Yeni Helsinki Sahil Düzenlemesi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Yeni Helsinki Sahil Düzenlemesi
Share 12 Haziran 2012

Tasarım: DCPP Arquitectos

Helsinki Güney Liman ilçesinde denize olan bağlantısını yeniden düzenleyen bir proje yapıldı. Bu tasarım gerçekleştirilirken yerel toplumun da desteği ile yeniden canlandırılma projesinde çok ihtiyaç duyulan şehrin kültür başkenti olma statüsünü ortaya çıkaran mimari bir sembol oluşturmak esas alındı.


Bu ana fikri akılda tutarak, doğal ve yapay çevre arasındaki bir kenar durumda konumlanan kıyı körfez parçası; dinamik bir kentsel bölge yaratmak için önemli bir potansiyeli sunuyordu. Su, park ve yapılı çevre: Bu projenin önerisi üç ana sistemi bağ olarak gören bir kentsel omurga yaratmak ilk adım oldu. Burada kentsel sahne yaratılması ve sistemlerin maksimum performans ile dinamik ve akıcı kentsel ortam oluşturması amaçlandı.

Su ile temas fikri üzerine çalışma projenin asıl vurgusunu meydana getirdi. Bu su kentsel ızgara ile limana doğru uzanan iskele sistemi hem görsel hem de fiziksel açıdan oldukça zengin bir mekanlaşma yarattı. Eski ve yeni kentsel doku arasında bağlantıyı ise parklar ve rekreasyon alanları sağlayarak kentsel bütünlük temin edildi.


Kentsel omurga sadece su etkileşimini, parkları ve kentin dokusuna daha fazla ulaşmamızı sağlayan bir rol aldı. Güney İskelesi kentsel yakınlıkları ve farklı ölçeklerde bir dizi etkinliğe yanıt veren kurgularla örgütlendi.

Bir kültür başkenti olarak Helsinki’nin kentsel gelişimi ve onun yerine yeni bir anıt olarak hareket edecek doğu kıyısındaki bir müze bu organizasyonun parçası oldu. Bu müze merkezi pazar alanına doğru ölçekli bir mekansal gelişmeyi kurgulamada da yardımcı oldu.


Bu sahil düzenlemesi önerisi her mevsim Güney Limanını aktive eder. Kentsel omurga yıl içindeki hava koşullarının zamana bağlı olarak açık veya kapalı bir geçiş alanıdır. Örneğin yaz aylarında, omurga içinde ticari mekanlar açık olacak ve suyun kenarındaki bütün mekanlar aktif olacaktır. Ayrıca su alanları, kışın buz pateni için dönüştürülmesi mümkün güvenli ve kontrollü bir pist haline getirilecektir.
Sonuçta, Helsinki Güney İskelesi düzenlemesi kentsel imajı ve kullanımı ile bu günün küresel kentlerine aktivasyon ve olanaklar sunan bir laboratuar niteliğindedir.

Yer : Helsinki, Finlandiya
Mimar : DCPP Arquitectos
Tarihi : 2011 Yılı Yüzey : 190.345 m2
Proje adı : Yeni Helsinki Waterfront

Kaynak: Arthitectural.com
Çeviri:Mimdap

6 Yorum
  1. Çok kapsamlı bir değişimin önünü açacak sıkı bir düzenleme görüyorum. Limanı kavranabilir bir geometriyle yeniden oluşturup yeşil ve kamusal alan çoğaltmaları yapma çok akıllıca.

    perran su | 15 Haziran 2012

  2. Bu liman düzenlemesine bakınca Haydarpaşa-Harem gümrük ve limanının kamusal alan ihtiva edecek şekilde düzenlemesi aklıma geliyor. Bu konularda açılan bir kaç yarışma oldu bildiğim kadarıyla. Fakat o projeler anladığım kadarıyla uygulama için değil durumu yoklamak içindi. Oysa ne güzel olurdu o bölge tıpkı Londra’daki, Barselona’daki gibi halka açık yerler içeren bir liman bölgesi olsa.

    necmi yazgan | 24 Haziran 2012

  3. İstanbul da özellikle Dönüşüm Yasası nın Yönetmeliklerini bekleyen ve önünü görmeye calışan proje alanları var.
    Bunlar dönüşmesi gerekli küçük alanlar kadar,Kartal,Yunus,Maltepe,Haydarpaşa vb.
    Değerli ve özel alanlarda var.
    Burada özellikle küçük toplanan alanlardan tutunda,tescilli dönüşüm alanları da dahil olmak üzere kentsel bir omurga oluşturmak ve olayın bütünü göz önüne alınarak,hatta bir sonraki alanlarında buradaki enerjiyi,oluşacak yeni nüfusu toleresi ve hareket kabiliyeti düşünülmeli.
    Yani yukarıdada yapıldığı gibi Eski ve yeni kentsel doku arasında bağlantıyı kuracak geciş alanların planlanması sağlanmalı!

    Pervin KINIK | 2 Temmuz 2012

  4. Herkesin her konuda bir şey söyleyip, bütün meslek odaları gibi örgütlerin örneğin Salıpazarı, Haydarpaşa gibi kentin liman bölgelerindeki projelere itiraz edip buna karşılık ellerinde doğru dürüst bir alternatifi olmadığı için inandırıcılıkları olmuyor.
    Yukarıdaki gibi bir projeye de hiç kimse neredeyse ses çıkarmıyor, değerlendirmiyor.
    Peki ilerleme ve karşılıklı öğrenme, ikna süreçleri nasıl işleyecek o takdirde? Sormak lazım diyorum.

    sevimbener | 2 Temmuz 2012

  5. Bu projeye de Türkiye’de olsa bizim odalar sivil toplum örgütleri itiraz eder, iptal ettirir kına yakarlardı. “Bu kadarı da olmaz” filan derlerdi. Liman da çürür giderdi.
    Sorun eğitimden ve mimar olmayan mimarlık hocalarından kaynaklanıyor, cehalet üretiliyor üniversitelerde ve sonucu işte bu.
    “onu görmeden ödemeni alamazsına” düşmüş, bir taraftan da, yokolmamak için çırpınan meslek odaları” bir tarafta çöken yıkılan kentler işte sonuç.

    Ahmet Alkan | 3 Temmuz 2012

  6. Sevim Bener ve Ahmet Alkan arkadaşlara katılmıyorum.

    Ancak durumu ve konuyu en iyi ortaya seren Necmi Yazgan arkadaşın
    dediklerinde özetleme olarak genel bir yaklaşım var.
    Biz örneğin, Haydarpaşa için hemen yüksek binalar, olmayan “halka açık alanlar” başımıza belâ olan AVM ler ve rezidanslarla ve de bunları yapan, zıp çıktı, sonradan -nasıl oldularsa oldukları belirsiz- zengin, görgüsüz, cahil, pahalı arabalar ve kendi yaşlarını yarısı sarışın dilberlerle ortada boy gösterern REZİL bina yapıcıları; bu gibi yerleri DÖNÜŞÜM adı altında,şehri sonsuza dek mahvederek UCUBELER yaratacak olanlar olayın baş oyuncuları oluyorlar. Zenginliklerine ilave zenginlikler önemli olanı…
    Böyle reziller ve rezillikler bazı beylerin, beyefendilerin himayesinde olabiliyor. Bahsi geçen Helsinki’de FİN VATANDAŞLARI fikirlerini beyan edip saygı görüyorlar. Çünkü oların geçmişinde bir yapılanma; insana yapılanma var. Orası ” BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİ.é

    Şemsettin SAMİ | 15 Ağustos 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org