Cassia Coop Eğitim Merkezi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Cassia Coop Eğitim Merkezi
Share 9 Ekim 2012

Cassia Coop Eğitim Merkezi
Tasarım: TYIN Tegnestue Architecture

Cassia Coop Eğitim Merkezi ile ilgili çalışmalar 2010 yılının sonbahar aylarında başladı. Her şey Fransız işadamı Patrick Barthelemy’nin bir ziyaret ile başladı. O Sumatra Trondheim’deki ofisimize büyüleyici bir hikaye ve tarçın dolu bir çanta ile bizden önce oturdu.



Sumatra’nın % 85 gibi önemli bir alanı tarçın üretimine ayrılmıştı ve dünyada tüketilen öre bu öenemli bir miktardı. Hikayenin konusu işçilerin hakları burada kısıtlıydı. Yine bu hikayenin başka ve daha kötü kısmı, güvensiz ve sağlıksız fabrikalarda uzun çalışma günlerinde çalışıyorlardı.
Hikaye bize bir izlenim bırakmıştı. Planlamaya bir yıl sonra biz, yerel çiftçiler ve işçiler için sürdürülebilir bir tarçın okul tasarlamak ve inşa etmek için başladık. Kendimizi derin Sumatra tarçın ormanları içinde bulduk.



Cassia Coop Eğitim Merkezi, her şeyden önce etik olarak sadece kalitede rakiplerine daha iyi olma emelleri ile çalışan eşsiz bir merkez haline gelmiştir. İyi işleyen merkezi bir sosyal kurumsal yapı için yeni bir standart belirlemek isteyen Eğitim Merkezi, yerel çiftçiler ve işçilerin iyi bir sağlık programı ile uygun ödeme alabilecekleri gelirlerini düzene sokmayı ve okullara, eğitime erişimin kolaylaşacağı yolları buldu. Buna ek olarak, Cassia Coop fabrikalarını sıhhi ve güvenli yapacak tedbirleri geliştirdi.

Projenin ardındaki ana fikir ağır tuğla ve beton bir temel üzerinde hafif ahşap klasik inşaat kavramıdır. Ahşap yapı tarçın ormanı içinde olma hissi verir. Cassia Coop Eğitim Merkezi önünde güzel Kerinci Gölü manzarası ve yemyeşil tarçın ormanı bulunur. Merkez kudretli Durian ağaçlarından inşa edilmiştir.


Bir büyük zorluk en az 600 metrekarelik bir çatı yüzeyinin altında doğal havalandırmalı iklim yaratmak olmuştur. Eski projelerden kazanılan bilgi ve deneyim ile büyük ölçüde termal kütlenin, güneş ışınlarına azaltılması, maksimum saçak kullanımı yoluyla çözülmüştür.

Projenin başlıca iki malzemenin kullanımı ile inşa edilmiştir. Yerel olanaklarla hazırlanmış tuğla ve tarçın ağacının gövdesi. Ağaç gövdeleri tarçın üretimi bir yan ürünüdür ve bu halk arasında düşük bir statüye sahiptir. Bu düşük statülü, ancak ahşap olarak inşaatta kullanıma imkan veren bu malzeme doğal ortamda da bulunduğu için; özellikle bu malzemeye yöneldik.Yine işçiliklerin önemli bir kısmı da yerel çevreden sağlandı.

Yapıların inşa edilmesi sırasında taşıyıcı olarak ahşep dikmeler yan olarak bir “Y ayağı” gibi kullanılmış ancak bunlar temele iyici tespit edilmiştir. Sütunların zemine yerleşim planları inşaat güvenliği sağlanarak, bu gergilerin gerginlik ve sertlik sistemini ustalıklı bir şekilde ölçerek bulunmuştur. Büyük çatı yüzeyinin altında, küçük bir laboratuvar, derslik, ofis ve mutfak ve tuğla binalar oluşturulmuştur.

Bu boyutta bir projede, üç ay gibi kısa bir sürede sonuca ulaşılmış ancak lojistik en önemli sorunlardan biri olarak kendini belli etmiştir. Yetmiş kadar işçinin ormandan ağaçları taşıması ve bünyesinde bir kereste fabrikasında işlemesi proje yönetimi önemli hale getirmiştir. Tüm proje aslında basit ayrıntılardan oluşturulmuştur. Tasarım temel ve pragmatik yaklaşımla ve eğitimsiz işgücü ile bu projeyi gerçekleştirmeyi mümkün kılacak şekilde düşünülmüştür.

Bu alanda binalarda bir diğer önemli sorun sık sık depremler olduğu için yapının dayanıklı yapılmasında yatmaktadır. Zaten inşaat sürerken Richters ölçeğinde 5.0 a ulaşan birçok deprem yaşamıştır. Kullanılan farklı malzemelerin frekansı ile farklı yapı bileşenlerinin ayrılması fikri burada önem taşımaktadır. Cassia Coop Eğitim Merkezi bu anlamda doğanın güçlerinin testini geçmiştir.


Umuyoruz aynı zamanda yerel çiftçilerin ve işçilerin güvenli, sıhhi ve sosyal açıdan sürdürülebilir bir işyeri de olacaktır, buna inanıyoruz.
Mimarlar: TYIN Tegnestue Architecture
Konum: Sungai Penuh, Kerinchi, Sumatra, Endonezya
Tasarım Ekibi: Gjermund Wibe, Morten Staubo, Therese Jonassen, Kasama Yamtree, Andreas Gjertsen, Yaşar Hanstad
Proje Yılı: 2011
Fotoğraflar: Pasi Aalto , Zifeng Wei , Wenzel Prokosch
Maliyet: 30.000 €
İşveren: Cassia Co-op

Kaynak: Arch Daily
Çeviri: Mimdap

4 Yorum
  1. Sosyal sorumluluk projelerinden biri daha diye düşünüyorum. Oldukça sade, basit fakat yararlı.

    ahmet gür | 10 Ekim 2012

  2. Topluluklarla beraber yapılan, onların emeklerinin de işin içine katıldığı bir inşai faaliyet halen dünyanın bir çok yerinde gerekli. Yapı standardını fazla idalize etmeden ama ihtiyaçlara cevap veren barınma yapıları için halkın kendi gücü ve bilgisiyle inşa edilebilecek yapılar olmalıdır. Mimarlar bu konuda yön gösterici olabilirler. Bazı temel yapma biçimlerini halka öğretebilirler.

    DENİZ ARKAN | 12 Ekim 2012

  3. Bu projeye bakınca Türkiye’de aklıma tarım işletmeleri, mandıralar, pamuk ve ayçiçeği işleme alanları geliyor. Bir çok alanda köylünün kendi beden gücünün katılımıyla yapılacak projelerin olduğunu fark ediyorum.
    Aklıma Köy Enstitüleri geliyor mesela. Onların çabalarının benzerlerini görüyorum yukarıdaki projede.

    mehmet koç | 15 Ekim 2012

  4. çalı çırpıdan yapılmış, önde bir taş duvar ve primitif yapı standartlarında. ama ne kadar gerçekçi, ne kadar fonksiyonel.

    burhan bozalp | 16 Ekim 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org