İstanbul´da yepyeni bir sokak sanatı yükseliyor - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İstanbul´da yepyeni bir sokak sanatı yükseliyor
Share 9 Ekim 2013

Güzel sanatların sokakta halkla buluşması, boşta duran ve çoğu zaman reklamcıların görsel etkileri nedeniyle ele geçirdiği duvarları sanatçılara bırakmak herhalde kente çok şey kazandırır. Kentin canlılığını, moral yüksekliğini, insanların ifade özgürlüğü ve estetiğe önem verdiğini gösterir.

İstanbul, Kadıköy ve Yeldeğirmeni burası. Sokaklar bu resimlerle biraz daha ses vermeye, insan ölçeğine ve ruhuna yaklaşmaya başlıyor.

Çok büyük alanlara yapılan resimlere mural deniyor. Genelde illegal yollarla yapılıyor ama dünyanın birçok şehrinde belediyeler artık bu sanatı destekliyor.

Kadıköy de İngiltere’nin Brick Lane’i, Berlin’in Kreuzberg’i olma yolunda. Uluslararası sokak sanatçıları ile anlaşan Kadıköy Belediyesi Muralist etkinliğini başlattı. Apartmanların duvarları sanat eserleriyle doldu.


Her resmin farklı hikayesi var. Eserler sanatçıların iç dünyaları, yerel kültürlerinin izleri, Türkiye ile ilgili izlenimlerinin izlerini taşıyor. Sanatçılar muralların her birini izleyicinin yorumlamasını tercih ediyor. Haziran ayında yapılan işlerde Gezi olaylarına gönderme var.

Sanatçılar olaylardan etkilenerek düşündükleri işleri değiştirmiş. Macit Erbudak Sokak’taki resmin içinde İspanyolca “Direniş hatırası” yazıyor. İskele Sokak’taki çarpışan iki at çarpışan güçleri temsil ediyor.

Sanatçılar semt sakinleriyle tanıştırılıyor ve eskizleri ev sahipleri ile paylaşıyor. Mahalleli resimler yapılırken de büyük destek verip sanatçılarla dostluk kuruyorlar.

Belediye özellikle altını çiziyor, “Resimler mahalleli tarafından benimsenmeseydi zaten projeye devam etmeyecektik. Şimdi herkes evlerindeki resimlere sahip çıkıyor.” Her resim 3 ya da 7 gün arasında tamamlanıyor. Proje ise toplamda bir yıldır devam ediyor. Resimler normal dış cephe boyası ve sprey boya kullanılarak yapılıyor.

Belediye sanatçıları seçerken ise yerel detaylar ile bağ kurup kuramadığına dikkat etmiş. Çünkü mahalle içi bir projede yapılacak işin mahallelilerle bağ kurması büyük önem taşıyor. Bir bianelde ya da modern sanat müzesinde sergilenen eserlerden çok farklı bir durumu var. Daha önce bu tarz projelerde yer almış sanatçılar tercih edilmiş.


İşlerin tamamı Yeldeğirmeni Mahallesi’nde yer alıyor, projeyi ise Yeldeğirmeni Canlandırma Derneği ve Çekül destekliyor.


Bu çalışmaların çok farklı kentsel parçalarda yürütülmesi elbette mümkün. Ancak Kadıköy bölgesinin bu konuda da İstanbul’a bir önderlik yaptığını söylemek mümkün.



Sokak sanatının her türünün paylaşımlarının aratacağına dair ipuçları var son zamanlarda. Bu çalışmalar başlangıç ve ya ön açıcı çalışmalar olarak değerlendirilirse umarız ardılları ile bambaşka bir kentte yaşamaya devam ederiz.



Fotoğraflar Vatan Gazetesi

3 Yorum
  1. Sanat sokakta da icra edilmedikten sonra o ülkenin ne sanatı ne de sosyal yaşantısı demokratik olamaz.

    DENİZ ARKAN | 10 Ekim 2013

  2. Yaşasın Kadıköy. Ne güzel sokaklar ne güzel resimler olmuş bunlar. Bravo doğrusu.

    Kemal Ersin | 12 Ekim 2013

  3. Gerçekten güzel çalışmalar, sanatçıların ellerine sağlık. Bence en güzel örnekler, İtalya – Sardinya’ daki ORGOSOLO’ nun duvarlarında.

    MELİH TÜRA | 18 Ekim 2013


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org