São Paulo Gecekondu Alanlarının Yeniden Kazanma Teklifi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
São Paulo Gecekondu Alanlarının Yeniden Kazanma Teklifi
Share 17 Ekim 2011

São Paulo Gecekondu Alanlarının Yeniden Kazanma Teklifi
Tasarım: Drucker arquitetura

Yirminci yüzyıl şehirciliğinin çözemediği bir sorun var. Şehirlerin düzensiz yapılaşması ve gelir bozukluğunun meydana getirdiği fakir mahalleri sürekli bir sorun olmayı sürdürmüştür. Bu durum bugün bize ödeme gücü ve sorumluluğu getiren ve bu alanda gerçekleştirmeler sağlayacak bir dizi araçları üretmek zorunluluğu ortaya çıkarmaktadır.

Geçmişin ve bugünün bazı geleneksel mimari ve şehircilik araçları hızla ve kötü yapılaşmış alanları düzenlemekte başarıyla uygulanabilir. Bu düşünce ile, Drucker Arquitetura tarafından sunulan proje çağrılı projeler arasında öne çıktı ve kentin gecekondu alanlarını yeniden düzenlemeyi esas alan Sao Paulo Kentsel Tasarım yarışmasını kazandı.

Diyagram

Kıtamızın konut sorunu kantitatif değildir. Bu aslında niteliksel bir mimari sorundur ve kaynaklarını ekonomik-siyasal-toplumsal sistemden alır. Bu durum sadece toplumun en az gelir grubuna konut inşa etmek için yeterli altyapı ve malzemelerle bir sektör oluşturma meselesi değildir. Vatandaşlık hakkına sahip olan herkesin sahip olması gereken hakların temelinde yer alan barınma hakkıyla alakalıdır.

Bu hakkın hayata geçirilmesinde kimlik ve sosyal entegrasyonu teşvik yeteneğine sahip nitelikli kentsel mekanlar ile bunları sağlamak için, eğitim ve bilgiye erişim haklarının tümüyle sağlandığı bir ortamın tesisiyle ilgilidir.

Cabuçu de Baixo 12 alt Serra da Cantareira, bir şehrin sınırları tanımlayan bir çevre koruma alanı, São Paulo’nun Kuzey Bölgesinde yer almaktadır.


2100 konutların bulunduğu bu çevre, kent açısından son derece hassas bir alandır: Sarp yokuş aşağı arazide sellere açık alanda tehlikeli sayılabilecek bir bölgededir. Bu haliyle mevcut durumda bir çok yerleşim hızlı, kötü yapılaşmış çevrede doğal afetlere açık riskli bir yapı söz konusudur.

Plan ve Kesitler
Konut Sekreterliği gösterisi, risk alanları yaptırmış olduğu çalışmalar ile saptamıştır. Çünkü yaklaşık 800 konutun durumunu ilgilendiren bir konumlama söz konusudur. Bu konuda arazinin yapısı ve sel akışları açısından araştırmaların yanı sıra yaşayanların görüşlerini de alan anketler yaptırılmıştır.

Tasarımcının düşüncesi kentsel ihtiyaçlarla kentsel biçimi coğrafyayı ve yerel riskleri de göz önüne alarak belli bir performans parametresi içinde çözümlemeye çalışmaktır. Böylece kentsel entegrasyonu sağlarken arzu edilen, bir neslin ihtiyaçlarını doğru dürüst karşılayan, çağdaş gereksinimlere cevap veren ve onlara düzgün bir kentsel kimlik sunan çevrenin yaratılmasıdır.

PROJE STRATEJİSİ VE TAKTİKLERİ
Proje kentsel bir bölgeyi kapsamakta olup mimari yaratının ötesinde toplumsal uzlaşıya dayalı tarafları da olduğu için stratejik bir etaplamayla ele alınmıştır.
Bunlar kısa başlıklarla:
1. Mahalleye ENTEGRASYONU:
• Açılış (ilk mahalle) mahallesinde çevre yolların geçiş yolların ve konsolidasyonu
• Altyapı desteği yaya şeritlerinin açılması
• Değişen otobüs güzergahları ile toplu taşıma sisteminin entegrasyonu
• Nitelikli kamusal alanlar ve tesislerin yaratılarak yapılması
• Serra da Cantareira sınır tanımının ve korunması

Plan ve Kesitler

2. Topografi ve morfoloji ile ilgili hususlar:
• Altyapı programlarını desteklemek için kullanın.
• Yatay ve eğlence kaynağı olarak su kullanımı
• Topografya ve mevcut kentsel düzenlemede mimari uyum
3. Kentsel Nitelikleri içeren ortam şartlarının iyileştirilmesi:
• Dere boyunca halka açık bir park oluşturulması
• Yeni yapı gövdeleri, ticaret ve hizmet akışı
• Blokların yeni yuvaları ile çekirdeklerin yaratılışı

Mimarlar: Drucker arquitetura
Yer: São Paulo, Brezilya
Rendering: Drucker arquitetura

Kaynak : Archdaily
Çeviri : Mimdap

6 Yorum
  1. gecekondu sorunu bütün az gelişmiş yerlerin ortak bir problemi. Brezilya sanki bize benziyor. fakat değişim alanlarına müdahale esaslı bence. proje tabanlı ve topoğrafyayı dikkate alan bir noktada işlerin yönetilmesi güzel

    metin engindeniz | 17 Ekim 2011

  2. Çöküntü bölgeleri haline gelen sanayi toplumu dönemi işçi evlerinin ya da gecekonduların insanileştirilmesi projeleri belli bir ciddiyet ve tutarlılıkla ele alınırsa yaşanabilir çevreler yaratılabilir. Bu faliyet sadece serbest inşaat piyasasının eline bırakılmadan sosyal ihtiyaçlar da düşünülerek ele alınmalı kent kimliği olan sağlıklı çevreler üretilmelidir. Yukarıdaki proje ve ilklerinde bu ışık seizliyor.

    Pelin Sıvacı | 18 Ekim 2011

  3. Gültepeyi Sanayi mahallesini Çeliktepeyi düşünün. Kağıthane şu anda nasıl dönüşüyor. Beş sene önce gördüğünüz yeri tanıyamazsınız. Adına dönüşü projesi densin denmesin kentler hızla dönüşüyor. Bunu yadsımak yerine dönüşümü sosyal donatılar ve zenginlikleriyle yapabilmenin yollarını aramak yerinde olur.
    Üstteki proje ve ilkeleri sosyal bir proje olarak iyi bir örnek kanımca.

    Lalehan | 22 Ekim 2011

  4. SOSYAL DONATI,GELENEKSEL KÜLTÜRÜ,TİCARETİ YANSITMAYAN ALT YAPISI YAPİLMAYAN BİR DÖNÜŞÜM BAŞARILI OLAMAZ

    NURFEŞAN AĞRA | 15 Mart 2012

  5. Bu örnek proje ile bakıldığında aslında bugün bir kısmı mevzuattan bir kısmı çekingenlikten ve iş bilmezlikten kaynaklı sorunlar aşılabilir.

    Cansu Altınışık | 15 Mart 2012

  6. bu tür sosyal yanı da olan işlevsel projelerin bir çok yönüyle ele alınması ve tarışılması güzel. Türkiye’nin buna ihtiyacı var.

    mehmet ünal | 28 Mart 2012


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org