CHRISTO 84 Yaşında Hayatını Kaybetti... - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
CHRISTO 84 Yaşında Hayatını Kaybetti…
Share 2 Haziran 2020

 

Christo 84 yaşında vefat etti

Editör: JONATHAN HILBURG

 

Rahmetli eşi Jeanne-Claude Denat de Guillebon ile tamamladığı muazzam kamu tesisleri için ün kazandıran Bulgar doğumlu sanatçı Christo Vladimirov Javacheff, 31 Mayıs 2020’de dün 84 yaşında doğal nedenlerle öldü.

 

 

Christo, 1977’de sanatçı tarafından tasarlanan bir rüya projesi olan Mastaba’nın (Birleşik Arap Emirlikleri Projesi) çizimlerinin önünde. Tamamlandığında, 410.000 varili renkli bir piramide yerleştirmeyi içeriyordu. (Wolfgang Volz / Christo)

 

Christo ve Jeanne-Claude her ikisi de 13 Haziran 1935’te doğdu ve 1958’de Paris’te ilk kez bir araya geldikten sonra, çift 1961’den Jean-Claude’un 2009’da beyin anevrizmasıyla ölümüne kadar çalıştı (her ne kadar sadece Christo’nun adı altında çalışsalar da) 1994). İkili, büyük ölçekli ambalajlama sanatlarını yıllar önce, bazen onlarca yıl, hiçbir şey inşa edilmeden önce hazırladı; Christo.000 Mastaba (Birleşik Arap Emirlikleri Projesi), 410.000 renkli varili büyük bir yamuk içine toplayacak bir tutku projesi, 1977’de tasarladı.

 

Bu tür devasa kamu projelerini planlamak her zaman zaman alacaktı, ancak Christo ve Jeanne-Claude her zaman parçalarının yaratacağı çevresel etkilerden endişe ediyorlardı ve çalışma alanlarını bulduklarından daha temiz bırakmaya dikkat ediyorlardı. Örneğin 2018’in Serpantin Galerisi’ndeki Londra Mastaba’sını ele alalım; 65 metre boyunda, 7,506 varil ile güçlü Mastaba’yı Serpantin Gölü’nün üzerinde yüzdükten sonra, sadece parçayı geri dönüştürmek için değil, daha sonra gölü iyileştirmek için de büyük acılar çekildi.

 

Düzenlemeler ve finansman, sanatçıya kariyeri boyunca düzenli olarak oluşan diğer zorluklardı. Kendini tanımlayan “sanatında kapitalizmi kullanmayı öğrenen eğitimli bir Bulgar Marksist” olan Christo, tüm projelerini sadece konsept çizimleri satarak finanse etti ve on iki yıl boyunca sabırla bekledikten sonra ikili çalışmaların onaylanmasını sağladı. Central Park’ın yürüyüş yolları üzerinde dokunan dalgalanan bayraklarla örtülü 16503, 16 feet boyunda turuncu kapılardan oluşan başarılı bir dizi Gates, en sonunda Christo’nun işgal altındaki New York şehrinde iyi karşılandı, ancak onları dikmek 14 yıl sürdü.

Sarılmış, Place de l’Etoile, Charles de Gaulle, Paris, 1962’den beri Christo’nun bir rüya projesi olmuştu ve Nisan 2020’de çıkış yapması gerekiyordu, ancak pandemik koronavirüs romanı nedeniyle gecikti. (André Grossmann / Christo)

 


Kaynak: www.archpaper.com

1 Yorum
  1. çok ilginçmiş, sanatta kapitalizmi uygulayan marksist tanımı çok ilginç.

    feryal ulusoy | 2 Haziran 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org