AA de bir dönem... - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
AA de bir dönem…
Share 8 Eylül 2011

AA dünyanın en tanınmış mimarlık okulları arasında ön sıralarda gelen bir okuldur. AA’de verilen eğitimi bizim memleketimizde verilen eğitimlerle karşılaştırdığımız zaman dikkat çeken farklar şöyle:
.şehircilik bizdeki kadar net bir şekilde ayrışmış olmadığı için öğrenciler kentleri ve kent ilişkilerini bir şehirci gibi sorgulayarak çalışmalarına başlıyorlar.
.başlangıç hazırlıkları son derece önemli ve makro ölçeklerden başlıyor.
.proje stüdyolarında sadece görevli öğretmenler değil dışarıdan gelen uzmanlarda tashihlere katılıyorlar.
.ara seminerlerle konunun kapsamının genişletilmesi ve öğrencilerin daha geniş açılardan konuya yaklaşmaları sağlanıyor.
.projelerin son derece iddialı olmalarına yönelik bir yönlendirme var. Dünya çapında mimarlar yetiştirmeye çalışıyorlar.
.maket teknikleri, özellikle yapısal konularda sıkça kullanılıyor. Okul bu konularda gereken tüm destekleri veriyor.
.ortam öğrenciler ve öğreticilerle gerçek anlamda kozmopolit böylelikle sadece içe yönelik değil dünya çapında çalışabilecek mimarlar yetiştirmek için bu durumu kullanıyorlar.
.yeni teknikler en ileri düzeylerde (özellikle bilgisayar teknikleri ve sadece renderlarla sınırlı kalmadan) kullanılıyor.
.Yapı fiziği, taşıyıcı sistemler, modüler çalışmalar üzerine… yoğun bir eğitim alıyorlar.
.Çalışma ortamları daha sosyalleşmiş (yıl içi yemekleri …vs.) öğrenciler arasında dayanışma var.
.Geziler çok önemli geziler sınırlı alanlarla yada turistik amaçlarla değil mesleki sorunları kapsar şekilde düzenleniyor…
….
Ülkemizin de gelişmelerde öncü konumalara geçmesi dileği ile…


Bir önceki yılın projelerinin sunumu.

Sınıf yemeği…

Konunun sunumu.


Birinci seminer: en son kentsel işbirliği stratejileri ve kentsel eğilimler…


Birinci jüri.


Ara sunum.

Açık juri.

Ara tashih Ziyaretçi hoca Mike Weinstock tashihi.


Final jüri.


Final teslim.

Okul gezisi Hashima Adası

Okul gezisi Nagazaki

Kaynak: AA
Montaj: Mimdap

5 Yorum
  1. Sizden bir ricamız var lütfen bu sayfayı yayından kaldırın. Çünkü
    yukarıdaki listeyi tamamlarsak:
    .Öğrencilere hakaret edilmez, saygı gösterilir ve görüşleri tartışılır.
    .Ben başaramadım o da başaramasın diye kompleks sergileri açılmaz.
    .Sen ben bizim oğlan şeklinde tanımlanan akraba evlilikleri yapılmaz ucubeler koridorlarda dolaşmaz.Çünkü tanıdıklar hısım ve akrabalar değil değişiklikler getirebilecekler hoca olarak alınır.
    .Yök beni prof yaptı bildiği vardır diyerek kulağın üzerine yatılmaz. Çünkü Yök yoktur.
    .Piyasada yoklarsa, isimleri duyulmamışsa, kendilerini kanıtlamamışlarsa okulda da yokturlar.
    .öğrenciler ÖSS; ÖYS; OGS gibi salak imtahanları ile değil motivasyonları ile istekleri ile seçilirler. Kimse hasbelkader girdiği fakültede zorla mimar yapılmaz.
    Ufff çok sıkıldım sırasımıydı şimdi bu okulu tanıtmanın. Lütfen bu sayfayı yayından kaldırın. Rejimin bekası yönünden çok sakıncalı bu sayfa…
    .
    .

    Anonim | 9 Eylül 2011

  2. Manidar ve ironik bir yorum.
    Aslında farkına varmadan ne çok şey değişiyor.
    Bir bölümüne itiraz ediyormuş gibi görünsek bile bazı değişimlerin önüne geçemiyoruz.
    Akedemiyi zamanı vaktinde biraz da fazla kutsamışız galiba. Sistemin hiç bir bozukluğuna sesini yükseltmeyen, YÖK ile ciddi hiç bir kavganın içinde bulunmayan herşeyi kabullenen bir “bilim dünyamız” var diyebiliriz. Aynı şekilde meslek odaları da sanki muhalefet gibi görünüp mevcut YÖK sisteminin sonuçlarından meslek odasına yeni yeni denetleme noktaları çıksın diye bekler haldeler.
    Öğrencilerin durumu, mesleki eğitimim kalitesi, mimarlık mesleğinin yapılma aşamasındaki derin problemler gibi şeyler ise acaba kimleri ilgilendiriyor…
    O yüzden siz yukarıdaki sayfayı yayından kaldırmayın. Yoksa biz dünyada yapılan mimarlık eğitimi ile bizde hiç fark yok zanneder her zaman olduğu gibi mesut mutlu yaşar gideriz.
    Sayfa yerinde kalsın lütfen.

