Mississipi üzerinde yaşam alanları - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Mississipi üzerinde yaşam alanları
Share 22 Ağustos 2011

Minneapolis Riverfront Yarışması Finalisti
Tasarımcı: StossLU

Tarihsel nehirler, bir yandan o bölgede yaşayan toplulukların ekolojik ve ticari omurgaları olarak hizmet etmiştir . Amerikan şehirleri endüstrileşme sonrası sivil kullanım için bu canlı nehir hatlarını yeniden düzenlemeyi düşündü. Zira bu nehirler boşalmış bir halat yumağı gibi kendi geçmişin kalıntıları içinde darmadağın yatıyordu. Bu önemli su yolu taşımacılığının potansiyel yeniden kullanımı önündeki engellerin kaldırılması ve yeniden hizmete sunulması bir konu başlığı olarak duruyordu.
StossLU mimarlık tarafından yapılan bu öneri Mississippi Nehrini kendi içinde bir uzay gibi Minneapolis şehri içinde parka dönüştürme tasavvuru iddiasını taşıyor.

Bu proje, nehir ekolojileri ile doğrudan temas halinde nehir kenarında yaşayan insanların gereksinimlerini karşılamak üzere kurgulanmıştır. Öneri birkaç yaya köprüsü ve yolları ile nehir adası yıl boyunca erişilebilir ekolojik tapınaklarıa dönüştürülmüş, site için mevcut kamu parkları sağlamak ana ilkeyi oluşturmuştur.
Altyapı ve peyzaj programı projenin halletmek istediği önemli konu başlıklarından biridir. Kamu alanlarına serbest bir şekilde erişim, ekolojik büyüme ve yaya yoğunluğunu teşvik etmek projenin sağlamaya çalıştığı diğer amaçlardandır.

Nehrin yanında ve içindeki alanlarındaki aktiviteler, Minneapolis kentinin Kuzey ve Kuzeydoğu sanayi bölgelerini birbirinden ayıran mahallerini şimdi yeniden birleştirmeyi öngörmektedir. Minneapolis mahallelerinde artık onların fiziksel yakınlık algılamalarına yol açacak yaklaşımlar ve bunu sağlayacak deneyimler mümkün olacaktır.

Nehrin yanında boşlukları doldurmak ve mevcut park ve kentsel altyapı bağlantıları yapmak için bu projenin çok katmanlı bir zeminde çalışmaların yürütülmesi sonucunda; dışa nehir aksı içerilerine ise konut mahallelerindeki büyümenin teşvik edilmesi sağlanmış olacaktır.

Amfitiyatro, kıyı şeridi düzenlemesi ve yüzme havuzları bu proje kapsamında dönüştürülmüştür Yüzer mavna ile bölgeye hayat getiren suyu taşımaktadır. Işıkla donatılan “ışık-tekne”, nehir, nehir boyunca geceleri yenilenen hareketin görünür hale getiren bir belirteç niteliğindedir.

Bu proje teknik yanları da olan bir çalışmanın ürünüdür. Ek elemanlar olarak filtre yağmursuyu, atık ısı ile enerji transformasyonu ve yenilenebilir enerji, sürdürülebilir uygulamaların hepsi bu bütünsel park için geçerli genel bir site stratejisinin entegre olduğu kavramın parçalarıdır. Bu kavramlar ile, bölgeye hala bir olumlu çevresel etkiler verme kapasitesini korurken, proje programı kullanımı ile çok yönlü bir alan oluşturmanın ayrılmaz bir parçası sağlanmış olacaktır.

Genel kompozisyon, proje bildirimde açıklandığı gibi, şehrin tarihsel köklerini yeniden gerçekleştirilmenin bir yolu olarak görülebilir. “Bir nehir, bir park, bir şehir, ayrılmaz bir biçimde iç içe: çevresel dinamikler, doyurucu çalışma ve birlikte yüzyıllar boyunca Mississippi’yi dokuma gibi, yeni bir nesil için birden çok iş parçacığı ve dokunmuş zengin sosyal yaşamlar.”

Mimar: StossLU
Yer: Minneapolis, Minnisota
Proje Ekibi: Chris Reed, Scott Bishop, Meg Studer, Jill Allen, Thomas Clark, Jill Desimini, Sandrina Dumitrascu Alexandra Guazza, Marguerite Graham, Taekyung Kim, Stephanie Morrison
Danışmanlar: Michael Maltzan Mimarlık , utile A.Ş. , Rafael Lozano-Hemmer , Yakın Peyzaj Mimarlığı , Uygulamalı Ekoloji Hizmetler Buro Happold , Sa & Danışmanlar A.Ş. , Plandform Ltd, Proje Projeleri , Moffat Nichol , Nelson \ Nygaard , Davis Langdon , Pine & Swallow , Jim Tittle Güzel Resimler, Eric Silva
Proje Alanı: 8.9 km2
Projesi Yıl: 2011
Resimler: StossLU

Kaynak: Archdaily
Çeviri:Mimdap

2 Yorum
  1. Bir nehri sanayi sonrası toplumda bu kadar kamusal alanlarla barışık kılmak sanırım tasarım mucizesi. Su yollarının kamusallaştırılmasında çok bir ışık bence. Tebrikler.

    Orçun Kuzey | 22 Ağustos 2011

  2. Debisi yüksek ve yatayda geniş alan kaplayan bu nehirler eski üretim modellerinde sanayi mallarının taşınmasında su yolu olarak kullanılırdı. Nehirlerin şehirsel yaşantıya hizmet veren bu çeşit tasarımı sahiden çok hoş.

    Ayşe Nur Karaca | 24 Ağustos 2011


Yorum yazmak için


  Projenin temel amacı, şehir idaresi, kamusal sosyal eylem merkezi ve yerel polis karakolu da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirerek Etterbeek yönetiminin kimliğini yeniden tanımlamaktı. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org