Dünyanın Tıbbi Tesis Eksikliğine Cevap: GEÇİCİ ve KONVERTİBL HASTANELER - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Dünyanın Tıbbi Tesis Eksikliğine Cevap: GEÇİCİ ve KONVERTİBL HASTANELER
Share 31 Mart 2020

Yazan Belén Maiztegui | Çeviri Maggie Johnson

 

Sadece 2 ay önce, Çin’in Wuhan şehri, Coronavirus salgınıyla mücadele etmek için 1000 yatak, 30 ICU ve şehrin tıbbi repertuarına yeni yataklar ekleyerek Wuhan Huoshenshan Hastanesi’nin yapımını  dünyaya duyurdu. Bina, 10 gün içinde 7.000 inşaat işçisinden oluşan bir ekip tarafından tamamlandı. Birçok ülke, karşı karşıya kaldığı salgını bastırmak ve kendi sağlık sistemlerindeki eksikliklerle başetmek  için mücadele etmeleri gerçeğinden çok uzak. Dünya çapında 14.000’den fazla ölü ve 300.000’den fazla enfekte olduğu için, tıbbi malzeme ve tesis sıkıntısından bahsetmemek gerekirse, dünyadaki sağlık sistemleri için ağır bir krize hazırlık yapmak artık zorunluluk olmuştur.

 

Vista de pájaro del hastanesi  

 

Çin Wuhan’daki Coronavirüsle Mücadele İçin 10 Günde Hastaneyi Tamamladı


Aralık 2019’da Wuhan’da başlayan yeni koronavirüs (COVID-19) salgını, sadece üç ay sonra Mart 2020’de virüsün 173 ülkeye yayıldığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünya çapında acil olarak ilan edildi.

Wuhan Huoshenshan Hastanesi yapımından bir gün…

 

Yüksek bir iletişim hızı ve yeterli önleme veya muhafaza eksikliği ile virüs, birçok insanı aynı anda enfekte edebilir; en zor isabet alanlarındaki ezici sağlık kaynakları. Virüsün başlangıçta ortaya çıktığı ülkelerde, hastalığa yakalanan hasta sayısının artması için binalar hızlı inşaat ve yenileme geçirmiştir. Öte yandan, virüsün daha sonra ortaya çıktığı ülkelerde, Latin Amerika’nın çoğunda olduğu gibi, kıtadaki hükümetler, kaynak sıkıntısı çeken sağlık sistemlerini boğmamak için virüsün yayılmasını içeren önleyici tedbirler almışlardır.

 

Wuhan Huoshenshan Hastanesi yapımı videosu…

 

Şehirler ve Mimari Coronavirüse Nasıl Yanıt Verir?


Enfekte olanlar için tedavi tesisleri oluşturmak veya tesisleri genişletmek için alınan acil sağlık önlemleri iki kategoriye ayrılır: Birincisi, mobil sanitasyon üniteleri, şişme hastaneler ve hatta Wuhan’ın geçici hastanesi gibi hızlı montaj geçici kurulumlar… İkincisi, önceden mevcut yapıların uyarlanması , açık salonlar, merkezler, spor sahaları ve okulları tıbbi merkezlere dönüştürmek için.


Hastane de camaña IFEMA.

 


Bu yazıda, COVID-19 ile mücadele ederken tıbbi tesislerini genişletmek için dünyanın dört bir yanındaki ülkeler tarafından toplanan bazı acil tıbbi tesislere bir göz atacağız.

 

İspanya: Madrid, şehrin çeşitli yerlerinde fuarlar, sergiler ve konferanslar düzenlemekten sorumlu olan IFEMA’nın (Institución Ferial de Madrid) fuar alanlarında geçici bir tıbbi tesis kurdu. Fuar alanları, on iki pavyon arasında dağıtılan 200.000 m² kapalı alan, toplantı alanları ile birlikte 10.000 m²’lik bir kongre merkezi ve 600 kişilik bir oditoryum, restoranlar ve 14.000 uzay otoparkı içermektedir.
Yeni alan, 5,7 ve 9 numaralı Pavyonlarda düşük riskli hastalar için 1.300 yatağa ve yoğun bakım hastaları için 96 yatağa sahip olacaktır. Pavyon 5 zaten hasta alıyor. İspanya’da bunun gibi bir tıbbi tesis benzeri görülmemiş. Uzaktan benzeyen tek yapılar ordu tarafından toplanan saha hastaneleridir.

