İstilacı daire - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
İstilacı daire
Share 21 Haziran 2012

İç mekan tasarımı: OneByNine Architecture

Alan konusunda kısıtlı olan Hong Kong şehrinde konutlar da minimal boyutlarda oluşturulmak zorundadır. OnebyNine mimarlık stüdyosu sınırlı bir 32 metrekarelik daireyi tasarlamak gibi zorlu bir görevi üzerine aldı.
Mimarlar Lukasz Wawrzenczyk ve Ewa Koter;başlangıçta Polonya’da ama şimdi Hong Kong’da çalışan bir mimarlar grubu olarak ana tasarım yaklaşımı olarak yaşamanın konfordan ödün vermeden standart Avrupa yaşam programına entegre edecek bir yol bulmak ile ilgili olarak görevlendirildiler.


Orijinal düzendeki bir apartman dairesi büyüklüğünde 2.75mx 12m içinde kapalılık duygusu veren birden çok oda oluşuyordu. Var olan bölümlerin çoğu sadece ana yapısal duvarlardı ve böylece daire etrafında sürekli sirkülasyonu oluşturarak kadar boşluk yaratmayı bırakarak, daha sürekli bir alan oluşturmak için yeni bir anlayışı denemeye başladılar.

Daire iki ana bölümle açık olarak tanımlanmış programa göre tanımlı alanlara dönüştü; yatak odası, banyo ve teras alanı ile doğrudan bağlantılı mutfak alanı, ve hepsiyle ilişkili yaşam alanı.

Yatak odasında gerekli alanı en aza indiren mimarlar dinlenme, okuma, yemek için açık –serbest bir program ile daha açık ve ferah bir yaşam alanı hissi yarattılar.

Mutfak ve banyonun sınırlı boyutu ile kullanılabilir rahatlıkta fonksiyonel mekanlar kurgulamak başta zordu. Çok sınırlı 2.75m genişliğinde daire boyutu içerisinde verimli alanlar oluşturmak asıl problem idi.

Bu alanları yaratma yaklaşımında dolaşımı sağlayan koridor mutfak programı ile alanını paylaştı. Bu sırada banyo alanını büyütmek ve bir Avrupa standardı içinde duş, tuvalet ve lavabo uygun yer bulmak mümkün oldu.

Daha büyük alan kullanıyormuş gibi bir algı sağlamak için, mimarlar mutfak ve banyo için gün ışığını artırmak için teras pencere bağlantısını önerdi. Böylece, donuk bir pencere ile duş odası, gün boyunca tuvalete ışık sağlarken ve gece bir bahçe terası haline getirilmiş çatı alanı için sıkı bir ışık kaynağı haline gelmiş oldu.

Dönüştürülen teras bahçesinde tropikal bitkiler üzerinde bambu ve avuç içi bir barbekü alanı ile donatılmış dinlendirici özel bir alan oluşturdular. Alan ve kaliteden ödün olmasa da gün ışığı Sürprizli mekan ve oluşumları seven OneByNine mimarları kaliteden ödün vermeden tamamen yeniden inşa etmeyi de içeren bir dizi projeyi müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda yeni kullanımlar sunarak sürdürmektedirler.

Yer : Hong Kong
Mimarlar : OneByNine | Ewa Koter, Lukasz Wawrzenczyk
Alan: 32 metrekare
Tamamlanma: 2012

Kaynak: Arthitectural.com
Çeviri: Mimdap

1 Yorum
  1. Dış formdan sonra içerde, tavanda yaratılan formasyon biraz beni şaşırttı. Değişik bir çalışma olmuş.

    cemil öncü | 28 Haziran 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org