Antik Kent’te ÇED oyunu - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Antik Kent’te ÇED oyunu
Share 11 Şubat 2020

Antalya Termessos Antik Kent’e üç buçuk kilometre mesafede bulunan ve faaliyet süresi dolan maden ocağına “ÇED gerekli değildir” raporu verildi ve bu yolla işletme süresi uzatıldı.

 

 

 

 

Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden Termessos’a üç buçuk kilometre mesafede bulunan ve faaliyet süresi dolan maden ocağına “ÇED gerekli değildir” raporu verildiği ortaya çıktı.

 

 

Termessos Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 10 yıldır işletilen kalker ocağı, kırma eleme tesisinde kapasite artışı ve yer değişikliği için onay verildi. Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde Kovanlık Mahallesi mevkiindeki ormanlık alanda maden faaliyetini 11 yıl daha yapmasının önü açıldı.

 

 

Proje tanıtım dosyasına göre, faaliyet alanında üretim kapasitesi 49 bin 920 tondan, 350 bin tona çıkarıldı. 100 hektarlık ruhsat sahasının “ÇED gereklidir” raporuna ihtiyaç duyulmaması için yasal sınır olan 25 hektarın altında belirlenmesi dikkati çekti. Şirket, 24,31 hektarlık alanda malzeme çıkaracağını bildirdi. Açık işletme yöntemi ile işletilecek projenin maliyeti 900 bin TL olarak belirlendi.

 

 

YILDA 192 PATLATMA

 

 

Antalya’nın merkez ilçesi Döşemealtı’na uzaklığı yaklaşık 42,5 km, en yakın yerleşim yeri olan Dağbeli Mahallesi’ndeki konuta uzaklığı kuş uçumu 2 bin 560 metre olan alanda ayda 16 defa, yılda 192 defa patlatma yapılacak.

 

 

Proje dosyasına göre, sahanın tamamı ve çevresi orman. Bölgede kızılçam türlerinin bulunduğu tespit edilirken, Akdeniz Kızılçam ormanlarının yaygın bir şekilde bulunduğu bölge olduğu da dosyaya yansıdı.

 

 

KESİLECEK AĞAÇ SAYISI BELİRSİZ

 

 

İşletme aşamasında ve orman projelerine bağlı olarak orman izinleri alınırken Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışmalarda kesilecek ağaç miktarı belirlenecek. Kaç ağacın kesileceği belirtilmezken ağaçların kesimleri Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün kontrolünde yapılacağı kaydedildi.

 

 

YERALTI SUYU TEHLİKEDE

 

 

Daha önce bölge halkının suyunun çamurlu ve az akmasına sebep olduğu için tepki gösterdiği proje, yeraltı suları için tehdit oluşturmaya devam edeceği görüldü. Proje tanıtım dosyasına göre, alan yeraltı sularının tam üzerinde yer alıyor.
Ayrıca maden sahası Yaban Hayatı Geliştirme sahasına olan mesafesinin 3 bin 720 metre olduğu görüldü.

 

 

 

 

Kaynak : Birgün


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org