GALATA KULESİNDE NELER OLUYOR? İBB suç duyurusunda bulunacak... - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
GALATA KULESİNDE NELER OLUYOR? İBB suç duyurusunda bulunacak…
Share 13 Ağustos 2020

Galata Kulesi’ni 164 yıl sonra İBB’nin elinden alan Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan restorasyon skandalı!

 

 

Hilti ile yapılan yıkımın sonradan eklenen duvarlar olduğu söyleniyor. Ama giriş alanında yapılan çalışmanın plandan da okuyabildiğimiz üzere özgün duvarlar olduğu açıkça belli oluyor.

 

Galata’nın 1965 yılında tamamlanan Köksal Anadol imzalı restorasyonunun planları…

 

İBB’nin elinden alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen Galata Kulesi’nde duvarların matkapla delindiği ve tarihi kulede inşaat çalışmaları yapıldığı görüldü. İBB Sözcüsü Murat Ongun, görüntülerle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve eski Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, görüntülerin yarattığı tepkinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görüntüleri “uygun bulmadığını” belirterek, şirketin uyarılacağını belirtti.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) elinden alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen Galata Kulesi’nin içinde yürütülen inşaat çalışması görüntüleri dikkat çekti.

 

 

“SUÇ NİTELİĞİNDE”

Görüntüleri Twitter hesabında paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, “İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” dedi.

 

 

İBB SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

 

İBB’den konuya ilişkin açıklama geldi. İBB Sözcüsü Murat Ongun ise görüntülerle ilgili suç duyurusunda bulunulacağını kaydetti.

 

İBB’den yapılan açıklamada, restorasyonu yapan firmanın İBB’ye ait aydınlatma ekipmanlarını habersizce ve gelişigüzel şekilde söktüğü, işlevsiz kalan ekipmanların İBB tarafından demontajı yapılarak muhafaza altına alındığı belirtildi.

 

MÜLKİYET İBB’DE DEĞİL

 

 

Galata Kulesi’nin idaresinin 16 Mayıs’tan beri Kule-i Zemin Vakfı ve Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nde olduğunu açıklayan İBB Enerji Yönetimi ve Aydınlatma Müdürlüğü, kulenin dış cephe aydınlatma elemanları ilgili şu açıklamayı yaptı:

 

 

“Kule’nin dış cephe aydınlatma elemanları Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesinde; yerinde olduğu gibi bırakılmış, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından alınacak kararların beklenmesine karar verilmiş, bu süreçte aydınlatma bakım onarımları ekiplerimizce yapılmış, çeşitli farkındalık günü etkinliklerinde (27-28 Mayıs tarihlerinde Azerbaycan bayrak renkleri ile 24 Haziran tarihinde Pektus hastaları farkındalık günü etkinliği için turuncu renkle aydınlatılmıştır) teknik çalışmalar Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda yine ekiplerimizce gerçekleştirilmiştir.”

 

 

 

“KULE BİR BUÇUK AYDIR KARANLIK”

 

 

“Ancak Temmuz ayı başlarında Kule’de restorasyonu gerçekleştiren yüklenici firma tarafından Kule’nin aydınlatması için kullanılan enerji kesilmiştir ve Galata Kulesi yaklaşık bir buçuk aydır karanlıktır. Bu süreçte de Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ile görüşmelere devam edilerek restorasyon sırasında aydınlatma elemanlarının zarar görmesini önlemek üzere gerekli tedbirlerin alındığı ve aydınlatma elemanlarının sökülmeyeceği Vakıflar 1.Bölge Müdürlüğü tarafından ifade edilmiştir. Ancak 30 Temmuz.2020 tarihinde yerinde yapılan incelemelerde; Kule’nin restorasyonunu gerçekleştiren firma tarafından seyir terası katında bulunan İBB’ye ait olan aydınlatma elemanlarının habersizce sökülerek gelişigüzel bir şekilde alana bırakıldığı tespit edilmiş olup; sökülen malzemeler yüklenici firmadan tutanakla teslim alınmıştır. Ayrıca aydınlatma sisteminin uzaktan kontrolünü sağlayan ünitelerin de yerinde olmadığı tespit edilmiş olup; 4 kalem malzeme ilgili firma tarafından İBB’ye teslim edilememiştir. Bu sebeplerle 11 Ağustos 2020 tarihinde; alanda enerji olmadığından işlevsiz bir şekilde kalan aydınlatma elemanlarımızın zarar görmemesi ve kaybolmaması adına ekiplerimizce demontajı yapılarak muhafaza altına alınmıştır.”

 

KAFTANCIOĞLU: IŞİD’İN TARİHİ ESERLERE YAPTIĞINDAN FARKSIZ

 

 

Galata Kulesi’ndeki skandal görüntülerin sosyal medyada yayımlanmasının ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da bölgeye geldi.

 

 

Burada basın mensuplarına bir açıklama yapan Kaftancıoğlu, “Galata Kulesi’ne yapılanları izleyince, IŞİD’in tarihi eserlere yaptığından daha farklı bir şey yapılmadığını gördüm” ifadesini kullandı. Kaftancıoğlu içeriye girmek istediklerini ancak izin verilmediğini söyledi. Galata Kulesi’nin tüm Türkiye hatta dünya tarafından takip edilen kültüren bir miras olduğunu vurgulayan Kaftancıoğlu, “Kentin dokusuna sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız” dedi. CHP İstanbul İl Başkanı, İBB’nin hukuki süreci başlattığını da sözlerine ekledi.

