ATTITUDE MİMARLIK GUGGENHEIM MÜZESİ İÇİN BİR ÖNERİ - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
ATTITUDE MİMARLIK GUGGENHEIM MÜZESİ İÇİN BİR ÖNERİ
Share 14 Mayıs 2015

Önerilen Guggenheim Müzesi Helsinki kentinin güney liman bölgesinde ayrıcalıklı bir konumdadır.  Müze mevcut kent hierarşileri açısından bir çekim noktası oluşturmak ve kenti yeniden tanımlamak, eserleriyle çekici şehirler içinde yeni bir çekim alanı oluşturmakve kentin hierarşik konumunu yeniden tanımlamak için bir ikonik nesne oluşturmayı hedeflemektedir.

Yaratıcı süreç arka fonu oluşturan kent ile bir simbioz oluşturmakla başlamakta, binanın kendi özgünlüğü ile Helsinki kentine bir müze kazandırmak istemektedir.

Binanın geçirgenliği ve şeffaflığı otantik bir mekansal diyaloga katkı sağlamakta; kentsel yaşam içinde transpoze bir müzenin içeriği, şehre aitliği vurgulanmakta. Galeri ve şehir eşzamanlı bir algı oluşturarak bütünsel bir deneyim sunuyor.

Müzenin sırlı atriumunda, gezinme sırasında ziyaretçiler, dış bağlamda kademeli bir alanda olma duygusu yaşamakta, sanat, mimari, kültür, doğa, tarih bütünleşik katmanlar olarak yeniden biraraya gelmekte. Aynı zamanda atriyum bir transparan alan olarak insanları cezbetmektedir.

Bina tekne üretiminde yerel gelenekten esinlenerek bir liman silueti sunmakta. Denize yönelik, Fin medeniyetinin yükselmesini ve geleceğe yönelik açıklığını temsil etmektedir. Ayrıca, aynı zamanda Baltık kızı olarak bilinen bir kentin sembolik heykeli haline gelir.


Üç adet üst üste hacimlerin göründüğü kütle hem de fonksiyonların süperpozisyonu galeriye kamusal alandan geçişi işaret eder. Kıyı cephe hareketi için düzenlenir ve bir insan ölçeğine masif kütle geri döner. Eğimli tuval, sergi alanlarını ve atriumu birleştiren deniz şehirden itibaren akar.

 

 

Guggenheim Müzesi
Yer: Helsinki, Finlandiya
Mimar: Attitude Mimarlık
Proje Ekibi: İyon Calugaru Stefan Nita-Erdely-Harko, Razvan Ambarus Dan Androne Victor Dachin, Alina Gaiu, Diana Neamtu, Catalin Gherman George Dinu
Yıl: 2014
Görüntüler: İyon Calugaru

Kaynak: Aasarchitecture
Çeviri: Mimdap

1 Yorum
  1. Çok klas çözümler. Hem dış hem iç organizasyonlar mimarca açıkçası. Tebrik edilesi bir yaklaşım.

    DENİZ ARKAN | 17 Mayıs 2015


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org