TAKSİM MEYDANI YARIŞMASI TARTIŞMASI / Arif ATILGAN - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
TAKSİM MEYDANI YARIŞMASI TARTIŞMASI / Arif ATILGAN
Share 1 Aralık 2020

Kadim yerleşimlere ‘Şehir’ derim.. Planla yapılanlara ‘Kent’..

 

 

Şehirlerle fazla oynanmamalıdır. Müdahale edilmemeli, değişiklik yapılmamalıdır. Orada olan her şeyin bir anısı vardır çünkü. Yapılacaksa sadece ‘Koruma projesi’ yapılmalıdır buralara.

 

 

Göreve gelen her Yönetim öncekileri silip kendi yenilerini yaparsa şehir şehirlikten çıkar. Hafızası kaybolur. Hafızasız şehirler başı kesik tavuk gibidirler. Doğrusu yoktur. Ayrıca hep inşaat alanında yaşamış oluruz.

 

 

 

Şehirlerdeki oluşumları beğenmesek de korumalıyız. Zira o haliyle öyküler oluşmuştur orada. Şehir kendi değişimini kendi yapar. Zamana yayarak..

 

 

Bu anlamda Taksim Meydanı Yarışmasını onaylamamıştım. Burası cumhuriyet sonrasında oluşturulmuştur. Uzantısı Maçka’dan Dolmabahçe’ye kadar olan Gezi Parkı ile bir bütün oluşturur. Değiştirilmemelidir. Mümkünse ve de hatta ilk zamanlarındaki görüntüsüyle korunabilmelidir.

 

 

 

 

 

 

Açıklananlara göre Yarışma, 2020 yılının başlarında planlanmış. Şubat ayında jüri belirlenmiş. Mart ayında duyurulmuş. Projeler toplanmış. Eylül ayında sonuçlanmış. 3 eşdeğer proje tespit edilmiş. Ekim ayında halk oylamasına sunulmuş. Kasım ayında bir tanesi uygulanmak üzere seçilmiş.

 

 

Kazanan projeler konuya aklı erenler tarafından tepkiyle karşılanıyor. Bunun üzerine özellikle ‘Siz neredeydiniz?’ sorusuna muhatap olacaklar yarışmaya karşı çıkıyorlar. Moda deyimle bizim ‘Bizim Mahalle’..

 

 

Bugüne kadar herkesin haberi olmuş.. Mimarlar Odasından 1 jüri üyesi istenmiş. Göndermişler. Jüri üyesi arkadaşımız şerh koymuş. Sonuna kadar görevini yapmış yani.

 

 

Hâlbuki Danışman Jüri Üyelerinden mimar Korhan Gümüş istifa etmiş. Yarışmanın İPA isimli özel şirketin organizasyonunda yapılmasına tepki göstermiş. Kimdir İPA?..

 

 

İBB iyi niyetle davranmış. Meydanlar sorununa çare aramış. En adil olarak yarışmayla proje elde etmek istemiş.

 

 

Yanlış cümleler de okuyorum bizim ‘Bizim Mahallenin’ itirazlarında.. En dikkat çekeni ‘Hiçbirini seçmiyorum’ şıkkı da olsaydı.’.. Bu şık konup oylama yapıldığında çıkan sonuç kabul edilebilir mi olacaktı? Yapılırsa bu şıkkın birinci mi olacağı sanılıyor.

 

 

Ben başka bir şeyi merak ediyorum. Hiçbir duyumum yok. Yarışmaya davetle katılan yarışmacılar oldu mu?

 

 

Jüri Üyelerinin de gerek yarışmayla, gerekse projelerle ilgili fikirlerini dinlemek isterim.

 

 

Asla toz kondurmayacağım kişiler yarışmaya katılan meslek insanlarıdır. Hepsinin emeklerine ayrı ayrı teşekkür edilmelidir.

 

 

Yanlış anlaşılmasın.. Bizim ‘Bizim Mahallenin’ itirazları doğru. Ama iş işten geçtikten sonra ortaya çıkmışlar. Bütün bunları baştan söyleyeceklerdi. Sadece Taksim için de değil..

 

 

Sonuçta herkes gerekeni yapmış.. İPA organize etmiş. İBB yarışmayla proje elde etmiş. Üstelik demokratik usulle halka oylama yaptırmış. Bizim ‘Bizim Mahalle’ karşı çıkmış.

 

 

Bence en mutlu olan iktidardır. Zira Taksim SİT Alanıdır. Uygulanacak proje önce Koruma Kuruluna gidecektir. Büyük ihtimal orada reddedilir.. Uygulanmaz.. Ama bu yarışma kendilerine yol göstermiştir. Onlar da Alanın planında zaten var olan Topçu Kışlasını halka oylatırlar. Halk tarafından onaylanmış projeyi uygulamaya geçerler.

 

 

 

 

 

Kaynak : arifatilgan.wixsite.com

2 Yorum
  1. Epeydir tartışması yapılan ve sonucu çıkmayan, çıkması da bana kalırsa mümkün olmayan Taksim meydanı projesinde, zincirleme kaza cinsinden hatalar yapılmış. Buzlu havada araçlar birbirine girmiş sanki. Hem mahalle hem mahalle dışından katılanlar hep bir şeyde ilginç bir şekilde geç kalmışlar. Bu yazı panoroma gibi bence son noktayı koymuş.

    Cemal Kozlu | 1 Aralık 2020

  2. Cemal Bey, beni çok iyi anlamışsınız. Hatta sanki benim yazıma son paragrafı koymuşsunuz yorumunuzla. Teşekkürler.

    Arif Atılgan | 5 Aralık 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org