 

 

GALATA KULESİ

 

 

Galata Kulesi, İstanbul’un Galata semtinde bulunuyor. 528 yılında inşa edilen yapı, şehrin önemli sembolleri arasında. İstanbul Boğazı ve Haliç, kuleden panoramik olarak izlenebilmektedir. UNESCO, 2013’te kuleyi Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil etmişti.

 

Giriş katında kırımın yapıldığı yer…

 

 

 

BİZ DE UYGUN BULMUYORUZ!

 

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve eski Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, görüntülerin yarattığı tepkinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görüntüleri “uygun bulmadığını” belirterek, şirketin uyarılacağını belirttti. Kültür ve Turizm Bakanlığı sosyal medya hesabının da retweet ettiği hesabında Demircan şu ifadeleri kullandı:

 

 

 

“Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir.

 

 

 

Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır.

 

 

Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir.

 

 

Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır.

 

 

Galata Kulesi’nin kısa bir süre içinde İstanbul’un kültürel mirasını tanıtan önemli bir merkez olarak İstanbulluların ve İstanbul’u ziyaret eden misafirlerimizin sıkça ziyaret edeceği bir mekan haline dönüşmüş olacağını birlikte göreceğiz.”

 

 

Kaynak: Cumhuriyet

 

2 Yorum
  1. her şeyi yaparlar, önleri açık, düşünecekleri bir şey yok.

    Bekir Akyol | 13 Ağustos 2020

  2. Oda bugün böyle bir yazı yayınlamış: Galata Kulesi’nde Gerçekleştirilen Suç Niteliğindeki Müdahale Bir An Önce Durdurulmalıdır!
    Galata Kulesi, 165 yıldır mülki sahibi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) ‘vakıf kültür varlığı’ olduğu iddiasıyla alınıp, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne hukuksuzca devredilmiştir. İstanbul’un gözü kulağı olarak belirlenebilecek olan ve 1500 yıllık İstanbul’un tarihine sessizce şahitlik eden ve muhtemelen bizlerden sonra da etmeye devam edecek olan Galata Kulesi, onaylanmış bir projesi dahi olmadan Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle hunharca katledilmektedir.

    Kültür mirasımızın korunmasıyla ilgili olarak Cumhuriyet Dönemi’nde çıkarılan yasalar kamu kurumlarının sorumluluklarını tanımlamıştır. 1930 tarihli Belediyeler Kanunu ile kaleler ve şehir surları belediyelerin yönetimine verilmiştir. Galata Kulesi, Osmanlı Dönemi’nde hep kentle ilgili güvenlik, gözetleme ve yangın kulesi işlevlerini üstlenmiş bir yapıdır. Cumhuriyet Dönemi’nde de onarılarak ziyarete açılmış, sürekli bakımı sağlanarak İstanbullular ve turistler için çekici bir yapı olmayı sürdürmüştür.

    İstanbul kentinin ve halkının pandemi ile mücadele ettiği günlerde, her gün farklı bir kentsel mirasımızın hukuksuzca tahribatını endişe ile takip ediyoruz. İBB mülkiyetinden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçen Galata Kulesi’ne bugün yapılan müdahale, iktidarın kentsel mekânı siyasi ve antidemokratik bir yaklaşımla yeniden şekillendirme hırs ve arzusunun son örneklerinden birisidir. ‘’Beyoğlu Kültür Yolu’’ olarak adlandırılan proje ile de yeni bir rant kapısından bir an önce vazgeçilmelidir.

    Galata Kulesi’nin de en önemli örneklerinden biri olduğu Korunması Gerekli Kültür Varlıkları, mevzuatımızda 2863 Sayılı Kanun çerçevesinde koruma altındadır. Korunması gerekli kültür varlıklarında yapılan her müdahalenin bu kanunla uyumlu olması gerekmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerini koruma kurulları izinleri olmadan Galata Kulesi’nde yaptıkları bu uygulamanın 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu bağlamında suç niteliğindeki müdahalelerini bir an önce durdurmaları için uyarıyor, görevlerinin İstanbul kentsel mirasını tahrip etmek değil, korumak olduğunu tekrar hatırlatıyoruz.

    Galata Kulesi’ne 12 Ağustos 2020 günü yapılan müdahalenin incelenmesi adına KUDEB yetkililerinin de engellenmesi nedeniyle yapının içerisinde ‘hilti’ ile yapılan yıkımın kapsamı ve bağlamı öğrenilememiştir. Galata Kulesi’nde tespit için görevlendirilen İBB KUDEB teknik personelinin engeli acilen kaldırılmalı, yapılan tahribat bir an önce durdurulmalı ve kamuoyuna restorasyonun hangi proje bağlamında gerçekleştirildiği açıklanmalıdır.

    Söz konusu uygulamanın 2863 Sayılı Kanun çerçevesinde inceleneceğini ve aykırı bir durumun tespiti sonucunda yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağını kamuoyuna bildiririz.

    TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu

    ferda çetinkoz | 13 Ağustos 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org