Mi’Costa Otel Residences |
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Mi’Costa Otel Residences
Share 26 Ocak 2015


Tasarım: Dilekçi Architects




Mi’Costa Otel ve Residences projesi en prestijli Avrupa Birliği Ödülü olan Mies Van Der Rohe 2015 için Türkiye’den aday projelerden biridir.


Proje Micosta  Çeşme Yarımadasında ve İzmir’in muhteşem Boyalık plaj bölgesinde yer almaktadır. Çeşme Yarımadası denizi, iklimi ve kaplıcalarıyla öne çıkan bir turizm bölgesidir.. Oteller ve yazlık evler bölgede çok yaygındır.

Kat Planı

Micosta her odada, kesintisiz deniz kıyısı görmek için tasarlanmıştır. Ayrıca, proje alanındaki yapılar içinde daha yüksek olanların bazıları (rüzgarı da önlemek için) denize göre aşağıda konumlanmıştır. Binalara dış ortamdan kolayca iki cepheden erişilebilir. Alt katlar aydınlık ve ferah olup Güney bahçeler güneş alır.




Aktif güneş yönelimi Güney taraftan olup projenin arkasında tutulur. Sıcak ve rüzgarlı iklim planlamada belirleyici faktör olmuştur. Bahçe-teras alanları buna göre oluşur, her birim için açık alan yaygın kullanımı görünür. Gökyüzü ve ufuk çizgisini bu açık alanları karşılamak ve avlunun ortasında daha fazla güneş ışığı almak için, yapı her katta 2 metre güney yönünde hareket ettirilir. Güney istikametinden bu değişim aynı zamanda avantajlı ve etkili güneş gölge alanı oluşturmak için özel olarak oluşturulmuştur.
Otel içinde birimleri farklı hava koşullarına göre kullanmak maksadıyla iç ve dış mekanlar vardır. Bazı mekanlar sahil konumunda olmasının yanı sıra, avlu korunaklı alanlardan meydana getirilerek kuzeydeki rüzgardan evleri korumanın yolları aranmıştır. Avlu buluşmak ve dağıtmak için her birim için bir boşluk yaratır. Ayrıca, giriş lobisi, sosyal merkez, restoran ve spa alanları, bu avluyla birbirine bağlanır. . Açık alanlar kavramı, yüzme havuzu ve termal havuz alanlarını da kapsamaktadır.

Proje alanına iki giriş vardır. Orta alan ana giriş salonuna erişim sağlar. Buna ek olarak, bir üst girişi Kuzey tarafında konumlanır.


Yapı ekolojik ve sürdürülebilirlik kriterlerine göre tasarlanan proje ürünüdür. Vurgu pasif iklim verilerinin kullanımı üzerine yerleştirilmiştir. Projenin oryantasyonunda güneşin geliş açısını kullanarak gölgeler yaratacak şekilde konumlanır. Ayrıca kuzey ışıklarından yararlanarak ve bu projenin olumlu ışığı bulunur.
Kış aylarında ısı enerjisi jeotermal su tarafından sağlanır. Yangın su tankları ve havuz suyu ters ozmoz yöntemi ile elde edilir. Yaygın olarak kullanılan elektrik enerjisinde de Çeşme’de ortak kullanılan rüzgar türbinleri katkıda bulunmaktadır. Betonun yapısal sistemi bir iskelet sistemidir. GFRC yüksek performanslı cam cepheler projeye göre kullanılmıştır.






Mimari: Dilekçi Architects
Yer: Boyalık Mh, Boyalık Muhtarlığı, 35937 Çeşme / İzmir. Türkiye
Mimar: Durmus Dilekçi
Alanı: 10.085,0 m²
Yıl: 2013
Fotoğraflar: Özgür Arı
Structural Engineering : Nu Mühendislik
Mechanical Engineering : Nükleer Mühendislik
Electrical Project : Nükleer Mühendislik
Landscape Design: Nesil Peyzaj
Site Area: 7.350 m²
Client: SUV Yapı A.Ş.

Kaynak: Arch Daily
Çeviri: Mimdap

2 Yorum
  1. Çok başarılı ülkemizin önemli bir mimari grubunun özenerek hazırladıkları güzel bir proje sahiden.

    fikret alkın | 8 Şubat 2015

  2. Tebrikler,çok başarılı .
    Yılmaz Düzgüner
    Y. Mimar

    Yılmaz Düzgüner | 9 Şubat 2015


Yorum yazmak için


  İktidarın harcadığı kamu kaynakları dudak uçuklattı. Milyarlarca lira, ölü yatırımlarla çöpe atıldı. Havaalanları uçak inmediği gerekçesiyle boş kalırken milyonlarca liraya yaptırılan Formula 1 pisti otoparka dönüştü.    

Copyright © 2020 All Rights Reserved | Mimdap.org