Disiplinlerarası Bilim ve Mühendislik Kompleksi |
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Disiplinlerarası Bilim ve Mühendislik Kompleksi
Share 12 Aralık 2019

Tasarım: Payette, Boston
Editör: Clay Risen
(Bu makale, 2019 AIA COTE Top Ten Ödüllerini genişleten kapsamımızın bir parçası olarak, ARCHITECT’in Kasım 2019 sayısında yayınlandı.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Northeastern Üniversitesi’ndeki yeni bir laboratuar binası, sürdürülebilirliğin sadece enerji ile ilgili olmadığını, aynı zamanda topluluğun, sitedeki genel geçiş yolları ve kamuya açık yollarla bağlanmasıyla da ilgili olduğunu kanıtlıyor.

 

 

 

 

 

 

 
121 yıllık tarihi boyunca, Northeastern Üniversitesi, öğrencilerinin çoğunu Boston bölgesinden alan bir banliyö okulu olmuştur. Ancak, son yıllarda profili arttığından, yeni kampüs tesislerine olan ihtiyacı – her şeyden önce, ulusal olarak sıralanmış bir araştırma üniversitesini işaret eden birinci sınıf laboratuarlar. Bu geçişin bir kısmı, kentin kampüsün ana demiryolu koridorlarından birinin karşısında bulunan, eski bir otopark olan kahverengi alanlı bir sitede bulunan okulun yeni Disiplinlerarası Bilim ve Mühendislik Kompleksi’dir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üniversite, baştan beri bir dönüm noktası binası istedi – sadece robotikten biyofotoniğe kadar her şeyi araştıran bilim adamlarının evi değil, aynı zamanda kampusun farklı bölümlerini birbirine bağlayan ve okulun geleceği hakkında cesur bir açıklama yapan bir yapı. Boston merkezli, merkez tasarımı için açık bir yarışma kazanan firma olan Payette, bu çağrıyı bir binanın geniş, alçak bir köprüsünü tasarlayarak cevapladı. Halka açık, hem ana kampüse açılan bir kapı hem de iki Boston mahallesi olan Fenway ve Roxbury arasında bir bağlantı görevi görüyor. Ayrıca, bina sakinlerinin% 89’unun güvendiği yürüyüş, bisiklet veya toplu taşıma yoluyla erişimi kolaylaştırır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kampüse ve topluma bağlantılar kritik öneme sahip olsa da, Payette daha da önemli bir şey tasarlamak istedi: gerçekten, bütünsel olarak sürdürülebilir bir araştırma binası. “Sadece güzel bir bina yapmak istemedik” diyor AIA proje mimarı. “Heyecan verici gözükecek olsaydı, derinin derisinden daha fazlası olmalıydı.”

 

 

Şirket daha önce, hava taşımacılığının Disiplinlerarası Bilim ve Mühendislik Kompleksi gibi bir laboratuar binasının temel enerji taleplerinden biri olduğunu kabul etti. Güvenlik nedeniyle, laboratuvarlarda dolaşan havanın daha sonra havalandırılması gerekiyordu; Binada başka bir yerde geri dönüştürülemedi. Bu yüzden Payette, sirkülasyon havasını laboratuvarlara ulaşmadan mümkün olduğunca önce kullanacak bir sistem geliştirdi: Temiz hava çevre ofislerine, ardından da geniş bir atriyuma pompalandı. Atriyuma kitlesel bir güneş ışığı ile giren güneş ışığı havayı ısıtır; yükseldikçe, tükenmeden önce laboratuvarlara gönderilir. FAIA, Payette Başkanı Kevin B. Sullivan “Atriyum tam anlamıyla binanın ciğerleridir” diyor. “Bu, tasarım ve performansın bir birleşimidir.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sistem ayrıca mümkün olduğunca fazla ısıyı yakalamak ve yeniden kullanmak için de çalışır: Üst katın güneyindeki bir güneş duvarı kışın ısıyı yakalarken, yüksek verimli bir ısı geri kazanım sistemi, hava laboratuvarlardan çıkmadan önce enerji çeker. Bunların ve diğer stratejilerin bir sonucu olarak – firmanın “güneş duvarı” olarak adlandırdığı dikey olarak yönlendirilmiş bir alçı-tabancası gibi – kompleks, benzer araştırma tesisleri için ölçülen enerji kullanımında ortalamanın% 70 oranında azaltılmasını sağlıyor. FAIA’nın baş müdürü Robert J. Schaeffner “Bu bina türleri çok fazla enerji kullanıyor” diyor. “Yani, enerji kullanımı konusunda stratejik olabilirseniz, çevre üzerinde derin bir etki yaratabilirsiniz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bina aynı zamanda tuvalet tesislerinde kullandığı çatıdan çıkan yağmur suyunun% 99’unu yakalar – yıkama talebinin% 57’sini karşılar. Şehrin yağmur suyu tutma konusundaki katı gereklilikleri doğrultusunda, bir zamanlar güneybatı Boston’ı kaplayan sulak alanları taklit etmek için yerli bitkileri sulamak için yağmur bahçeleri ve bioswales kullanıyor.

