Hall Kilisesi
Tasarım: OneByNine Stüdyo

Bir başka şekilde de yapılabilir mi sorusuna yanıt olması açısından, dini yapı tasarımında “farklı perspektiflere” açık önermelere olanak veren örnekler dizimize bu defa Mimarlık Dünyası bölümüyle katılıyoruz.
Mimdap

Proje fikri, iç ve dış mekan arasındaki ilişkiyi ve füzyonu tartışmaktadır. İbadet merkezi oluşmuş yüksek katlı bir fiziki çevrenin koşullarında, bu çevre içinde yakaladığı uyumla birlikte düşünülmüş tasarımdır.

Dikdörtgen planlı binanın ana hacmi, üstünde bulunan bitişik Anthony Kilisesine bağlı ve ona erişimli ve yine Anthony ve Louis Okulları arkasında yükseltilmiş olan spor (futbol) sahası üstünde, sahanın seyirci oturma yerleri üzerinde konumlanıdırlmıştır. Bu yeni yapı, Hong Kong’un Pok Fu Lam alanının farklı kentsel topografyası içinde yüzen bir yapı gibi görünmektedir.

Binaya levitating hissi veren cam pencereleri ile kapalı çok amaçlı kullanım alanının üzeri modern çatı çıkması ile yapılımlıtır. Çelik kolonlar ve alüminyum kaplama veya yarı saydam paneller kullanılarak yapının cepheleri düşünülmüştür. Yapının statiğinin desteklenmesi rhs makasları ile çelik system olarak tasarlanmıştır.

Arkadan aydınlatılan tavan ile asma tavan üstte solid bir yüzey oluştururken kullanılan alanda cam cephe ile tam manasıyla sürekliliğe izin verilen saydam bir satıh oluşturulur. Çevreye bağlı gibi olmayan ama çevreyi olduğu gibi farkeden ve çevre görüntüsünü içe alan bir anlayıştır bu. Bu yapısal bir hareket, binanın iç ve dış arasındaki kesintisiz etkileşim için çok önemlidir.

Kesintisiz cam şerit, cam korkuluk ile sarılıp çevresindeki mahalle, köy ve Kowloon tarafı kuzey dışına kadar ulaşan süpürülen manzara, nefes kesecek niteliğe sahip.

Bulunduğu yer : Hong Kong
Mimari : OneByNine Stüdyo | (Łukasz Wawrzeńczyk, Konrad Grabczuk), yön inż.arch . Maciej Setniewski, K & W Mimarlar
Brüt iç taban alanı: 450 metrekare
Tasarım yılı: 2007
Yapım Yılı: 2011

“Bu tasarım gibi çok yoğun yerleşimler arasında dini yapı ihtiyacı doğduğunda yada var olan bir dini yapıya ek yapmak gerektiğinde konuyu ele alma yaklaşımıyla bir de bizde yaşanan “sıkışık bölgelere cami-mescit yapma” örneklerinden birkaçını karşılaştırmak için aşağıdaki iki imajı dikkatlerinize sunuyoruz. Bu örnekleri çoğaltmak elbette mümkün fakat asıl amaç “mimarsız” yapı üretimi sergis değil toplumsal kültürel kabul düzeyi anlamında farklı yaklaşımlara açık olup olmamak ikileminin tartışılmasıdır.” Mimdap

Yukarıdaki sıkışık düzende yapılan “dini yapı” karakterinde ve aslında bir ek bina. Aşağıda yine sıkışık düzende “imkan yaratılarak” yapılmış mescit ya da küçük camiler. Sorgulamadan önce aradaki bazı farklılıkları alt alta yazsak mı acaba? 


Kaynak: Architectural.com
Çeviri: Mimdap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir