Provin Mermer’den Hasan Özer ile Söyleşi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Provin Mermer’den Hasan Özer ile Söyleşi
Share 6 Şubat 2015

Söyleşiyi Yapan : Mimar Heval Zeliha Yüksel

Biz mimari, iç mimari projeler ile güncel sanat haberlerine yer veriyoruz. Seçtiğimiz konular yerelliğin esas alındığı kıymetli örnekler ile bezeli işler oluyor genellikle. Bugünkü söyleşimiz yıllardır doğal taş sektörüne hizmet vermiş, sayısız iyi projeyi başarı ile bitirmiş bir firma yöneticisi. Bir kişi düşünün ki hem başarılı bir iş adamı hem de tiyatro ile ilgileniyor. Çoğu tanıdığımız kişi hobi olarak ya tekne alır, ya sanat eseri toplar, pek azı ikinci bir meslek olabilecek bir sanatsal faaliyeti sürdürür. Hasan Özer’i bizim nazarımızda özel kılan onun hobisi ya da hobi gibi başlayıp bugün çığ gibi büyüyüp bambaşka insanlara ulaşan bu yönü. Kendisi profesyonelce büyük salonlarda oyunlar düzenliyor, binlere sesleniyor, geçmişe götürüyor, kah neşelendiriyor, kah düşündürüyor, kah hüzünlendiriyor. İşin ilginç yanı tüm bunları oyunlarında çalışma arkadaşları ile profesyonelce yapıyor. Hikayesini bir de kendisinden dinleyelim istedik…

Bölüm 1

Heval Zeliha Yüksel: Kaç yıldır doğal taş sektöründesiniz? Biraz hikayenizi dinleyebilir miyiz?

Hasan Özer: Yaklaşık 19 yıldır doğal taş sektöründeyim. 1990 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü bitirip, saha mühendisi olarak, çeşitli firmalarda çalışmaya başladım. Mermerle tanışmam Taksim Hyatt Regency Otelinde çalışırken gelişti. Mermerin büyüsüne kapılıp, resmen aşık olmuştum. O gün benim iş hayatımdaki dönüm noktam olmuştur. Hemen istifamı verip atölye kurup bu sektöre atıldım.

Heval Zeliha Yüksel: Hangi projeleri bitirdiniz? En akılda kalan projenizi biraz anlatabilir misiniz?

Hasan Özer: 36’sı otel olmak üzere 41 büyük proje bitirdim. Bunlardan bazıları; Bodrum Mandarin Oriental Otel , Four Seasons Hotel , Çırağan Kempinski Otel, Tarabya Otel, Conrad Beşiktaş , Waldorf Astoria Otel Kudüs ,Wyndham Hotel Güneşli gibi benzer bir çok büyük otel projeleri bitirdim. Provin Mermer olarak bitirdiğimiz işlerin hemen hepsi, taşeron kullanmadan, kendi maaşlı personellerimizle yapılıyor dolayısıyla da iş kalitesi bir yana uygulama süreci açısından da her biri piyasamızda örnek birer proje olmuşlardır.

H Y Z: Peki bugünkü doğal taş sektörünü şu anda nasıl değerlendiriyorsunuz?

H Ö: Küresel ve global sıkıntılardan dolayı önümüzdeki yıllarda iç pazar ve dış pazar çok daha fazla sıkışmaya başlayacaktır.

H Y Z :En beğendiğiniz doğal taşı hangisi? Uygulamada en iyi sonuç vermesi bakımından biraz anlatabilirseniz sevinirim…

H Ö: Kullandığımız doğal taşların hepsini çok beğeniyorum . Genelde tüm projelere güvendiğimiz ve bizi mahcup etmeyen taşlarla giriyoruz.

Bölüm 2

H Y Z : Nasıl başladı oyun/sahne hikayeniz?

H Ö: Hikayem, dünyadaki en değerli varlığım eşimin çabalarıyla başladı. Bana “bizi sen çok güldürüyorsun yazdığın senaryoları çık sahnede oyna” demesiyle başladım.

H Y Z : İlk gösterinizi ne zaman yaptınız? Tepkiler nasıldı? Bugünlerde ise BKM ve TİM salonları gibi yüksek kapasiteli mekanlarda sahne alıyorsunuz, nasıl gelişti?

H Ö: Oyunlarımın tümünün senaryolarını kendim yazdım ilk gösterimizi 2013 yılında “Dünden Bugüne” adlı stand up yaparak gerçekleştirdim. Bu oyunda gençlik yıllarımda, gerek aile içinde gerekse Anadolu Lisesi’nde okurken biriktirdiğim tüm anılarımı komik bir dille ücretsiz olarak yakın çevrem ile birlikte oynadım. Bu oyun çok beğenildi hemen arkasından “Mutlu muyuz” adlı stand up gösterimi yaptım. Günümüzde bizler ne durumdayız, gerçekte mutlu muyuz sorularının cevaplarının araştırmasını komik bir dille anlattık. Sonrasında “Göç” adlı oyunu, Provin Mermer’deki mesai arkadaşlarımla oynadık. BKM Beşiktaş Kültür Merkezi’ndeki bu oyun gerek halk, gerekse basın tarafından çok beğenilip iyi eleştiriler aldı.

