Gülshan Derneği Camii - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Gülshan Derneği Camii
Share 3 Temmuz 2020

Tasarım: Kashef Chowdhury

Kashef Chowdhury – URBANA tarafından tasarlanan bu camiye tahsis edilen kentsel arsa nispeten küçüktü, ancak araştırma caminin büyük bir cemaatin barındırılması gerektiğini önerdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu, cami tipolojisinin dikey olarak yığılmış bir hacme dönüştürülmesini gerektiriyordu. 2500 kişi için planlanan bina, şu anda haftalık Cuma namazı için 4500 kişiye kadar katılıyor.

 

 

 

Parselin sınırlı olması nedeniyle ibadet-dua salonu dizisinin pragmatik bir yaklaşımla değiştirilmesi gerekiyordu. Örneğin, giriş hemen gerçekleşiyor: kaldırımdan bir basamakla doğrudan ana giriş ve dua salonuna gidiyor. Tüm katlara bolca merdivenler ve asansörler ile erişilebilir, bu da ziyaretçileri altı üst seviyeye çıkarır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüm iç mekanlar doğal ışığın iyi girmesi ve havalandırmadan yararlanır. İkincisi, binayı saran ve benzersiz formunu ve cephelerini oluşturan ve yağmur ve güneş enerjisi kazanımından korunmayı sağlayan bir jali veya elek yapısının kullanılmasıyla mümkün olur.

 

 

 

Jali, “La-ilaha-ill-Allah” ın bir soyutlamasıdır – İslam’ın ilan edilmesinde temel bir açıklamadır, dördünün hepsinde gruplarda sürekli olarak çalışan bin yıllık Kufi senaryosunda Arapça’dan Tanrı’dan başka Tanrı yoktur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüm yapı beyaz dökme beton olup, kumaş ve silüetin jenerik konut ve ticari binalardan oluştuğu bir şehirde bir monolit görünümü verir.

 

 

 

Proje Bilgisi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mimarlar: Kashef Chowdhury – URBANA
Yeri: Gulshan, Dhaka, Bangladeş
Baş Mimarlar: Kashef Mahboob Chowdhury
Alan: 741.0 m2
Proje Yılı: 2017
Proje Adı: Gülshan Derneği Camii
Tüm Görseller Kashef Mahboob Chowdhur’ın izniyle

 

 

 

 

 

Kaynak: www.arch2o.com

1 Yorum
  1. Farklı bir yaklaşım denenmiş. Demek ki denemek lazım.

    cemil arıkan | 4 Temmuz 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org