı. Artık bunlara yapı yapılabilecek. Burası imara açılmış oldu.”

 

 

‘KAÇAK YAPILAŞMA RİSKİ VAR’

 

 

Bölgenin hem pansiyon konutu hem de ticari alan olarak yüzde 30 oranında parsellenerek imara açılmasıyla, arkeolojik bir bulguyla karşılaşılsa dahi yapılaşmaya müdahale edilemeyeceğinin altını çizen Ermiş, “Burası imara açılmamış olsa doğrudan doğruya kazı başladığı anda, eğer bir arkeolojik değer ortaya çıkarsa müdahale edilebiliyordu. Şimdi artık imara açılan alanda bundan sonra herhangi bir şekilde müdahale edilemez. Burası ekolojik turizm alanı ilan edildiğinde yoğun bir yapılaşma bizleri bekliyor” şeklinde konuştu.

 

Olimpos’un kaçak yapılaşma riskine girecek şekilde imar planı içine alınmasının son derece sakıncalı olduğunu belirten Ermiş, “Bölgenin özelliğini tümden ortadan kaldıracak bir nitelik taşıyor. Üstelik o bölgede yatağa ihtiyaç da yok. Antalya’nın genelinde turizm yatırımı düşünülecek en son bölge Olimpos olmalı. Burası ancak günübirlik turizm alanı olabilir” ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti:

 

“Şu andaki mevcut alanda ağaç evler var. Ağaç evler de imara aykırı ama, bunların çözümü bunları yasallaştırmaya çalışmak veya imara açmak değil. Evet, burada bir ton ağaç ev veya bungalov tipi yapıyla kurallar ihlal ediliyor, doğru. Ama bunun çözümü burayı tümden imara açmak değil. Aksine koruma amaçlı plan yapmak. Yapılaşmaya yönelik plan yapılacaksa, yapılaşma son derece düşük olabilir. Belki köylerdeki gibi yüzde 10 gibi. Ama bu şekliyle yapılan plan, tümden Olimpos bölgesini ağır risk altına soktuğu düşüncesindeyiz.”

 

 

‘KARARA İTİRAZ EDİLECEK’

 

 

Hukuki sürece dair de bilgilendirmede bulunan Ermiş sözlerini, “6 Haziran’da askı süresi bitiyor. Bu askı süresi içerisinde Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri odası askıya itiraz edecekler. Askıya itiraz süreci başlayacak ve sonuçta bir karar verilecek. Ondan sonra da yargı süreci başlayacak” şeklinde noktaladı.

 

 

Kaynak: İleri Haber

 

1 Yorum
  1. İZİN VERMEYİN SAKIN MuTLAKA BASKI YAPILSIN

    ali | 25 Mayıs 2020


Yorum yazmak için


  Projenin temel amacı, şehir idaresi, kamusal sosyal eylem merkezi ve yerel polis karakolu da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirerek Etterbeek yönetiminin kimliğini yeniden tanımlamaktı. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org