    Kamil Altıparmak | 10 Eylül 2011

  3. Burada gördüğünüz her şeyi (gezi hariç, bizde geziler turistik yerlere yapılır bir de maketle bilgisayar kullanımının aynı ciddiyetle yapıldığını gördüğümüz sunumlar dışında her şeyi) Türkiye’nin herhangibir mimarlık fakültesinde de görebiliriz. AA’yi bu kadar farklı yapan şey herhalde bu resimdekiler değil. Daha detaylı bir araştırma yaparsanız eğitim yılı öncesi Bologne süreci diyerek hoca tasarrufu yapmaya çalışan üniversiteler dışında da dünyada neler olduğunu anlayabiliriz. Bugünün modası unutulmasın: Bologne süreci = yetersiz eğitim+yetersiz hoca+yetersiz meslek adamı. Bizim YÖK de mal bulmuş magribi gibi dört elle sarılıyor bu sürece, nede olsa devir ekonomi devri, kriz devri.

    Gamze Çelik Taşkıran | 10 Eylül 2011

  4. KANADADA QUEBEC KENTINDEKI LAVAL UNIVERSITESI MIMARLIK FAKULTESINDEKI OGRETIM UYELIGIM SIRASINDA, AA NIN OZELLIKLERINI BILMEDEN, OGRENCILERIME COK BENZER BIR EGITIM SEKLI UYGULAMIS OLDUGUMU GORUYORUM. OGRENCILERIMDEN, PROJENIN YAPILACAGI BOLGENIN, FOTOGRAFIK SURVEY VE ANALIZINI YAPMALARIYLA BASLAYAN, HER OGRENCININ SECILEN KONUNUN OZELIKLERINE GORE KULTUREL CESITLILIKLERI IRDELEYEN VE
    BENZER KONULARDA BINALAR TASARIMLAMIS OLAN DUNYANIN CESITLI ULKELERINDEKI UNLU MIMARLARIN KONUYU COZUMLERINI VE GENEL OLARAK MIMARI YAKLASIMLARINI ANALIZ EDEN VE ELLI DAKTILO SAYFASINDAN KUCUK OLMAYAN
    IKI MINI ARASTIRMAYLA DEVAM EDEN, HER PAZARTESI GUNU OGLENDEN ONCE KONUYLA ILGILI CESITLI FILM VE VIDEOLARIN
    BIRLIKTE IZLENDIGI, HER PERSEMBE AKSAM USTU ATOLYEDEKI BUTUN OGRENCILERLE BIR ARADA ‘” HAPPY HOUR TURU , SARAP VE PEYNIR TADIMI YAPILIRKEN GENEL OLARAK SANAT, VE YARATICILIK TARTISLAMALARININ YAPILDIGI,HER DONEM MUTLAKA BIR HAFTALIK GEZILERLE YA KANADANIN YA DA AMERIKANIN KENTLERINDEN BIRINE GIDILEREK SON YILLARDA YAPILMIS ONEMLI MIMARI ESERLERIN GEZILDIGI , GEREK DONEM ICINDEKI TASHIH VE ARA VE SON KRITIKLERE KENTTEKI UNLU MIMARLARIN KATILMASININ SAGLANDIGI BIR EGITIM SISTEMINI UYGULAMIS OLDUGUMU AMA BUNU HERHANGI BIR BASKA OKULULUN SISTEMLERINDEN ESINLENMEDIGIMI, DAHA COK KENDI OGRENCILIGIM SIRASINDA,OZLEDIGIM , UMDUGUM AMA ASLA BULAMADIGIM YAKLASIMLARLA OGRENCILERIME YARARLI OLMAYI , ONLARI HEYECANLANDIRMAYI VE MIMARLIGI SEVDIRMEYI AMACLADIGIMI SOYLEMELIYIM.

    AYGEN TORUNER | 11 Eylül 2011

  5. bizde de benzerlerinin yapılabildiğini düşünüyorum aslında ama etkili bir dönem çalışması. örnek olacak cinsten.

    mehmet yıldırım | 6 Ekim 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org