Kendisi için mimarlık... - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Kendisi için mimarlık…
Share 7 Şubat 2012

“Kendi kendine yardım”

Tasarım: Kere Architecture, Berlin, Almanya

 

 

“Sosyal sorumluluk projelerinde yer alan ve daha çok yoksul bölgelerde olanaksız kitlelere çıkış yolu öneren tasarımcılara “Mimarlık Dünyası” bölümümüzde yer vermeye çalışıyoruz. Bunlardan birini daha izleyenlerimizle paylaşıyoruz.” Mimdap

Francis Kere ve onun katkı verdiği dernek yenilikçi geliştirme projeleri ile ülkesinin insanlarına daha iyi bir gelecek sağlamak için çalışırlar.

Çölde bir okul binası…

Öğrenciler derste

 

Çalışmaların çoğuna katkı veren köylüler çevrenin düzenlenmesi ve temizlenmesinde hep birlikte çalışıyorlar

Francis Kere taslaklarını ağırlıkla odak iklim adaptasyonu, düşük inşaat maliyetler ve kendi kendine bina yapabilme kurallarına göre geliştirdi. Diğer taraftan kullanıcıları “inşa sürecinde yer almak” başka bir kriter olarak belirdi. Sadece insanlar için iklim koşullarına uygun barınaklar değil, onlara yerel malzemelerin nasıl kullanılacağını, toplumun eğitimi ile bunlara ulaşma yollarını göstermeyi hedefleyen bir program bu. Mimari projeler hakkında fikirler bu temelde yaygınlaştı.
Francis Kere, kurulan o ilişkiyi “Schulbausteine für Gando ” isimli ilk projelerinde , doğduğu köyde bir İlköğretim Okulunun finansmanı için geliştirdi. Bina 2001 yılında bitmiş ve Ağa Han özel ödülüne, temel: yapıcı aletler kullanılarak kısa ve zarif mimari yaratma ödülüne layık görüldü.

Okul ilk olarak mimar tarafından dile getirilip başlatılan ancak daha sonra toplum tarafından gerçekleştirilen bir vizyon. Jüri özellikle toplumun sağlıklı bir gurur ve umut geliştirmek için yardımcı olan ve aynı zamanda onun gelişmesi için sağlam bir temel oluşturan bu projeyi büyük bir potansiyel değer biçti.

Çölde iklime göre şekil almak, saçak altı gölge oluşturmak çok önemli

Kere için Gando İlköğretim Okulunun inşası kadar aslında onun kararlılığını ifade ediyor olması önelidir. Ona göre eğitim, her türlü sosyal, teknik ve ekonomik gelişimi içeren bir temeldir.

Bu arada Gando İlköğretim Okulu 900 çocuğun okula gitmesine neden oluyor. Böylece öğretmenler için konut, bir okul binası ve bir de kütüphane bu vesileyle tamamlanmıştır. Birçok genç erkek bu tarz bir yolla; inşaat yoluyla eğitilen ve artık bölgenin çok ötesinde, başka yerlerde de nitelikli iş gücüne sahip olan ve artık iş bulması mümkün bir kitlenin yaratılmasına sebep olur.
Diébédo Francis Kere’nin araştırması, yerel karakter ile mimarlık için stratejilerin tarafsız gelişimine katkıda bulunulmuştur. Bir mimar olarak o kuzeyde olanlarla az gelişmiş olan Afrika ülkeleri (güneyde olanları), en teknik ve ekonomik olarak gelişmiş ülkelerle altta kalan ve eşitsiz düzlemde yoksulları oluşturan büyük kesim arasında köprü olmayı hedefler.

Okulun yapımında köyde yaşayanlar bire bir rol alıyorlar

 

Kaynak: www.moma.org , WAN
Çeviri: Mimdap

6 Yorum
  1. mimarlığın toplumların mutluluğu için adımlar olduğunu ve mimarlık hizmeti satın alamayanlara da mimarların önerilerde bulunması gerektiğini gösteren önemli bir yayını bizimle buluşturmuşsunuz, ne iyi yapmışsınız.

    aysel göçmen | 7 Şubat 2012

  2. mimarlığın toplumun mutluluğu için olduğunu gösteren ve mimarlık hizmeti alamayanların da mimarlığa ihtiyacının olduğunu gösteren bu yayını bizimle buşturmuşsunuz, ne iyi yapmışsınız, teşekkürler.

    Anonim | 7 Şubat 2012

  3. Toplumun hizmetinde mimarlık diye yıllardır söylemi olan kişiler ile kurum olarak odanın yukarıdaki gibi çalışmalara ön ayak olmuşlukları var mıdır? Geçmişte ODTÜ öğrencilerinin saha çalışmalarında köylülerle birlikte ev, muhtarlık, okul, kütüphane gibi yapı deneyleri olur hem kitleyi bilinçlendirir hem de kendileri toplum katmanlarından bir şeyler öğrenirlerdi. Bu anlamda bir çalışma zemini şimdilerde hiç yok diye düşünüyorum. Örneği olan varsa duymak isterim.

    Yunus Ekinci | 8 Şubat 2012

  4. Estetikse estetik, işlevse işlev, anlamsa hepsinden daha fazla yaşasın mimarlık…

    İhsan Gezdegor | 8 Şubat 2012

  5. Bir umudu yaşatmak, basit bile olsa ona çok ihtiyacı olan insanlara bir şey kazandırmak bir çok yarışma kazanmaya şık bina yapmaya değer.

    Alişan Ortaç | 9 Şubat 2012

  6. Mimarlığın toplum yararına gerçekleşmesi için sloganlardan daha değerli olan şey bu uğurda mimarlık yapabilmek, mimarlık uğraşısını ihtiyacı olan halkın önüne serebilmektir. Yoksa her cümlenin içine toplumcu, toplum hizmetinde mimarlık lafları sıkıştırmak değil.

    ferda çetinkoz | 14 Şubat 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org