H Y Z :Oyunlarınızda çalışma arkadaşlarınıza roller veriyorsunuz. Bu kulağa çok hoş geliyor. Biraz anlatır mısınız bu fikir nasıl oluştu?

H Ö: Senaryolarımdaki karakterlerin hepsi halktan birer parça olduklarından, çalışma arkadaşlarıma da kolaylıkla oynayabilecekleri roller veriyorum. Bu konuda çok şanslı olduğumu gördüm. Yoğun çalışma tempomuzla ben dâhil oyunlarda bulunan tüm arkadaşlarım, yaptığımız işten çok haz aldığımızı ve mutlu olduğumuzu gördük. Şu kısa hayatımızda herkese de örnek olabileceğimizi anladık. Çünkü bana göre bu dünyadan göç etmeden mutlaka kendimizle ilgili mutlu olabileceğimiz aktivitelere yönelmemiz gerektiğini düşünüyorum.

H Y Z : Gelecek programınızdan biraz bahsedebilir misiniz?

H Ö: Gelecek programımız, provalarını bugünlerde gerçekleştirdiğimiz, yeni oyunumuz “Aşk’ı “ oynamaktır. Bu oyunu da 21 Şubat 2015 Cumartesi günü Maslak TİM salonunda halkla buluşturacağız. Sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

– – –

Gösterilerinden bir seçki

Oyun adı: Dünden Bugüne, Gösterim Yeri: Diyarbakır, Tarih: 05.05.2013
Oyun adı: Mutluluk, Gösterim Yeri: Duru tiyatroları, Tarih: 11.01.2014
Oyun adı: Göç, Gösterim Yeri: BKM, Tarih: 21.06.2014
Yeni Oynanacak Oyunun adı: AŞK, Gösterim Yeri: Maslak TİM, Tarih: 21.02.2015



– – –
Göç ve Aşk Hakkında

İşadamı aynı zamanda oyuncu Hasan Özer, İstanbul Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM)’inde Göç adlı tiyatro oyunuyla büyük beğeni aldı.
Mayıs ayında Prömiyeri Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Gösteri Merkezi’nde yapılan ‘Göç’ adlı oyun turnelerle devam etti.
6 kişilik oyuncu kadrosuyla izleyenleri güldürürken düşündüren Hasan Özer, “Daha önceki gösterimi tek kişilik Stand up olarak günlük yaşantılardan skeçlerle örnekler vermeye çalıştım. Yazmış olduğum Göç Oyunu, Duru Tiyatrosu Oyuncularından Başak Akan’ın yönetiminde 10 kişilik bir ekiple gerçekleştirdik. Bu oyunumla, insanların ev, iş ve okul gibi yaşamın değişik alanlarında karşılaştıkları sorunlara karşı ürettikleri mazeret ve çözümleri aktarmaya çalıştım. Adana, Batman, Mardin ve diğer ilerimizde turnelerle bu oyunumuzu sergilemeye devam edeceğiz. Aynı zamanda bu oyunun gösterimleri devam ederken bir yandan da yazmış olduğum AŞK adlı oyunumuzun çalışmalarına da başlamış bulunmaktayım. Bu tamamen komedi oyunumuzda da aşk nedir, gerçekten aşık mıyız, aşk olmadan nasıl bir hayat sürdürürüz. Dünden günümüze aşk gibi konularla halkımızın karşısına çıkmayı düşünüyoruz” dedi.
Yazıp yönettiği oyunların bir özeliğinin de tamamen ücretsiz oluşu olduğunu belirten Özer, amaçlarının tiyatroyu halkla buluşturmak olduğunu dile getirdi.

Konu: Hasan Özer ile Söyleşi
Kaynak : Natura , Kasım – Aralık 2014
Derleyen : Mimar Heval Zeliha Yüksel

5 Yorum
  1. Sayın Hasan Bey,

    Sizi ve çalışma arkadaşlarınızı kutluyor ve başarılarınızın devamını diliyorum.

    Saygılarımla,
    Hülya Yıldız

    Hülya Yıldız | 7 Şubat 2015

  2. Başarı hiç bir zaman tesadüf değil gerçekten. Çalışma, deneme, azim ve işte sonuç. Tebrikler.

    Serpil Karaca | 8 Şubat 2015

  3. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.AŞK OYUNUMUZ İÇİN,21 ŞUBAT SAAT 17:00 MASLAK TİM’ DEKİ OYUNUMUZA SİZLERİ DAVET EDİYORUM

    Hasan Özer | 8 Şubat 2015

  4. Hobi olarak bireysellikten uzakta büyük kitlelere hitap eden işlere imza atabilmek büyük başarı. Hasan Bey’i ve çalışma arkadaşlarını çok tebrik ediyorum.

    Ebru | 9 Şubat 2015

  5. Taşın bir sanata dönüşmesi de özel bir tasarım işi gerçekten. Hasan beyi değerli çalışmalarından dolayı kutluyorum.

    ferda çetinkoz | 9 Şubat 2015


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org