İç Tasarım: Maisam Architecture

Roma gibi eski bir şehirden sonra Citadel Tepesinde, Ahyaa Amman Boutique Oteli; Jabal Amman’da nefes kesen manzaraya bakan muhteşem bir kentsel tepede, Amman’ın en önemli kültürel miras bölgelerinden biri olan merkez içinde konumlanmıştır.
Kompleksin sınırları içinde yer alan ve yaklaşık 90 yaşında olduğu kabul edilen evlerin çoğu çeşitli kültürel faaliyetlerin bir haftalık yaz finalinde 40 oda ve çeşitli birimleriyle beraber 9000 m2 lik bu “butik otel” tasarlanmıştır.

Bu kapsamda proje bileşenleri, yerel ve göçmen kültürlerin Roma ve İslam tarihi ile zengin ama aynı zamanda farklı renklerini sadece 8000 yıl önceki bir kesitten, eski şehrin bir anlatısını üstlenen bir perspektiften ortaya koyma yürekliliğini göstermiştir.
Proje iki kültürün kesitlerini anlatmak için bir çok bağlamsal duyarlılığı bir şekilde mekansal düzenlemeleriyle meydana getirmiştir. Şehrin karma kullanımlı sokakları ile şekillenen bir bina bütünleşmesini burada görüyoruz. Butik otel konumundaki ev, mağazalar, kafeler ve herkesin kullanımında olan kademeli merdivenlerin kışkırtıcılındaki oluşum; kentin organik büyümesini gösteren bir biçim sergiler.

Otelin karşısında bulunan Citadel platosunu yansıtan ve aynı zamanda alt sokağın kentsel kenarını tanımlayan bir podyumdaki eski ev, özgün dış yapısı ile butik otelin giriş noktası olacaktır. Otel yenilenmiş iç mekanı ile “açık mekan” karakterinde genişlik sağlayan etki oluşturuldu. Ortamı çevreleyen tepeler ve kalenin muhteşem manzarası ortaya konulan bu açık alan açık hava kafeleri ve otelin yüzme havuzuyla beraber özgün bir kurgu yaratır.


Eski evin yanında ve onun oranları dahilinde, ve henüz onunla birlikte 20 oda mevcuttur. Yenilenmiş evler modern düzenlemesiyle beraber tarihsel kesite uygun hale getirilmiştir.
Bir Ammani avlu zemini, otelin ziyaretçilerine geleneksel bir açık hava deneyimi sağlayan ve otellerin açık kamusal alanlarını da içine alan bir plan gelişimi gösterir.


Butik otel şehrin farklı kültürleri arasında meydana gelen füzyonu yansıtmaktadır. Geleneksel kent birimlerinden oluşan butik otel ve odaları, kulenin çağdaş odalara çevrilmesi yanında kentin tarihinin bir yaşam tarzı ya da bir dönemi yansıtan temayla tasarım fikri geliştirilmiştir.
Yer: Amman, Ürdün
Tasarımcılar: Maisam Mimarlar ve Mühendisler
WAF: 2011


Çeviri : Mimdap

2 Comments

  1. eğim çok iyi kullanılarak yoğunluk mas edilmiş. avlular ayrıca butik otel için hayat vermiş. güçlü tasarım, bravo.

  2. Parçalı yapısıyla göze hoş görünen bir tarzda incelikli bir zevkle tasarlanmış ve uygulanmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir