Keret Evi, Varşova - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Keret Evi, Varşova
Share 25 Temmuz 2011

Dar alanda kısa paslaşmalar…


Varşova’nın Wola bölgesinde 22 Chlodna Sokağı ve 74 Zelazna Sokağı’nın kesişimindeki iki binanın arasında ufak bir boşluk bulunuyor. Cenrala’dan Jakub Szczesny de bu dar alanda özel bir şeyler yaratma potansiyelini fark edip Keret Evi adında bir sanat enstalâsyonu tasarlamış. Ev tamamlandığında iç ölçüleri 122 cm ile en dar noktası 72 cm arasında değişerek Varşova’daki en dar ev olacak.

Ev İsrailli sıra dışı yazar Etgar Keret için bir çalışma alanı ve inziva yeri olacak. Bunun yanında da dünyanın her yerinden genç yaratıcılar ve entelektüeller gibi misafirler için stüdyo görevini üstlenecek. Wola’nın tam merkezinde yürütülen bu konut projesi yaratıcı iş olanakları sağlayıp dünyada entelektüel alışveriş için önemli bir platform olacak.

Strüktür olarak ev kontrplaklar, yalıtımlı sandviç paneller ve beyaza boyanmış beton kaplı köpükler ile tamamlanmış basit bir 3 boyutlu çelik iskeletten oluşuyor. Aynı zamanda iç mekânın tamamı da beyaz düşünülmüş.

Evde yaşam kapalı pozisyondayken dümdüz olan, açıldığında da normal merdiven halini alan değişken ve uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen merdivenlerin üzerinde gerçekleşiyor. Ev tekneden esinlenerek yapılmış şehir şebekesinden bağımsız su ve kanalizasyon teknolojisi ile donatılırken; elektrik ihtiyacını da komşu binadan karşılayacak.

Eylül ayında inşası başlaması planlanan proje, mevcut Polonya imar kurallarına uymadığı için bir gerekli izinleri bir sanat enstalâsyonu olarak alıyor.

Mimar: Centrala
Yer: Wola, Poland
Tasarımcı: Jakub Szczesny
Proje Alanı: 14,5 sqm
Proje Yılı: December 2011
Proje Sorumlusu: Sarmen Beglarian, Sylwia Szymaniak
Projenin Duyurulması: Wola Art Festival “CityProjectWola“
Organizatörler: Modern Polonya Sanatı Vakfı, Başkan Piotr Nowicki, Başkent Varşova Wola Bölge Müdürlüğü; Koordinatör Anna Fiszer-Nowacka; Gmina Wyznaniowa Zydowska w Warszawie, Koordinatör Judyta Nekanda-Trepka

Kaynak: www.archdaily.com
Çeviren: Umut ERHAN

1 Yorum
  1. bir japon fikri bu. ancak onlar bu kadar küçük alanlara birşeyler sığdırmayı düşünebilirler.

    recep akçal | 31 Temmuz 2011


Yorum yazmak için


  Projenin temel amacı, şehir idaresi, kamusal sosyal eylem merkezi ve yerel polis karakolu da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirerek Etterbeek yönetiminin kimliğini yeniden tanımlamaktı. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org