Topoğrafik Mimarlığa bir Giriş - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Topoğrafik Mimarlığa bir Giriş
Share 23 Kasım 2015

Taş ev Günther Domenig

Topoğrafik Mimarlığa bir Giriş: Günther Domenig ve taş ev

Steindford dar bir kıyı arazisi üzerinde 1982 yılında inşa edildi. Yaklaşık yirmi yıllık bir tasarım sürecinin sonucu olan bu yapı bir mimarlık manifestosu oluşturdu.

Bu zaman içinde dünyanın farklı başkentlerine yayıldı ve bu projeden sürekli alıntılar yapıldı. Yer şekillerinin kullanılması, topoğrafik mimari bir mimari üslup olarak literatüre girdi.

Taş evin temeli iki unsur tarafından oluşturulmuştur.
Bunlar:
1.Kırsal dağlar ve kaya oluşumları, kaya örtüsü olan bölgeler ve bu alanlardaki erozyon etkileri.
2.Bölgesel mimarlık, arketip mimari şekilleri, kırsal alanın çökmekte olan mimarisi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geometrik mekansal yapı hemen anlaşılamamakta ancak muhteşem patikalar, (düşük ve yüksek tavanlar altında) kristal yapılı kayaların askılı şekilleri, çelik-cam ve betondan yapılmış sağlam çok yüzlüler… Kayalar tepelerin altından yükselmekte, bunlar vadiyi ikiye ayırmakta. Kayalar su tabakalarının altından uzanan alanlarda ve yollarla aşılmış durumda. Taş ev yıllardır uluslararası tanıma sahip pek çok örnekle tüm dünyaya yayıldı. Bu dekonstrüktivist yapı çağdaş mimarinin önemli bir anahtarını oluşturdu.

 

 

Steinhaus Domenig form, teknik ve tipoloji kavramlarını birleştirmiş böylece yerel yerleşik mimari için yeni bir alan açmıştır.

 

Kaynak: steinhaus-domenig.at
Çeviri: Yılmaz Kuyumcu

 

Taş ev ile ilgili bir analiz çalışması: Eric Sideroff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org