 

 

Payette, tasarımını bilgilendirmek için büyük miktarda veri topladı. Tasarım ekibi parametrik modelleme ve özel birleştirme yazılımı kullanarak, güneş perdesini oluşturan çıtaların genişliği ve erişim yollarının dolaşım kapasitesi kadar ayrıntılı detaylar için seçenek puanları üretti. Firma daha sonra bu verileri, tasarım ekibinin karar vermesini şekillendiren binanın genel modellemesine dahil etmek için mühendislik ortağı Arup’a verdi. “Bu şekilde, daha fazlasına dayanan bilinçli kararlar aldığımızı söyleyebiliriz, tam da hoşlandığımız şey, ”diyor Schwartz.

 

 

 

 

 

 

 

Proje Nitelikleri:

 
Mimar: Payette
Sahibi: Northeastern Üniversitesi
Yer: Boston
Proje Sahası: Brownfield
Bina Program Türü: Laboratuvar
Tasarım Bitirme Yılı: 2016
Önemli Proje Tamamlanma Yılı: 2017
Brüt Şartlı Zemin Alanı: 22.020 m2
Brüt Şartsız Zemin Alanı: 1.000 m2
Hikayelerin Sayısı: Yedi
Proje İklim Bölgesi: ASHRAE 5A
Yıllık Çalışma Saati: 8.760
Site Alanı: 12.000 m2
Proje Sahası İçeriği / Ayarı: Kentsel
Mobilya hariç inşaat maliyeti: 165 milyon dolar

Yaşayanlar, Konaklayanlar ve Ziyaretçi Sayısı: 1.302

 

 

Proje Bilgileri:

 
Proje: Disiplinlerarası Bilim ve Mühendislik Kompleksi, Boston
Müşteri / Sahip: Northeastern Üniversitesi
Mimar: Payette, Boston. Kevin Sullivan, FAIA, Bob Schaeffner, FAIA (tasarım sorumlusu); Wes Schwartz, AIA (proje mimarı); Barry Shiel, AIA (proje yöneticisi); Mary Gallagher (iç tasarım)
İç Mimar: Payette
Yapısal Mühendis: LeMessurier Danışmanları
MEP Mühendisi: Arup
İnşaat Mühendisi: Vanasse Hangen Brustlin Inc.
Geoteknik Mühendisi: Haley ve Aldrich, Inc.
İnşaat Müdürü / Genel Müteahhit: Suffolk İnşaat
Peyzaj Mimarı: Stephen Stimson Ortakları
Aydınlatma Tasarımcısı: Arup
Laboratuar Planlayıcısı: Jacobs Danışmanlığı
Titreşim / Akustik: Acentech
Kod Danışmanı: RW Sullivan Mühendislik
Maliyet Danışmanı: Vermeulens
Rüzgar / Hava Kalitesi Danışmanı: RWDI
EMI / RFI Danışmanı: Vitatech
Tabela: Roll Barresi ve Ortakları
Boyut: 234.000 brüt feet kare
Maliyet: 165 milyon dolar
Malzemeler ve Kaynaklar:
Halı: Desso Halı; arayüzey
Tavanlar: Armstrong Tavanlar (acoutic tavan döşemesi); Rulon International (ahşap çıta)
Dış Cephe Sistemleri: Scheldebouw NL (mühendislik, imalat); Permasteelisa (kurulum)
Döşeme: Johnsonite (kauçuk); Anahtar Reçine (terrazzo)
Mobilya: Çelik Kasa; Allermuir; Arper; Yüksek kule
Cam: Interpane DE
HVAC: Dadanco (soğuk ışın)
Aydınlatma: Eşsiz Aydınlatma; Vela
Aydınlatma Kontrol Sistemleri: Lutron
Oturma: Figueras
Site / Peyzaj Ürünleri: Peyzaj Formları
Pencereler / Perde duvarları / Kapılar: Scheldebouw NL (mühendislik, imalat); Permasteelisa (kurulum)

 

 

 

 

 

Kaynak: www.architectmagazine.com

 

 


Yorum yazmak için


Tasarım: Atelier FCJZ Editör: Ian Volner Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in önemli bir 2014 konuşmasında kınadığı sözde “tuhaf” binalardan uzaklaşmayı örnekleyen Pekin merkezli Atelier FCJZ’den Jishou Sanat Müzesi, alçakgönüllülük ve özgünlük modelidir – yerel bir havaya sahip çağdaş bir bina.

Copyright © 2020 All Rights Reserved | Mimdap.org