İran’daki Kültürel Varlığı korumak için bir yol… - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İran’daki Kültürel Varlığı korumak için bir yol…
Share 16 Ağustos 2019

İran’ın eski sarayları ve kaleleri üzerinde ünlü mimarların modern binalarını koymak ve dikkatleri İran kültür varlıklarına çekme çabası…

 

 

Mimar Mohammad Hassan Forouzanfar, Zaha Hadid, Daniel Libeskind ve Norman Foster gibi mimarlar tarafından İran’daki arkeolojik alanları çağdaş binalarla birleştiren anlayışlarından  fotomontajlar yarattı.

 

 

Zaha Hadid’ın Kashan’da Tepe Sialk’taki Liman Binası

 

 
Forouzanfar’ın genişleyen İran Antik Mimarisi olarak adlandırılan kavramsal projesi, binlerce yıllık mimari ile kesişen modern binaları hayal ediyor.

 

 

 

Daniel Libeskind’s Royal Ontario Müzesi’nin Rostam Kalesi üzerindeki uzantısı

 

 

 

Studio Libeskind’in Kanada’daki Royal Ontario Müzesi’ne eklemesi ve I M Pei’nin Louvre’daki cam piramidi gibi ünlü binaları, İran’daki UNESCO Dünya Mirası Alanları’ndaki İslam öncesi kaleler ve kraliyet sarayları üzerine yerleştirilmiş uyarlamaları…

 
Bir fotoğrafta, Zaha Hadid Architects’in Port House itfaiye istasyonu, Kashan’da antik bir arkeolojik alan olan Tepe Sialk üzerindeki konsolları genişletiyor.

 

 
Bir diğerinde, Foster + Partners’ın Hangzhou Apple Storesörlü üstyapısı, Fars’taki Takht-e-jamshid kalıntılarını koruyor.

 

 

 

Foster + Partners’ın Takht-e-jamshid Üzerindeki Hangzhou Apple Mağazası

 

 

 

Forouzanfar, bu görüntüleri geçmişin ve geleceğin vizyonları arasındaki gerilimi incelemek ve koruma hakkında bir tartışma başlatmak için kullandı.

 

 
Forouzanfar Dezeen’e yaptığı açıklamada, “İran’ın geçmişinden küresel bir sicile dönüşen değerli bir mirasımız var. Ancak ihmal ve koruma eksikliğinden dolayı bu binaların çoğu tahrip edildi veya tahrip olma tehlikesi yaşamaktadır. ” dedi.

 

 

 

I M  Pei’nin  Louvre  Piramiti Chaqazanbil’de

 

 
Modern dönüm noktası binalara yerleştirilmiş UNESCO listesindeki sitelerin fotomontajlarını oluşturan Forouzanfar, İran’ın mimari mirasının nasıl ihmal edildiğini vurgulamak ve nasıl restore edilebileceğini  tartışmaya açmak istiyor.

 

 

 

 

 

 

“Anıtların korunması ve restorasyonu, birçok tarihi mirasa sahip bir ülkede önemlidir ve en iyi uygulamaları ve en güncel ilkeleri bulmak için stratejilerinin sürekli gözden geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

 

 
“İran’daki tarihi anıtlar aşınmakta ve çürümekte ve çağdaş eleştirel düşünceden doğabilecek modern yöntemlerle restore edilme olasılığı daha düşük seviyede kalmaktadır “  diye devam etti.

 

 

Libeskind’s Ulusal Holokost Müzesi, Rstam Kalesi’nin kalıntıları üzerine

 

 

 

Forouzanfar, mimarlığı Batı kanonundan İslam öncesi mimariye bu en sert resimlerle bağlamanın kasten düşündürücü bir seçim olduğunu söyledi.

 

 
“Çağdaş Batı mimarisinin eklenmesi, İran’ın geçmişini geleceğe ve Batı’nın bugününe bağlayan çelişkili bir karışım sunuyor. Her zaman İran’ın iyi mimarlarına danışıyorum ve onlarla tasarımlarım hakkında konuşuyorum. Ama Peter Eisenman ve Daniel Libeskand gibi mimarların eleştirel yaklaşımlarına daha fazla ilgi duyuyorum ve onların çalışmalarını ve sorunlarına yaklaşımlarını dikkatlice incelemeye çalışıyorum. ” diye devama etti.

 

 

 

Daniel Libeskind’in Dresden Askeri Tarih Müzesi, Naqsh-e Rostam ile Birleşti

 

 

 

UNESCO Dünya Mirası alanlarını korumaya yardımcı olmak için çağdaş mimariyi kullanmak, mimarlar için hassas bir dengedir.

 
Örneğin, Bahreyn’de İsviçreli mimar Valerio Olgiati, eski bir pazarın kalıntılarını korumak ve eşsiz bir ziyaretçi deneyimi sağlamak için geniş bir kırmızı beton gölgelik inşa etti.

 

 

Görüntüler:  Mohammad Hassan Forouzanfar

 

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

4 Yorum
  1. Şapka çıkarılacak bir düşünce. İran tarihi eserleri için bu kadar güzel bir alarm verilebilir.

    Nazmi Araslı | 16 Ağustos 2019

  2. Bu dikkat çekme yöntemi takdire şayan. Çok iyi düşündürüyor. Diğer yandan ünlü eserlerin gündeme gelmesi ve tekrar değerlendirmesini de yaptırıyor.

    fikret adalı | 19 Ağustos 2019

  3. Çok değişik bir yol ile müthiş bir mesaj veriliyor. Tebrikler.

    ender demir | 22 Ağustos 2019

  4. Alkışlar, alkışlar. Belki birçok mimar yapılan kopy paste, ne var bunda diyecektir. Ama bir düşünce başlatıyor, dikkatleri topluyor. Bulmuş işte.

    Derya Tokluoğlu | 26 Ağustos 2019


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org