Londra Kraliyet Sanat Akademisi, İspanyol sanatçı Cristina Iglesias’ı kamusal alanlardaki kentsel heykelleri nedeniyle 2020 mimari ödülünü kazandı.
Bu, 2020 Kraliyet Akademi Mimarlık Ödülü’nün verildiği üçüncü yıl. Önceki kazananlar Diller Scofidio + Renfro kurucuları Elizabeth Diller ve Ricardo Scofidio ve Japon mimar Itsuko Hasegawa.

 

 

Cristina Iglesias

Madrid merkezli Iglesias, 2006-2018 yılları arasında metalleri çevreleyen organik dokular üzerinde asılı kalan suyu çevreleyen şehri yansıtacak şekilde kullanan Nehirler ve Kamusal Alanlar adlı bir dizi eser üretti.

 

 

 

 Cristina Iglesias, Antwerp’te bir uçurumun üzerinde bir havuz olan Deep Fountain’u yarattı. Fotoğraf Kristien Daem.

Foster + Partners tarafından tasarlanan Bloomberg Londra merkezinin dışındaki bronz su özelliği olan Unutulmuş Akarsular’ı tasarladı ve bu alandan akan kayıp bir antik nehri canlandırdı. Ödüllere başkanlık eden Foster + Partners’ın kurucusu Norman Foster, “Arka arkaya gelen şehirciler ve sanatçılar, heykel ve çeşmeler şeklinde kamusal sanatla açık sivil alanları geliştirdi,” dedi. “Kraliyet Akademi Mimarlık Ödülü, Cristina Iglesias seçiminde bu kalıcı ve hayati geleneğe saygı gösteriyor.”

 

 

 

” Unutulmuş akışları Bloomberg için Foster + Partners Londra ofisleri tarafından kayıp bir nehir yeniden oluşturur. Fotoğraf: Nigel Young

2020 Kraliyet Akademi Mimarlık Ödülü jürisinde Stanton Williams’ın kurucu ortağı Alan Stanton, sanatçının Jane Wilson ve mimar Anupama Kundoo’nun Louise Wilson ve Londra Ekonomi Okulu’nda şehir çalışmaları profesörü Ricky Burdet de vardı.
Iglesias, genellikle asma pavyonlar veya kurumuş nehir yatakları şeklindeki mimari heykellerini gerçekleştirmek için çelik, su, cam, bronz, beton, ayna ve saman gibi malzemeler kullanır.
Onun parçası Derin Çeşmesi, Antwerp’teki Leopold de Waelplaats’ta bronz olarak dökülmüş bitki formlarından yapılmış bir uçurumla kesilmiş bir havuz heykelidir. Zamanlanmış bir mekanizma, havuzu uçurumun üzerinde sabit bir ayna oluşturmak için tekrar yükselmeden önce çatlağı boşaltır.

 

 

 

 Iglesias, Madrid’deki Prado Müzesi Uzantısı için bronz bir kapı olan Kapı-Geçit Yolu’nu terk etti. Fotoğraf Attilio Maranzano

Sık sık mimarlarla birlikte çalışır. Fosters + Partners’ın Bloomberg binası için bir parçanın yanı sıra Madrid’deki Norman Foster vakfı için Ionosphere (Sessiz Fırtınaların Yeri) adlı bir parça tasarladı.
Desde lo Subterráneo adlı eseri, İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan Santander’deki Centro Botín sanat galerisinde.
İspanyol mimar Rafael Moneo’nun Madrid’deki Museo del Prado’yu uzatması için Doorway-Passageway’in parçasını yarattı.

 

Sanatçı, Kraliyet Sanat Akademisi’nin (RA) verdiği onurdan memnun olduğunu söyledi, çünkü heykelin kentte, kamusal alanda ayrılmaz rolü olduğuna inandığım bir şey.
“Mimarlık ve heykel arasındaki geçişlerle ilgileniyorum” dedi. “Çağdaş kentsel yaşamın ortasında düşünmek ve düşünmek için mekânlar ve anlar yaratmak.”

 

 

 

 

 

Sanatçının çalışmaları genellikle su havuzları altında metale dökülen bitki örtüsünü kullanıyor. Fotoğraf: Attilio Maranzano
Foster ve jürisi ayrıca, dünyanın dört bir yanından gelen mimaride gelecekteki yetenekleri tanıyan Kraliyet Akademisi Dorfman Ödülü için dört finalisti seçti.
Filistin’den AAU Anastas, Finlandiya’dan AOR Mimarlar, Çin’den BCKJ Mimarlar ve Malezya’nın WHBC Architects, 10.000 £ ödüllü genç mimari stüdyoları.

 

 

Kraliyet Akademisi Dorfman Ödülü sahibi, 16 Mart – 19 Mart 2020 tarihleri arasında Londra’da düzenlenen Kraliyet Akademi Mimarlık Ödülleri Haftası kapsamında 17 Mart 2020’de açıklanacak.

 

 

Ana görüntü Jose Luis López de Zubiria’ya ait.

 

 

 

 

 

Kaynak:  Hindistan Blok |

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir