Sürdürülebilir tasarım hayal mi? - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Sürdürülebilir tasarım hayal mi?
Share 13 Ağustos 2011

Sürdürülebilir tasarım hayal mi?

Ham maddeleri yeniden kullanılabilir ürünler haline getirerek, geri dönüşümü ileri dönüşüme taşımayı hedefleyen “Beşikten Beşiğe”/ “Cradle to Cradle”/ “C2C” Tasarım İnsiyatifine takılmak istedik. Beşikten Beşiğe sistemine göre çevre için tamamen zararsız maddelerden üretim yapmak mümkün. Bu mümkün olma halini bir Tasarım Stüdyosu’nda uygulamaya dönüştürmekten daha iyi ne olabilirdi ki?

 

Bugün artık her şey tasarlanabiliyor. İyi tasarım, kötü tasarım veya iyi tasarımcı, kötü tasarımcı gibi kavramları ve tasarım derslerinde öğrendiğimiz her şeyi bir tarafa atıp, başka türlü düşünmeye karar verdik. Amacımız, Klasik Stüdyo ortamından farklı olarak, daha dinamik, paylaşım ve etkileşimi yoğun bir süreç yaşamaktı. Beş oturum gibi çok kısa bir zaman dilimine sığdırmaya çalışarak, önce Eskiz sonra kendiliğinden gelişen Kurma/Çatma/Yapma gibi araçlar kullanarak sürdürülebilir bir tasarım ortaya çıkarmaya çalıştık. Atık Gazete Kağıtlarını toplayıp, (bu konuda teşekkürlerimiz Ülkü Hanım’a) çeşitli boylarda Kağıt Çubuklar ürettik. Sonra bu çubuklar genç ellerce bir araya getirilip, bir tasarıma dönüştürüldü. Mekan içinde Mekan oldu.

Özetle, 2010-2011 Yaz Okulu “ARCH1002 Design Studies” dersine katılan 7 öğrenci ve 2 yürütücünün üretimi ile gerçekleşti. Kış ve Bahar Yarıyıllarında stüdyo nüfusunun doldurup hatta taşırdığı ortam, Yaz Okulu’nda çok büyük göründü gözümüze. Programımıza göre yol alırken, son proje yani “Strüktür/Fonksiyon/Mekan Organizasyonu” “Structure/Function/Spatial Organization” projesi için bize artık büyük gelen stüdyo mekanı içinde küçük grubumuza uygun bir alan tanımlamaya karar verdik. Yani “Mekan içinde Mekan”/ “Space in Space” yaratmaya…


Stüdyonun tanıdık tavanı altında yeni bir “Tavan Düzlemi”/ “Overhead Plane” yaratmaya…

Yer: Bahçeşehir Üniversitesi , Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Stüdyo 401

Yürütücüler: Ümran TOPÇU,Ela KAÇEL

Öğrenciler: Özge KELEŞ, Taha DUTOĞLU, Özge ÖZGÜNLER,Naz NALBANTOĞLU,Neslinur ÇANAKÇI, Volkan AKKOCA

Daha az tüketmek üzerine kurulu anlayışın Tasarım yoluyla benimsenmesi amaçlarımızın başında yer tutuyor… Bu süreci ve sonuç ürünü sosyal medyada paylaşarak yorumlardan beslenmek ve faydalanmak da diğer amaçlarımızdan.

4 Yorum
  1. Gerçekten ilginç bir çalışma olmuş.

    NsaAasdMsaAscZ KsçIsceL | 13 Ağustos 2011

  2. sürdürülebilir tasarım fikri waa! tebrikler hatunlar ve er kişiler! (:

    sü. | 16 Ağustos 2011

  3. iyi Temel Sanat eğitimi çalışması yapılmış güzel bir strüktürt ile mekan içinde mekan yaratılmış.tebriklşer

    Gülten DOĞANYILMAZ | 21 Ağustos 2011

  4. Strüktürün mekan kurgusunda ne denli önem taşıdığını, bir çok yaratının anahtarı olduğunu gerçek tasarım hocaları biliyor ve bu yüzden öğrencilerine buradan bir başlangıç yapmayı uygun buluyorlar sanırım.
    Tebrikler.

    necmi yazgan | 21 Ağustos 2011


Yorum yazmak için


  Projenin temel amacı, şehir idaresi, kamusal sosyal eylem merkezi ve yerel polis karakolu da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirerek Etterbeek yönetiminin kimliğini yeniden tanımlamaktı. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org