Tarihi alanda kentsel  tasarım ve düzenleme: Teruel-Zilla

Tasarım: MI5 Arquitectos + PKMN

İspanya’nın çeşitli bölgelerinde olduğu gibi Teruel bölgesinin yeraltını da, Dinópolis gibi tematik parklarla donatmak ve bu tür projeleri yaygınlaştırmak istiyoruz. Yer altı bize kökeni güçlü bir hayatın, kaybettiğimiz varlıkların izlerini veriyor.  Onları hatırlatmak, bu yönde keşifler yapmak mümkündür. Tasarım grubu bu yüzden şaşırtıcı ve cesur bir deneye girişti.

Yapılan kentsel düzenlemenin konsept dizaynı

Toprağın altında gençlik faaliyetlerinin büyük bir kısmının hacimsel olarak sığdırılması için çalışmalar başlatıldı. Açıkçası bu proje ile Teruel’in aktivitelerini güçlendiren ve kültürel sosyal alanların yaratılması mümkün oldu. Çağdaş ve pop bir anlayışla Godzilla ifadesi kullanılarak kamusal alan ve eğlence merkezi tasarımı gömülü alanda yaratıldı.

Kotlar kullanılarak meydanın altına inme ve kamusal alan yaratma çabası…

Büyük gömülü hacmi ortaya çıkararak istenilen aktivitelerin yerleştirilmesi kadar yeryüzündeki algılanan ve kullanılan tasarım,  bir kentsel topografyanın yeniden üretilmesi anlamını taşımaktadır. 

Meydan altına yerleştirilen bölümlerin planları


Bir kamusal alana dönüşen bu yüzeyde yaratılan tabakalaşma ile mevcut tarihi yapı stoğunun zemin seviyeleri ve girişleri korunarak; bunların arasında da uygun geçişler sağlanır. Zemin altındaki tasarımda toplantı faaliyetleri, eğlence ve spor ile ağırlıklı kentsel ihtiyaçlara yer temin edilir.

Kültürel amaçlı yaratılan mekanlardan örnekler 

Bu anlayış kent ortamında yeni faaliyetler için ve bunların çağdaş tezahürü için, özellikle tarihi bölgelerde böyle önemli bir pozisyonda yer almış bir şehirlerde sıkışan ve azalan ortak kullanım alanlarını yeniden oluşturmayı imkanlı hale getirirken, kentsel diyalog için ortaya yeni yollar denemek, yeni alternatifler üretmek anlamını da taşır.

Bu yeni anlatımın olanakları, yeni bir uzama doğru keşif ve arayış potansiyeli kentsel ortamın düzenlenmesinde cesur ve isabetli önerilerin ortaya çıkmasını sağlar.

Meydan ve yer altı ilişkisini gösteren kesitler

Yer altı yapısının içindeki boyutlamayı ve mekanları gösteren imajlardan biri

Mimari proje: Mi5 Arquitectos + PKMN [pacman]
Yerleşim: Plaza de Domingo Gascón, Teruel, İspanya
Proje yılı: 2012
Proje alanı: 470 m2
Fotoğraflar: Miguel de Guzmán

Kaynak: Arch Daily
Çeviri: Mimdap

4 Comments

  1. Osaka’kentinde Japonya’da buna benzer örnekleri yıllar önce görmüştüm. Çok güzel bir yaklaşım. Yol altında yapılabşilecek okadar çok şey var ki, neden değerlendiremediğimizi bilmiyorum. Japonlar mall benzeri alışveriş merkezleri oluşturmuşlardı. Yukarıda kalabalık ve yoğu bir trafik ağı varken aşağıda sakin mekanlar elde edilmişti.

  2. İleri bir adım, bizim ülkede düşünmek için sadece zaman değil mantalitenin de “geçmesi” lazım.
    Çok beğendim, bravo doğrusu.

  3. Bir anlayış olarak farklı ve mantığı gereği hem tarihi alana saygılı hem de yeni kullanımlar sunuyor. Açıkçası çok beğendim. Günümüzde Taksim’in altı üstü konuşuluyor, buraya göre büyük Taksim fakat farklı fikirlerle neler yapılabileceğini göstermesi yönünden iyi bir örnek.

  4. yeri ve yerin altını değerlendirmek için girişilen çaba takdire değer. örnek bir yaklaşım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir