Kesik Minare’ye külah / Erdoğan KAHYA - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Kesik Minare’ye külah / Erdoğan KAHYA
Share 14 Mayıs 2019

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege ve kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle Kesik Minare Restorasyon Projesinin değişebileceğini beklemiştim, ama beklediğimiz gibi olmadı ve asrın Kesik Minaresi’ne külah geçirildi. Sizin anlayacağınız Kesik Minare Turizm literatüründen çıktı, hayal oldu…

 

 

 

 

 

 

Bu projeyi her ne kadar Vakıflar Bölge Müdürlüğü yürütse de,  Vali Münir Karaloğlu’nun büyük önem verdiği Şehzade Korkut Camii’nin restorasyon çalışmaları devam ederken, 1896 yılında çıkan yangından bu yana yani tam tamına 123 yıldır kesik olan minareye külahı takıldı bile…

 

 

Biz Antalya’da taş üstüne taş koyan ister siyasetçi olsun, ister bürokrat, isterse STK temsilcileri olsun onları başımızın tacı yaparız. Ancak bu iş biraz farklı.

 

 

 

 

Neden mi?

 

 

Kesik Minare tarihe geçmiş bir eski eser. Kilise olarak hizmet veren, Selçukluların fethinden sonra camiye çevrilerek Şehzade Korkut’un adının verildiği cami, 1896 yılında yangın geçiriyor. Büyük hasar gören veren minaresinin külahı yanan cami ibadete kapatılıyor, sonrasında her ne kadar kaderine terkedildi dense de, turistlerin ilgi ile ziyaret ettiği eski bir eser olarak Antalya turizmine hizmet ediyor.

 

 

Sözün başında söylemiştim. Vakıfların yenileme ihalesine ilk tepkilerden biri ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege’den gelmişti. Ege, yapının tarihi özelliği nedeniyle kesik olması gerektiğine ısrarla vurgu yaparak, kesik olan minareye külah geçirilmesi halinde siluetin bozulacağını söylemişti.

 

 

Ne Yeliz Gül Ege, ne de burada bir camiye ihtiyaç olmadığını söyleyen Kaleiçi halkının tepkilerine rağmen ihale yapıldı.

 

 

Bana göre de yazık oldu.

 

 

Keşki, cami yenilense, gerekiyorsa ibadete de açılsa ama minare kesik olarak kalsaydı… Bu yenileme, İtalya’nın ünlü Pizza Kulesinin eğik halini düzleştirmeye benzedi.

 

 

Oldu olacak bunca çabanın ardından restore edilen caminin adını da değiştirip, en çok emek veren Vali Karaloğlu’nun adını da verelim…

 

 

 

 

 

Kaynak: Antalya Bugün

7 Yorum
  1. bebelere takke dermişim, onun gibi bir şey bu da. işporta mantıkla bir yere kadar gidiliyor ne yazık ki.

    Mahmut Gökbakar | 14 Mayıs 2019

  2. Bunların her şeye bir külah geçirme merakı var biliyorsunuz.

    Remzi Altın | 15 Mayıs 2019

  3. Antalya için iyi ve kaliteli bir girişim olmasını beklerdim. Camiye çevirme ve yıllarca var olan imajını çizmek iyi olmamış kanımca.

    nermin yalçındağ | 16 Mayıs 2019

  4. Restorasyona bakış açımızı gösteren tipik bir örnektir. Yapının süreç içinde kazandığı kimliklerden ve bunların özelliklerinden hiç söz etmeden doğrudan kabul ettiği bir dönemi canlandırmaya girişmek çağdaş değil bir defa. Yani işin temeli kiliseyi geçiyorsunuz ama sonradan camiye dönmüş halini alıyorsunuz (ve asıl amaç burada bir cami oluşturmak) ama onun minaresini de tamamlıyorsunuz. Bu kararı verenler, buna onay veren koruma kurulları kamuoyu ve mimarlık ortamında kararlarını tartışabilirler mi? Şundan yaptık, “böyle uygun gördük” desinler de bilelim.

    Filiz Ataman | 18 Mayıs 2019

  5. yakın yıkın, yeniden yapın, yeniden kafanıza göre anlamlandırın, kimseyi dinlemeyin, bilimsel bilgiye aldırmayın, devir sizindir, sizin sevdikleriniz dışındakileri silin, buruşturup atın.

    necmi yazgan | 20 Mayıs 2019

  6. Olmamış olmamış olmamış. Ama diyeceksiniz ki yapılıyor. Tarih yazacaktır böyle bir saçmalığı, bu da gelir bu da geçer, rüzgarınız diner, değirmeniniz kırılır ve o tapınak bütün kültürlere biz görmesek de bir gün ev sahipliği yapar.

    Güzin Çiftçi | 26 Mayıs 2019

  7. Yatacak yeriniz yok, Antalyalıya sormuyorsunuz, meslek odalarına sormuyorsunuz, gerçek uzmanlara sormuyorsunuz, dava açılıyor bilirkişinin dediğini dinlemiyorsunuz. Buna ne denir? Kafaya koymuşsunuz yılların Kesik Minaresini cami yapıp ibadete açacaksınız, Kale içini camiye alıştıracaksınız yani? Ya da burada cami var diye bazı eğlence mekanlarına sınır getireceksiniz? Maksat nedir gerçekten???

    Berrin Konuk | 27 Mayıs 2019


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org