Yüzyıldan uzun bir süre sonra, La Sagrada Familia’ya inşaat ruhsatı verildi.

 

Sabrın bir erdem olduğunu ve bekleyenlere iyi şeylerin geldiğini söylüyorlar. Evet, 137 yıl geçmiş olabilir, ancak ne gam;  La Sagrada Familia’ya inşaat ruhsatı yeniden verildi.
Bu müthiş izin belgesinin sebebi, Antoni Gaudi’nin Sagrada Familia’yı tasarladığı ve 1882’den beri yapım aşamasında olması ve Sant Martí de Provençals tarafından verilen orijinal inşaat ruhsatının, eserin yapıldığı yerin Barselona kentine alındığında hukuken artık geçerli olmaması ve yapının süren inşaatının  belirsiz hale gelmesiydi.  Şimdiki resmi izin (inşaat ruhsatı) UNESCO dünya mirası alanının tamamlanmasına imkan verecektir.

 

 

 

 

 

Barselona’nın belediye başkanı ekoloji, şehircilik ve ulaşım belediye başkan yardımcısı Janet Sanz tarafından Sagrada Familia’nın ruhsatı için 4,6 milyon € harcama yapılacağı duyuruldu.  Belediye, uzun yıllar süren inşaat işlerinden kaynaklanan 31 milyon  € harcamaları ödemeyi kabul etti.

 

Kuleler yapılıyor…

 

 

 

Sagrada Familia, dini hizmetlerde kullanıldığı için yılda üç milyondan fazla ziyaretçiyi kendine çekiyor ve bu durum onu Barselona’nın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biri yapıyor. Yine de uzun ve karmaşık bir inşaat tarihi ile bu süreç sarsılmaktadır.

 

 

 

İnşaat 1882’de başlasa da, bir yıl sonra mimarı istifa etti ve Gaudi’nin devralması sırasında tasarım çarpıcı biçimde değiştirildi. Gaudi, 1926’da şantiyenin dışında bir tramvay çarptığında ölümüne kadar projede çalıştı. O dönemde binanın yüzde yirmisinin tamamlanmış olduğu düşünülüyordu. Gaudi’nin ölümü üzerine, mimarın orijinal planlarının çoğunun kaybolduğu bir durum yaşandı ve ardından çıkan iç savaş inşaatı durdurdu.

 

 

Mevcut tasarım, yeniden yapılandırılmış plan ve modellere dayanmaktadır. Şu anda ruhsat ile verilen izin 2026 yılına kadar sürecektir.  İnşaatçılar bu süre içinde bazilikayı tamamlamayı hedefliyorlar ve mimarın ölümünün yüzüncü yıldönümünün kutlanmasına, inşaatın bitimini  denk düşeceklerini umuyorlar.

 

 

 

 

SAGRADA FAMİLİA GERÇEKLERİ
1. İnşaat Süresi için çıtayı ayarlama: Sagrada Familia hangi yıl bitecek?
Kiliseyi inşa etmek tahmin edebileceğinden daha uzun sürdü. Antoni Gaudi, otuzlu yaşlarındayken projeye katılmıştı ve 1914’ten itibaren sadece kiliseye odaklandı. Antoni Gaudi’nin ölümüyle, 1926’da, çalışmanın dörtte biri bile tamamlanmamıştı. 2010 yılında kilisenin  sadece orta noktası geçildi.
Tahmini bitirme yılı, Gaudi’nin ölümünün 100. yılını işaret eden 2026’dır. (Ancak, bu öngörülen zaman çizelgesi, dekoratif detayların eklenmesinin sonucunda 2030’dan sonraya kadar süreceğini düşünülmektedir.) 2026’da tamamlandığında, Sagrada Familia, Büyük piramitlerden 10 kat, Tac Mahal’den 123 yıl daha uzun, Çin Seddi’nden 50 yıl daha geç bir sürede  inşa edilmiş olacaktır.

 

 

 

2. Her şey bir kitapçı ile başladı… ..ve bir mimar çıktı geldi

 

 

Sagrada Familia

Josep Maria Bocabella, Vatikan’ı ziyareti sırasında İspanya’da, İtalya’da gördüklerine benzer bir kiliseyi Barselona’da inşa etmek istedi. Özel bağışlarla finanse edilen inşaat 1882 yılında mimar Francisco Paula del Villar altında başlamıştır. Onun altında devam etseydi, Sagrada Familia standart bir yeniden canlandırılmış Gotik kilise olurdu. Ancak Josep Maria Bocabella bir yıl sonra istifa etti ve Antoni Gaudi işi devraldı. Sadece apsis kripti bitince, Gaudi planlarını kökten değiştirdi ve bugünkü Sagrada Familia doğmaya başladı.

 

 

 

3. Saf ve Geometrik

 

 

Plan

Gaudi’nin kilise için tasarladığı tasarım, ondan sonra gelen mimarların çizimleri ve ayrıntıları anlayabilmesi ve inşaatı devam ettirebilmesi öngörüldü. Ayrıca gelecek mimarların tasarımlarını vizyonuna göre temel almaları için Glory Facade modellerini yaptı.

 

 

Ayrıca kilisenin yaşamı boyunca tamamlanmayacağını bildiği için inşaatı aşamalar halinde planladı. Bu yolla, farklı dönem mimarlarının kilisenin tasarımına kendi stillerini ekleyebilmeleri için aynı zamanda fırsat oluşturdu.