 

Camas hospitalarias habilitadas tr IFEMA.

 

Arjantin: Coronavirus COVID-19 ile mücadele etmek için Arjantin tarafından alınan önlemlerden biri, Askeri Hastane’nin genişletilmesi olarak Campo de Mayo askeri üssünde mobil tıbbi birimleri monte etmekti. Mobil tesis üç ünite içerir: Hepsi entegre ancak farklı işlevlerle çalışan tıbbi, kabul ve lojistik.
Salgının kontrol altına alınmasına ve tedavisine etkili bir şekilde yardımcı olmak için HMR veya Militar Reubicable Hastanesi olarak da bilinen Mobil Askeri Hastane parça parça sökülebilir . HMR, gelen hastalara yer açmanın bir yolu olarak zaten var olan yapılara da eklenebilir.

 

Mobile Askeri Hastane, Arjantin

 

 

Mobil Askeri Hastane

 

Almanya: 1000 kadar hasta ağırlayabilen Alman başkentinin ana sergi merkezi Messe Berlin, ülkenin COVID-19 vakalarının sayısının artması üzerine geçici bir hastaneye dönüştürüldü. Berlin’in Charlottenburg-Wilmersdorf bölgesinde bulunan merkez, salgınlara yanıt olarak iptal edilen yıllık ITB fuarına ev sahipliği yapıyor.

Alman sağlık görevlileri için yeni hastane, ülkenin sağlık sistemi üzerindeki baskıyı hafifletmek için alınan en son önlemdir. Tesis, hem hafif hem de şiddetli virüs vakalarının tedavisine ayrılmıştır.

 

Messe Berlin

 

 

Meksika: İspanyol şirketi Tecnodimensión’un yardımıyla México, ülkenin yayılan COVID-19 vakalarıyla mücadele etmek için Pachuca de Soto’da 1200m²’lik bir mobil hastane kurdu Hızlı montaj yapısı, en az zamanda geniş alanlar oluşturmak için etkili bir aracı kullanmış oldu. Bu yöntem mekan  sıkışıklığı olan  tıp merkezleri için ideal çözümdür.


Amerika Birleşik Devletleri: King County, Washington’da Shoreline’s Futbol Sahası şehrini 200 yataklı tıbbi birime dönüştürmek için çalışmalar devam ediyor. İlçe yetkilileri aynı zamanda bölgenin evsiz nüfusu ve salgın sırasında kendi evlerinde kalamayan konut sakinleri için geçici konutlar oluşturmak için çalışıyorlar.


Dünya genelinde giderek artan sayıda şehir ve ülke, sağlık sistemlerinde kullanılabilecek alanı ve kaynakları yaratmanın ve genişletmenin bir yolu olarak mobil tıbbi tesislere yönelmektedir. Birçoğu için, bu küresel sağlık hizmetlerinin geleceğine bir bakış. Wuhan’ın geçici hastanelerinin Mart ayının ilk haftasında kapatılmasıyla kanıtlandığı gibi, mobil tıbbi birimlerin salgınları etkili bir şekilde sorgulamak ve pandeminin ön saflarında çalışan sağlık personeline zaman ve kaynak sağlamak  için anahtar bir kaynak olduğu kanıtlanmıştır.

Kaynak: Arch Daily

 

2 Yorum
  1. Bu örneklere bizim ülkemizde de dikkat edilmesi, buna göre görüş geliştirilmesi gerekir.

    Deniz Arkan | 1 Nisan 2020

  2. iş işten geçmesini mi bekliyoruz, anlamadım, dünyada yapılan yerler var, İBB yer gösteriyor, yeri ben yapayım, tesisatı sen getir diyor, yok bekle diyorlar. umarım kriz yönetilemez safhaya gelmez.

    Lütfü Çavuşoğlu | 5 Nisan 2020


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org