“Ulusal Yaratıcı Küme” - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
“Ulusal Yaratıcı Küme”
Share 23 Mayıs 2012

Sasaki Çin’de “Ulusal Yaratıcı Küme” tasarlıyor

Karma kullanımlı master plan, yenilik ve yaratıcılık bağlantısı ile ilham verici bir manzara eşliğinde tasarlanmıştır.

Songzhuang, Pekin’in dışında sessiz bir köy gibidir ve burada yeni fikirlerle yeni bir kentsel bölge yaratmanın eşsiz fırsatları bulunur. Ulusal Yaratıcı Küme (UYK) ülke içindeki bu yerleşimin, yenilikçi yerli yetenekler ve dünyanın en yaratıcı düşünürleri için önemli bir merkez haline getirilmesiyle, Çin’in önde gelen bilgi merkezi olarak ortaya çıkması projesiyle birleştirilecekti.


UYK için Sasaki’nin master planı – Uygulama için tercih edilen program da Mayıs 2012’de seçilen programdır… – kapsayıcı felsefesini destekleyen şu ilkeler üzerine odaklanmaktadır: Yeni fikirlere kıvılcım yaratmak ve akabinde birlikte ortak değerler ve tamamlayıcı beceri ve teknolojiler ile sanayiyi geliştirmek, ülkeye katkı vermek, toplumu geliştirmek…
Master plan kararları , Songzhuang ilçesinin başarılı insanlarla fikir alışverişiyle yapılandırılmış ve spontan şekillerde etkileşim kurarak yapıcı bir diyalog ortamının yarattığı açıklıkta önemli bir sinerjinin ortaya çıkabileceğini kabul eder.
Yetenekli bir işgücü oluşturmak ve olgunlaşmış işgücünü çekmek için UYK da ilham verici bir i eğitim sistemi, müzeler ve galerilerin varlığı, kültür-eğitim ortamının sürekli olabilmesi için enstitüler, toplumsal yaşamın sağlıklı devam etmesi için yeteri kadar eğlence mekanları, sosyal etkileşim için çeşitli klüpler ile kamusal açık alanların manzarayı da kullanarak toplumdaki bireylerin zihin, beden ve ruhlarını şarj edebilecekleri bütün fiziksel alan ve donatılar planlanmıştır.


Sanayinin geliştirilmesi ana fikri çerçevesinde, insan ve mekânsal ilişkilerin bölgede çeşitlilik oluşturacak ve yaratıcılığı teşvik eden yeni fikirlerin sonsuz bir akışını teşvik etmek master planın ana düşünceleri olarak kalın çizgilerle hakim olmuştur.


Sasaki master planı, kentsel kümeler içinde serpiştirilmiş yeşil kamalarla bir dizi oluştururken diğer yandan toplum parklar gibi bir dizi kamusal boşluğu öngörür ve bu ceplerden manzara ile kentsel biçimi bütünleştirmeyi öngörür.


Biyoçeşitlilik, filtreler yağmursuyu kullanımı ve mevsimsel yapının ayrıntılarıyla göz ardı edilmeden planlanması plana üstünlük ve yöresel renkler sağlar. Bir yandan master plan ile üstten verilen fonksiyon gerçekleştirilirken manzaranın planlamaya katkısı ile insan ve doğa, yenilik ve yaratıcılık arasında güçlü bir bağlantı oluşturulur.


Planlama fiziki bir plan çizmekten daha fazla anlamlar içermekte, sosyal planlama ilkesel düzeyde sürdürülmektedir. Yeni bir aktarma anlayışı ile kendini tamamlayan döngü de planın önemli bir unsurudur. Songzhaung’ta insan ve düşüncelerin hareketini geliştirmek için Sanatçılar Köyü , UYK nin mevcut çekirdeği ile önemli bağlantılar kurar.


Kaynak:WAN
Çeviri: Mimdap

2 Yorum
  1. Ben bugünlerde süren afet yasası, kentsel dönüşüm, yıkım, yapım… kavgalarından uzak burada olduğu gibi belli bir bölgenin doğru düzgün yapılandığı, yenilendiği projeleri bu ülkede görmek istiyorum.

    cengiz özcan | 26 Mayıs 2012

  2. arkadaşım, zaten “kentseel dönüşüm, afet yasası, yıkım, yapım…” diye özetlediğiniz şeyler, dünyanın ya da kimi kentlerin bazı yerlerinde böylesi projeler üretilebilsin diye hayata geçiyor. bizde de böylesi projeler yok değil, ancak tümünün anlamı bu metinde ifade edildiği gibi “insan, doğa, yenilik, yaratıclık…” vb. söylemler üzerine kurulan, sermayenin -kapitalizmin- kendini sürdürebilmesi için gereksindiği “yenilik”ten başkası değil. Eğer bir büyük sermaye sahibi değilsek, bence bu projeler bize ancak “başımıza, hayatımıza yıkılacak dünyayı” çağrıştırır.

    şehriban çelebi | 4 Haziran 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org