 
4. Cepheler ve Sembolizm

 

 

Üç ana cephenin dışından doğuda (gerçekte Kuzey Doğu, bir ölçüde basitleştirilmiştir), aynı zamanda Doğuş cephesi olarak da bilinen Gaudi’nin gözetiminde inşa edilen tek cephedir. Tutku Cephesi (basitleştirilmiş Batı) inşa edilmiştir ve Glory cephesi (güneyde basitleştirilmiş) halen yapım aşamasındadır.

 

 

 

Fotoğraf:  Pedro Cambra

İsa’nın doğumunu kutlayan Nativity cephe, üç portala sahiptir – Umut, Merhamet ve İnanç. Merhamet Portalı’ndaki yüzler, ölen Barselona halkının ölüm maskeleri ve işçilerin yüzlerinin kalıpları kullanılarak yapılmıştır. Bu, Gaudi’nin kiliseyi halkın bir parçası yapma yolundaki girişimiydi.

 

 

 

Fotoğraf: Serge Melki

 

 

 

Tutku cephesi, Mesih’in ölümüne adanmış ve sade ve basit olacak şekilde tasarlanmıştır. Sert şekiller, sert çizgiler ve çıplak taştan oluşan cephe, bir iskeletin temsilcisidir. Bu cephenin, Doğuş cephesine kıyasla daha az heykeli bulunmaktadır.

 

 

Son Akşam Yemeği, Yahuda’nın öpücüğü, çarmıha gerilme ve diriliş sahneleri tasvir edilmiştir. Sequoia gövdelerini andırmak için 6 büyük ve eğimli sütun vardır. Bunun üzerinde, kemikleri temsil eden 18 küçük ve beyaz sütun bulunmaktadır.

 

 

 

Fotoğraf:  Canaan

 

 

 

Glory cephesi, inşaattan sonra Sagrada Familia’nın en uzun ve ana cephesi olacaktır. Nefese erişim imkanı sunar ve putlar, sahte tanrılar ve şeytanlarla süslenir.
5. Birden fazla zirveye sahip 12 kule
Her cephe, İsa Mesih’in Havarilerini temsil eden 4 kuleden (toplam 12 kuleden) oluşmaktadır. Daha sonra kilisenin ortasına yakın bu kulelerin 4’ü Evangelistlere adanmış 6 uzun kule bulunmaktadır.

 

 

Bu kulelerden 4 ü aynı yüksekliktedir ve benzer şekilde tasarlanmıştır. Bu 4 kule, merkezde, İsa’yı temsil eden yüksek bir kuleyi çevreler. Bu kule yapının yüksekliğini toplam 170,6 metre  yüksekliğe getirecek ve onu Avrupa’daki en uzun kilise yapacaktır.

 

 

 

Fotoğraf: Pachango

 

 

 

6. kule çok kuzeyde ve Evanjelileri temsil edenlerden daha kısadır. Ancak, daha sağlam ve Meryem Ana’yı temsil etmektedir. Diğer kuleler farklı sembollere sahip olacakken, İsa kulesi tepesinde bir haç olandır. 3 ana cephenin kulelerinin piskoposluk sembolleri olacaktır.

 

18 kuleden başka, kilisede daha küçük zirveler de vardır. Bunların üzerinde, Eucharist’i temsil eden buğday demetleri, bir demet üzüm vb. gibi başka dini semboller bulunmaktadır.
6. Doğa ve Tanrı’nın İşi

 

 

 

Fotoğraf: Mary Ann Sullivan

 

 

 

Gaudi’nin doğadan ilham aldığı bilinir. Binaları, doğanın zenginliklerine sayısız referans verir. Gaudi’nin Sagrada Familia’nın tasarımını devraldıktan sonra yaptığı ilk şeylerden biri, doğal olarak görünmedikleri gibi düz çizgilerden ve açılardan kurtulmaktı. Sagrada Familia’nın iç mekanları, Doğa’yı temsil edecek şekilde tasarlandı, bazilika boyunca ağaçlar ve çeşitli canlıların formları gizlenmiş sütunlar vardır.

 

 

Fotoğraf: Robertgombos

 

 

 

Dahası, insanın çalışmalarının Tanrı’nın çalışmalarını geçmemesi gerektiğine inanıyordu ve merkez kuleyi Barselona’nın Montjuic tepesinden bir metre daha kısa olacak şekilde bu yüzden tasarladı.
7. Tutku Cephesinde Sihirli Kare

 

 

 

Fotoğraf: flickr / NH53

Dan Brown kitabındaki gibi, Passion cephesinde herkesi şaşırtan 4×4 Magic Square var. Bazıları sihirli sabitin (bir satır / sütundaki sayıların toplamı) 33 olduğunu – çarmıha gerildiği zaman Mesih’in yaşının 33 olduğunu buldu. Diğerleri ise 33’ü Gaudi’nin Freemanson tarihinin bir parçası olarak açıklıyor.

 

Gaudi, sihirli karesinin sırrını mezarına götürdü, herkesi farklı bir yorum bulmaya itti  ve komplolar kurulmasına olanak sağladı.

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

4 Comments

  1. Böyle bir yapım süreci görülmemiştir sanırım. Dünyanın en muhteşem eserlerinden ve hala tamamlanıyor. Hikayesi daha bir ilginç hale getiriyor. Dahi tasarımcı Gaudi inanılmazı başarmış.

  2. Etkilenmemek elde değil. Gaudi’ye işin daha sonra gelmesi nasıl bir tesadüf. Sonra işin bir mimar ömrüne sığmayacağını görerek inşaatın planlanması gibi şeyler çok heyecan verici.

  3. Muhteşem bir yapıt ve hem tasarımı hem de inşaatı devam ediyor. Böyle bir yapı daha dünyada yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir