The Bowery Hustle - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
The Bowery Hustle
Share 1 Ağustos 2011

The Bowery Hustle

Hiç bitmeyen bina yükselişi Bowery üstünden New York’taki NoHo’da devam ediyor ve bu çoğunlukla iyi bir şey. Mahalleler değişmek zorunda ve öylede olacak. East Village ve NoHo iki tane yeni bina kazanmak üzere,binalardan ikiside geleceğe yönelik. Bunlardan biri başarılı olurken diğeri başarısız.

Binalardan biri eski,kasvetli,7 katlı bej üçgenlerden oluşan binanın yerine geçicek. 13 katlı olacak bu binanın mimari Fumihiko Maki.

Binanın temeli bazı dik açılar barındırırken,binanın formu iki kuvvetli shard ile sokaktan 5 kat yükselmeye başlıyor. Bu shard lardan biri cam diğeri ise granit. Yükseklik bir kısıtlama göstermekle birlikte şuan ki mahalle için uygun.

Ancak hemen alt sokaktaki 347 Bowery’de görülmesi gereken bir meydanda studio 54’ün yerine mimar Gene Kaufman mahalle için bir disco planlıyor. Salvation Army binasının yıkılması mahalle için büyük bir kayıp olmayacak. Bu bina içinde önceki kiracının doğasını barındırırken çok da hoş değil. Ancak bu binanın yerine geçecek olan Kaufman’ın gösterişli butik oteli buraya ait değil. Bu bina ancak Times Square’e ait olabilir. Sorun sadece yumrulu şeklinde değil,bu balkolar gündüz rahatsız edici olduğu kadar geceleride kırmızı ışıkla aydınlatılıyorlar.

En başından başlayarak yeni bir mahalle tasarlanmadığı sürece çevreyi tayin edip ona göre uygun olanları inşa etmeliyiz. Çevredekileri kopyalamak bir seçenek olsa da geleceğe yönelik değil. Bowert Oteli yerden tavana kadar camları ve kullanılan malzemenin kalitesiyle mahalleye kibar bir selam vermişti. Hürmetkar mı? Evet. Ancak ilham verici değil.

Bunu muhteşem ve çok güçlü inşa edilmiş Thom Mayne Cooper Union binası ve onun Bowery komşusu Carlos Zapata’nın Gehry-esque Cooper Square Oteliyle karşılaştıralım. Birbirlerinden alabildiğine farklı olsalarda mahalle için sanal bir dil yaratan stilistik bir kaynaşma içindeler.

Fumihiko Maki binası, Mayne ve Zapata yapılarına yakınlığıyla East Village ve NoHo arasında bir köprü görevi görmeye başlayacak. Bu bina komşularıyla iyi bir uyum içinde olacak.

Kaufman: “Yakın zamana kadar Bowery iyi tasarım yada iyi yiyecek için gidilecek en son yerlerden biriydi,ama son zamanlarda bütün bu iyi şeylerin merkez üssü olmuş durumda. Bu proje,kaliteyi artırarak kalıcı ve uluslararası şöhreti olan restaurant ve otel sahipleri ve imza niteliğinde yeni bir bina getiriyor.”

Bu binada iyi bir tasarım göremiyorum. Onun yerine gümüş rengi pantolonlarla kayak yapan davetsiz bir dansçı görüyorum. Kaufman bu binanın mahalleyi bugüne getireceğini düşünüyor. Kaufman’ın dediğine göre Bowery ”zamanda tıkılı kalmış”.

Yanındaki alçak mülklere bakılırsa Kaufman daha çok yüzyılın başında tıkılı kaldığını söylemeye çalışıyor. Ancak bu tasarımla devam ederse çatısı 1970lerde dikilmiş gürültülü ve göz boyayan bir binaya sahip olacağız. Geliştirilecek çok şey var.

Kaynak: Metopolismag
Çeviri: Nisan Atalay

1 Yorum
  1. Şehirlerimizde öyle düğüm noktaları bvar ki, o noktalara bir mimar eli değse bir anda hava değişecek ve kentin sorunları çözülecek. İşte gösterdiğiniz örnekler.
    Değişim böyle bir şey.

    Metin Karaca | 3 Ağustos 2011


Yorum yazmak için


  Projenin temel amacı, şehir idaresi, kamusal sosyal eylem merkezi ve yerel polis karakolu da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirerek Etterbeek yönetiminin kimliğini yeniden tanımlamaktı. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org