Senin gökkuşağın panoraması - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Senin gökkuşağın panoraması
Share 1 Haziran 2011

Senin gökkuşağın panoraması

Günlerden Cuma 28 Mayıs 2011 saat 10’dan itibaren Danimarka’da sanat ARoS müzenin çatısına “sizin gökkuşğınız” isminde sanatın eşsiz bir enstalasyonu, bir panoroma resmen açıldı.

150 metre uzunluğunda, üç metre yüksekliğindeki muhteşem yelpazenin bütün renkleri cam yapılan dairesel görsellikte kalıcı eser yaratan dünyaca ünlü Danimarkalı-İzlandalı sanatçı Olafur Eliasson’un sunumu yapılacak. Muhteşem eserler 52 metre çapındaki bir anlamdaki çatı tamburu ince sütun ve şeffaf yüzeyli özel form çatı yüzeyinden 3.5 metre üzerine monte edilmiştir.

Müze ziyaretçileri merdiven ve asansörler ile bu büyük sanatsal çalışmayı erişimiş olacaktır. Ziyaretçiler duyularını çevreleyen bütün kenti ve Århus Körfezi’nin panoramik manzarası ile birleşen yuvarlak sergi yüzeyi izleyenleri memnun edecek bir tür yürüyüşü de aktivitelere katmaktadır. Sanat “yüzen” bir iştir burada. Binanın şu andaki 1500 metrekarelik çatı alanı ahşap kaplı olup sokak seviyesinden 50 metre yükseklikteki hoş bir teras, gezi ve gözlem güvertesi gibi ziyaretçilere eşsiz dinlenme ve görüntüleme platformu olarak sunulmaktadır.

“Senin gökkuşağın” panoraması, çok uzak bir mesafeden görülebilir ve size şehirde yere göre farklı renklerde göreceğiniz bir bakış açısı sunarken de şehir için bir pusula işlevi görür. Senin gökkuşağın panoramas yukarı katta yerleştirilmiş spotlar tarafından içeriden aydınlatılır ve gece boyunca kentte fark edilen çok güzel bir bina ve ışık yorumu yaratır.

Olafur Eliasson şu sözlerle projesini açıklar:
“Sizin gökkuşağınız panoraması” mevcut mimari ile bir diyalog içine girer ve önceden güvence altına aldıklarını pekiştirir, şehir manzarasını hem gösterir hem onun bir parçası haline gelir. Neredeyse bu arc, kendisi ve dışındaki arasındaki sınırları silen bir boşluk yaratmış, iç ve dış – insanların biraz belirsiz olarak başlatılan bir çalışmada insanları içine çekip müzenin bir parçası olmasını sağlar.”

Bu proje ile ortaya konan “gökkuşağı” aslında Eliasson’un gözünden dünyaya bakılması anlamındadır.

Kaynak: WAN
Çeviri: Mimdap

4 Yorum
  1. bir binanın gök kuşağı haresiyle bu kadar önemli simgeselliğe ulaşması takdire değer diye düşünüyorum. çok başarılı, müthiş bir akıl.

    necmi yazgan | 1 Haziran 2011

  2. gök kuşağı özdeşleşmesiyle ve onun yedi rengiyle binanın bitişini tasarlamak, terasını mekanik aletler deposundan kullanılır seyirlik alan biçimine sokmak çok yaratıcı.

    Lalehan | 3 Haziran 2011

  3. Aslında bir küp ve çok bilinen ve çok da merkezi bir ifadeyi içeren çağlar boyunca etkili olan bu geometrik şeklin üzerine konan şeffaf halka kentin görülebilir bir yerini tutunca bence bir landmark haline gelmiş. Bu çemberi gök kuşağı anlamıyla yüklemek kuzey ülkelerinin güneş ve ışık hasreti açısından iyi bir buluş.

    Alişan Ortaç | 6 Haziran 2011

  4. senin gökkuşağın panoraması….da ne demektir…sanırım nın eki unutulmuş….bu site editörü kim merak ettim…bu nasıl tercümedir…

    nagihan aylıkçı | 7 Haziran 2011


Yorum yazmak için


  Projenin temel amacı, şehir idaresi, kamusal sosyal eylem merkezi ve yerel polis karakolu da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirerek Etterbeek yönetiminin kimliğini yeniden tanımlamaktı. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org