İstanbul Tasarım Bienali ve Kusurluluk Teması - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İstanbul Tasarım Bienali ve Kusurluluk Teması
Share 19 Aralık 2012

Hazırlayan: Mimar Heval Zeliha Yüksel

1. İSTANBUL TASARIM BİENALİ ve KUSURLULUK Teması

YER :
Galata Rum İlköğretim Okulu

BAŞLIK:
ADHOKRASİ

KÜRATÖR:
JOSEPH GRIMA

ADHOKRASİ


Bienalin ZANAATKAR yüzü: ADHOKRASİ

No more “Made in China” but “Made for China”
(Artık Çin’de yapılmış değil, Çin için yapılmış)
Newsweek, 18 Ekim 2010

 

 

Bu sözler Newsweek’te yayınlandı ve pek çok sektörün öncüsü de bu sözleri dilek kipinde kullanıp yıllık programlarına taşıdı geçtiğimiz günlerde. İstanbul Tasarım Bienali’nin zanaatkar ve evrensel yüzü ADHOKRASİ* benzer dilekleri hatırlatıyordu ziyaretçilere. Bu sergi, bir şeyler üreten insanlarla ilgiliydi. Günümüzde üretme bilgisinin serbestçe dünyayı dolaşıp, doğaçlama teknikler geliştirmesi, kendine has bireysel durumları ortaya çıkarması ve her an yeni bir tasarım doğurması; sanayi devrimi ile yerleşen seri üretimin mükemmelliği karşısında; ürünün az sayıda ve kusurlu olma halini yarattı. Fabrika yerine atölyede üretilen ürünler her geçen gün artıyor. Adhokrasi, evrilen alışkanlıklar ile mükemmelliği aramak yerine kusurlu ve özel olanın izini sürüyor.

 

Joseph Grima ADHOKRASİ üst başlığı ile; seri üretime karşı insanların ihtiyaçlarına yönelik el işçiliğini kullandığı örnekleri bir araya getirerek tam anlamıyla adına yakışır bir seçki sunuyor. MUSİBET sergisine göre işlerin hem kendi aralarında hem de serginin başlığı ile ilgili daha yakın bir bağı var, ortak bir dil hakim.

İlkokul binasına hemen hiç müdahalede bulunulmamış. Sergiler salonların veya sınıfların ortasındaki masalarda toplanmış: hem işler ‘ders’ gibi okunaklı, hem de ‘mekan’ okunaklı.

Zanaatkarlığın ve eski malzemenin yeniden kullanımının öneminin anlatıldığı sergi rahatlıkla gezilebiliyor, acele ile hazırlandığı belli oluyor ama gözü yormuyor eksikler. Eksiklikler de işin bir parçası sanki. Bienalin üst teması olan Kusurluluk’a bir gönderme gibi.

James Bridle bir Afgan kentinin Google Maps’teki uydu görüntüsünde insansız bir hava aracının gölgesini keşfediyor ve Doğu Londra’da bir park yerinde tesadüfen ortaya çıkan aracın taslağını 1:1 ölçekte kopyalıyor. Bu görüntü şimdi İstanbul’da… Kuşkusuz en güzel işlerden birisi terastan görülebilen bu iz. Galata Rum İlköğretim Okulu’nun tam karşısındaki Surp Krikor Lusavoriç Kilise’sinin önündeki kaldırıma düşürülmüş.

Eski silahların toplanıp, silindir ile ezilip, eritilen metalin ağaç dikmek için gereken küreklerin yapımında kullanılması fikrinden doğan “Imagine” sergisi, eski silahlardan müzik aletlerine dönüşen bir seçki sunuyor.

Lego adam, gprs sistemi, derme çatma bir paraşüt ve basit bir kamera takılarak bırakılan helyum dolu bir meteoroloji balonunun 24 km yukarıda patlayıp aşağı düşmesiyle oluşan amatör film, 17 yaşındaki iki Kanada’lının işi. Bütçesi 400 USD. Bu basit plastik oyuncağın çekimleri seyre değer…

Giriş salonu galeri boşluğunun tavanına asılan ters haliç maketi çok etkileyici …

Boruları birbirine eklemek için özel olarak üretilen eklem parçalarının sergilendiği 3 ayrı salon var. Evde kendimizin de yapabileceğinin hissini uyandırıp, herşeyi İkea’dan almanın bir alemi yokmuş dedirtiyor…

KİLİTTAŞI



ÇOKLUÖRGÜ



prodUSER

* ADHOKRASİ kelime anlamı olarak; klasik prensipleri göz ardı eden bir organizasyonu temsil ederken önceden tahmin edilemeyen ihtiyaçların olması durumunda kendini gösterene deniyor.

4 Yorum
  1. ADHOKRASİ … açıkçası yeni duyduğum ve öğrendiğim bir kelime oldu. Ama “kusurluluk” terimi bana daha samimi geldi. Mükemmeli aradığını söyleyenlerin tüketim toplumunda kusurdan bahsetmek en azından gerçekçi bir şey.

    Selma Aksoy | 20 Aralık 2012

  2. çok iyi ve nitelikli bir etkinlik sahiden. hazırlayanlara ve sunanlara teşekkürler.

    ceren alkaya | 21 Aralık 2012

  3. Kusurluluk teması bianellerdeki ağdalı çıkarımlardan bu defa ayrılmış, anlaşılan ve günlük hayatta yeri olan bir düzeye taşınarak bence yaygınlaşmış.

    perran su | 27 Aralık 2012

  4. Bianel fikir düzleminde “kusur” kavramasalının hayatımızdaki önemli yere işaret eden özel bir girişim bence. Bu yönde de bir bakış olabileceğini göstermekte.

    Ahmet Akçan | 28 Aralık 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org