Depreme dayanıklı Christchurch Kütüphanesi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Depreme dayanıklı Christchurch Kütüphanesi
Share 19 Kasım 2018

Tasarım: Schmidt Hammer Lassen

 

Christchurch Merkez Kütüphanesi, 2011 yılında bir depremle yıkılan Yeni Zelanda’da “Hammer, unity ve rebirth” sembolü olarak Schmidt Hammer Lassen tarafından tasarlanmıştır.

 

 

Kısmen altın bir cephe perdesiyle kaplanmış yeni kütüphane Maori’de vakıf anlamına gelen Tūranga diye adlandırılan bir kuruma aittir.

 

 

Danimarka firması Schmidt Hammer Lassen Architects tarafından Yeni Zelanda merkezli Architectus ile işbirliği içinde tasarlanan depreme dayanıklı kütüphane, kent için planlanan dokuz yeni kamu binasından biridir.

 

 

 

 

Lewis Bradford Danışmanlık Mühendisleri, 2011 yılında çok fazla tahribata neden olan yıkıcı büyüklükte bir depreme dayanabilecek bir yapı geliştirdi.
Entegre çözüm, kendi kendine merkezlenen bir mekanizma, binanın bir deprem sırasında normal konumuna geri dönmesini sağlar.

 

 

 

 

Büyük betonarme duvarlar kayaya oturarak binayı sarsıcı zeminden izole eden sismik kuvvete dayanıklı bir sistem oluşturur. Yüksek gerilimli, ön gerilmeli çelik kablolar, duvarları temellere sıkıştırır ve deprem durduktan sonra binaya geri dönmek için gerilebilir.

 

 
Schmidt Hammer Lassen Architects ve Architectus, yeniden inşa sürecinde Ngāi Tūāhuriri halkının çıkarlarını temsil eden Matapopore Charitable Trust ile de çalıştı.

 

 

 

 

Schmidt Tepe Lassen’in kurucu ortağı ve kütüphanenin tasarımcısı Morten Schmidt, “Tūranga, mimari ilginin önemli bir kültürel ilgiye sahip olduğu çok yönlü bir projedir” dedi.

 

 
“Sadece yeni bir merkezi kütüphaneye olan ihtiyacı değil, aynı zamanda kentin ruhunu yeniden kurma misyonu, yerel Maori halkı olan Ngāi Tūāhuriri’nin derin kültürel mirasını da içeren bir proje tasarlama ayrıcalığına sahip oldu.” diye devam etti.

 

 

 

 

 

Sırlı cephenin bölümlerini kaplayan katlanmış peçe, şehrin batısındaki dağları ve geleneksel kültür için önemli olan yerel bir keten bitkisinin kanatlarını yansıtmak üzere tasarlandı.

 
Altın canlandırması, günbatımında ışığı dramatik olarak yansıtmak için seçildi.

 

 

 

 

Merkezi bir atriyum, kütüphanenin beş katı, ziyaretçilerin yukarı ve aşağı gitmek için staggered merdivenleri ile bağlar veya dinlenmek ve okumak için burada durulabilir. Kavramsal olarak, atriyumun bilgi arayışında cennete tırmanan Maori mitolojisinden yarı doğaüstü bir varlık olan Tāwhaki’ye atıfta bulunması beklenir.

 

 

Atriumun üzerindeki desenli tavan pencereleri, yerel Ngāi Tahu kabilesi için özel bir önemi olan Puaka’yı sembolize eder.

 

 

 

Ziyaretçiler, konuklarını karşılayan Maori kültürü olan whakamanuhiri’nin ruhunu somutlaştırması beklenen birkaç kamusal alanı kapsayan Katedral Meydanı’ndan zemin katına kadar girmektedir. Girişin içinde bir kafe, yedi metrelik dokunmatik ekranlı duvar ile donatılmış bir teknoloji ve yenilik bölgesi ile birlikte oturuyor.

 

 

Yerel kuşları tasvir eden tasarımlar, resepsiyon alanının duvarlarını kaplayan karanlık panele kazınarak, Ngāi Tahu için önemli olan flora ve faunanın renkli görüntüleri ile tüm katlara kadar devam ediyor.

 

 

 

 

 

İkinci katta bir topluluk arenası, bir okuma hacmi ve aktivite odası ile tamamlanmış bir çocuk alanı yanı sıra, gizli bir hacimde yer almaktadır. Üst üç kat, kütüphanenin kitap koleksiyonunu, personel ofislerini, çalışma salonlarını, bilgisayar laboratuarını, prodüksiyon ve müzik stüdyolarını içermektedir.

 

 
Tūranga’nın üst katlarından ve çatı teraslarından manzaralar, Güney Alpler ve Bankalar Yarımadası gibi daha geniş bir alanda yer alan yerel simgesel yapıları yansıtmaktadır. İki çatı terası da önemli Maori yerleşimlerine ve kültürel alanlara yöneliyor.

 

 
Japon mimar Shigeru Ban, 2011 depreminde orijinal yıkıldıktan sonra Christchurch için geçici bir ibadet yeri olarak kartondan yapılmış bir vitray ve vitraylar tasarladı.

 

 

 
Fotoğraf:  Adam Mørk

Müşteri: Christchurch Kent Konseyi
Tasarım: Schmidt Hammer Lassen Architects
Başlıca işbirliği yapan mimar: Architectus
Ana yüklenici: Southbase İnşaatı
Yapısal mühendis: Lewis Bradford Danışmanlık Mühendisleri
Kültür danışmanları: Matapopore Charitable Trust

 

 

 

 

Kaynak: Dezeen

Çeviri : Mimdap

1 Yorum
  1. çok güzel, söylenecek başka şey bulamıyorum.

    Cüneyt Ertel | 19 Kasım 2018


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org