Helsinki’nin akıllı şehir dönüşümü |
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Helsinki’nin akıllı şehir dönüşümü
Share 12 Aralık 2016

Finlandiya’nın başkenti Helsinki, akıllı şehire dönüşme konusunda çok ciddi adımlar atıyor. Dünya çapında bir çok büyük şehir akıllı sistemleri uygulamaya sokarak vatandaşlarına daha rahat bir yaşam sunmaya çalışıyor. Helsinki’yi diğer şehirlerden ayıran özellik ise sadece yetkililerin değil, vatandaşların da bu dönüşümde aktif olarak rol alması.

 

 

 

Avrupa Birliği tarafından desteklenen bIoTope projesine üye olan Helsinki, şirketlerin çok az yatırımla çok büyük yenilikler getirmesine ve sistemler sistemi (SoS) kurmasına imkan sağlıyor. Ülkede devlet tarafından toplan büyük veriler, tüm vatandaşlarla ücretsiz olarak paylaşılıyor. Vatandaşlar bu verileri kullanarak yazılımlar ya da şeylerin interneti ürünleri geliştirmeleri için destekleniyor. Yerel yaşam koşulları, altyapı, kamusal hizmetler ve ulaşıma dair bu veriler, sadece şehrin düzenlenmesinde değil; işletmelerde, sağlık kuruluşlarında, eğitim kurumlarında da değerlendiriliyor.

 

 

Herkese fazladan 1 saat

 

 

Şehirde eskiden bir enerji santrali olarak kullanılan bir bölge artık en son teknolojinin denendiği bir akıllı kasabaya dönüştürüldü. Smart Kalasatama adı verilen bölgede 2030 yılına kadar 20 bin kişinin yaşaması ve 8 bin kişinin çalışması amaçlanıyor. Şu anda bölgede 3 bin kişi yaşıyor.

 

 

Smart Kalasatama’da amaç vatandaşlara gün içinde kendilerine ayırabilecekleri fazladan bir saat kazandırmak. Bunun için trafik akışının hızlandırılması, lojistik faaliyetlerinin iyileştirilmesi, evden çalışma imkanlarının artırılması, yerel akıllı servislerin çoğaltılması ve kuyrukta bekleme sürelerinin azaltılması gibi alanlarda çalışmalar yürütülüyor.

 

 

Geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji

 

 

Bölgede bazı hizmetler otomatik hale getirildi. Pek çok vatandaş akıllı ev aletlerini mobil cihazlar üzerinden kontrol ediyor. Çöp toplamak için de bölgeye çöp kamyonları girmiyor. Çöpe atacağı şeyleri kategorilere ayıran vatandaşlar, her çöpü kendi kutusuna bırakıyor. Bir boru hattıyla merkeze bağlı olan bu kutular çöpleri vakum aracılığıyla bölgenin dışındaki bir toplama alanına gönderiyor. Çöp kamyonları burada biriken atıkları geri dönüşüm merkezlerine götürüyor.

 

 

Kalasatama adeta israfa karşı savaş açmış bir yerleşim yeri. Çöplerin geri dönüştürülmesinin yanı sıra bölge halkının kitle fonlaması yöntemiyle inşa ettirdiği güneş enerjisi santrali, bölgedeki evlere elektrik sağlıyor. Böylece bölgenin enerji için diğer kaynaklara bağımlılığı azalmış oluyor.

 

 

İsraf karşıtı bir başka uygulama da süpermarketlerde gıda ürünlerine yerleştirilen RFID sensörleri ile gerçekleştiriliyor. Paketin içindeki kimyasalları algılayabilen mekanizma gıdanın son kullanım tarihinin yaklaştığını fark ediyor. Çöpe atılmadan gıdanın tüketilmesi için ürünün fiyatını otomatik olarak düşüren cihaz, müşterilere ve market sahibine de bildirim göndererek durumu haber veriyor. Böylece hem market sahibi çöpe atacağı ürünü uygun bir fiyata satmış oluyor hem de vatandaşlar yiyecek ihtiyaçlarını daha ucuza giderebiliyorlar. Bu RFID sensörleri evlerde de aynı şekilde kullanılabiliyor.

 

 

Otonom ulaşım

 

 

Son olarak, Finlandiya’da trafiğe çıkan araçların bir şoförü olması zorunlu olmadığı için ülkede sürücüsüz ulaşım diğer ülkelere göre çok daha hızlı ilerleyebiliyor. Helsinki’de normal otobüslerin girmekte zorlandığı, az yolcusu olan bölgelerde otonom minibüsler hizmet veriyor. Belirli bir rota üzerinde hareket eden ve 9 kişiyi taşıyabilen minibüslerin gelecekte şehrin diğer bölgelerine de yayılması bekleniyor.

 

 

 

 

Kaynak : www.dunyahalleri.com


Yorum yazmak için


Tasarım: Bruner/Cott & Associates Araştırma Merkezi’ni (CHI), Kolejin Tarih bölümünü ve Amherst Koleji’nde söylem ve eleştirel düşünmeyi yönlendirmek üzere seçilen diğer öğretim üyelerini bir araya getirecek. Antik Atina Lisesi’nden ilham alan mekanlar, fakülte, öğrenciler ve daha büyük Amherst College topluluğu için etkileşimi, işbirliğini ve konuşmayı teşvik edecek şekilde düzenlenmiştir.

Copyright © 2023 All Rights Reserved | Mimdap.org