Sarmaşık Kaplamanın Modern Yorumu - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Sarmaşık Kaplamanın Modern Yorumu
Share 29 Ocak 2014

Mevcut King Fahad Ulusal Kütüphanesi için Gerber Architekten tarafından modern bir örtü tasarlandı…


Kral Fahd Milli Kütüphanesi cephesini süsleyen romboid tekstil tente, 21. yüzyılın içine sıkıca klasik bir kütüphane binasının üzerine bir orman ve sarmaşıktan esinlenerek getirdi. Muhteşem bir rejenerasyon düzeni için farklı bir bakış açısının bu projede getiriliği görünmektedir. Alman mimarlık firması Gerber Architekten bu kültürel yapının modernizasyonu ile Suudi Arabistan’da çok az görünen sağanak yağmurdan son tamamladı.


Mevcut bina beton kübik yapısı ve kubbe ile tepesinde bir haç şeklini taşımaktaydı. Tasarımcı burada anıt koruma ilkeleri doğrultusunda davranarak yapıya yeni bir yorum getirdi. Gerber Architekten mimari formdan yararlanmaya devam etmeyi sürdürürken küboid kabuk ve onun özgün özellikleri olan cam örtü ve çelik kubbeye yeni bir yaklaşımla daha modern bir ortamda özel bir örtü sistemi tasarladı.


Riyad için Kral Fahd Milli Kütüphanesi gibi bugüne kadar toplumda belirgin bir görüntüsü olan çağdaş cam mimari özel bir hafıza taşımaktaydı. Bina aynı zamanda, daha önce Riyad’ın ana yollarının ekseninde yeni bir kentsel birim haline gelmişken Gerber Architekten tarafından tasarlanmış bu yeni örtü ile önceki formuyla doğal bir bağ meydana getirmiştir.


Kütüphane kullanıcıları artık yumuşak, hafifçe ışık dağıtmayı da sürdüren, beyaz zarları ile tepeden aydınlatılmış ‘okuma mekanları’ konukları için yeni ve davetkar bir ortam sağlamaktadır. .Kitap yığınları eski bir bina içinde muhafaza edilirken ziyaretçiler mevcut yapının çatısında konumlanan okuma alanından dışarıya görsel olarak ve aynı zamanda köprü geçişlerle ulaşabilmektedir.


Kadınların örtünmek için kullandığı “burka” ları gibi binanın cephesindeki bu örtülerin kaldırılmasını isteyebilirsiniz.
Dış cephelerde bulunan bu soluk tenteler kurum için güçlü bir estetik kimlik sağlarken, kendi ana işlevi olan aşırı güneş ışığına karşı kütüphane binasını, kullanıcıları ve kitap koleksiyonlarını güneşin yıkıcı etkisinden korumaktadır.

Telkari çelik kablolar yardımıyla yapılan sistemde sadece% 7 bir güneş penetrasyon oranına ulaşılmaktadır. Riyad’da sıcaklıkların 50 ° C ulaştığı düşünülürse bu örtü bir anlamda büyük bir gereklilik olarak düşünülmelidir.


Kaynak: WAN
Çeviri: Mimdap


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org