Karantina günlerinde sosyal mesafeli, temassız  gıda pazarı… - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Karantina günlerinde sosyal mesafeli, temassız  gıda pazarı…
Share 3 Nisan 2020

 

Tasarım: Shift Architecture Urbanism

 

Editör: Amy Frearson

Hollandalı stüdyo Shift Architecture Urbanism, sokak gıda pazarı için insanların koronavirüs pandemisi sırasında birbirleriyle temas etmeden taze ürünler alabilecekleri bir model geliştirdi.

 

Hyperlocal Micro Markets, müşterilerin koronavirüs yayılımı riski olmadan meyve ve sebze, süt ürünleri, et ve balık satın alabileceği bir kamu pazarları ağı konsepti.

 

Tasarım, herhangi bir kasaba veya şehrin halka açık meydanlarında kolayca kurulabilen, insanların sosyal alışveriş kurallarını uygularken yerel alışveriş yapmasına izin veren 16 kare ızgaralardan oluşur.

 

Hyperlocal Micro Markets, kamu pazarları ağı için bir kavramdır.

Shift Architecture Urbanism, önermiş olduğu plan ile  Rotterdam da dahil olmak üzere dünyanın birçok kentinin kamu pazarlarının kapanmasına karşı çözüm bulmak için verdiği tekliftir.

 

Kontaminasyon riski kadar yüksek olabilen süpermarket alışverişleri, toplum üzerinde baskı oluşturmaktadır. Bazı insanlar markete  girmek için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalmaktadırlar ve sonunda içeri girdiklerinde bazen  boş raflar bulmaktadırlar.

 

Mimarlar Thijs van Bijsterveldt, Oana Rades ve Harm Timmermans, “Koruyucu tedbirlerle bile geleneksel taze ürün pazarlarında kontaminasyon riskini göz ardı etmek imkansız olmasa bile, açık alandaki düzenlemeler durumu değiştirebilir. ” dedi.

Bu pazarlar, müşterilerin sosyal mesafe bırakma yönergelerini uygularken taze ürünler satın almalarına olanak sağlayacak.

 

 

“Ama aynı zamanda açık kalan süpermarketlerde de durum böyle.” “Sosyal mesafe kurallarını kontrol etmek çok zor ve birçok insan aynı ürünlere dokunuyor.”

 

Mimarlara göre bir başka konu, herkesin tüm yiyeceklerini süpermarketten satın alamayacağıdır.
“Birçok hane temel gıda ihtiyaçları için açık hava pazarına bağımlı” diyorlar. “Piyasaların kapatılması onları daha pahalı süpermarketlere geçmeye zorlayarak, bu daha savunmasız gruplara daha fazla finansal baskı uygulamaktadır.” diye devam ediyorlar.

 

Tasarım, herhangi bir kamu meydanında kolayca kurulabilen 16 kare ızgaradan oluşur.

 

Shift’in önerisi, mevcut gıda pazarlarının yerel mahallelerde bölünüp dağılabileceği fikrine dayanıyor. Mimarlar bu organizasyona  “hiper-yerel ölçekte faaliyet gösteren mikro pazarlar” diyorlar.

 

Her mikro pazar 16 kare ızgara etrafında düzenlenmiş sadece üç tezgahtan oluşur. Bir giriş ancak iki çıkış vardır.

 

Her mikro pazar, aynı anda en fazla altı kişiye erişilebilen üç tezgahtan oluşmaktadır.

 

Bir seferde sadece altı kişinin alana girmesine izin verilir, ancak serbestçe dolaşabilirler. Tek kural, aynı anda yalnızca bir kişinin ızgara üzerinde bir kare işgal edebilmesi kural olarak belirlenmiştir.

 

Tezgahlar, her müşterinin harcadığı zamanı azaltmak için bireysel ürünler yerine paketler satar.

 

Kurulum ve kapatma da yönetilmesi kolay olmalı – piyasa yatırımcıları farklı günlerde farklı yerlerde kurulum yaparak esnek ve hareketli olmaya alışkınlardır.

 

Buradaki fikir, mevcut gıda pazarlarının yerel mahalleler arasında bölünüp dağılabileceği yönündedir.
Mimarlar, “Eski konsantrasyon modelinin hem uzay hem de zaman içinde bir dağılım modeli ile değiştirilmesi gerekiyor” dediler.

 

Buradaki organizasyon “Büyük pazarları, şehre yayılmış mikro pazarlara bölmek  ve daha uzun süre açık tutulması prensibine dayanır. Pazara gitmek yerine, pazar mahallenize geliyor.” diye özetlenebilir.

İnsanlar bu pazarlara evden uzakta seyahat etmeden erişebilecekler.

Shift, koronavirüs ile başa çıkmak için stratejileri araştıran birçok mimari ve tasarım stüdyosundan biridir, ancak çoğu şu ana kadar çoğu sağlık hizmetlerine odaklanmıştır. Carlo Ratti Associati ve Jupe, mobil hastane sistemlerini tasarladılar.

 

Mimarlar taze gıda dağıtımının çözülmesi çok daha kolay ve aşılabilecek bir sorun olduğuna inanıyor.

 

Sistemlerinin hayata geçirilebileceğini umuyorlar. Ancak, başarılı bir şekilde çalışmak için, pazarların yönetiminin her gün çeşitli ürünlerin mevcut olmasını sağlamak için şehir veya belediye meclisi tarafından denetlenmesi gerektiğini bu projelerinin işletilmesi için gerekli olduğunu vurguladılar.

 

 

Kaynak: Dezeen

1 Yorum
  1. Kapanan semt pazarlarında bu planlama kolayca yapılabilir. Daha sağlıklı alışveriş sağlanır, marketlere bağımlılık azalır.

    doruk yılgör | 4 Nisan 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org