Figür Direkler - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Figür Direkler
Share 21 Haziran 2011

Devler ülkesi


Jin Choi ve Thomas Shine (Choi+Shine Architects) tarafından İzlanda’da 2008 yılında yüksek gerilim hatlarındaki direkler için açılan tasarım yarışmasına katılmış bu proje, İzlanda’daki sıradan elektrik direklerini sadece küçük değişikliklerle insan heykellerine dönüştürüyor.

Tasarımcılar, önceden inşa edilmiş çelik kafesli dizaynda küçük değişiklikler yaparak güçlü, görkemli ve değişken kuleler oluşturmuşlar. Bu fark, elektrik direklerini sadece işlevsel bir yapı olmaktan çıkarmış, görünüşleriyle unutulmaz bir tecrübeye dönüşmelerini sağlamış.

Çelik figürlerin vücutları, görünüşleriyle çevreye uyum sağlayacak şekilde ayarlanabiliyor. Örneğin, elektrik telleri bir tepeye tırmanırken, telleri taşıyan figürler de tırmanan bir insanın duruşunu taklit edebiliyor. Büyük mesafelerde çelik figürler telleri daha yüksekte tutmak için yukarıya uzanabiliyor, ya da çömelerek tel gerilmelerine karşı mukavemet kazanabiliyor.


Tasarımcılar, bu elli metrelik modern heykellerin Paskalya Adası’ndakiler gibi hem araziye uyacak, hem de elektriği aktararak insanlara hizmet edecek kişilik sahibi yapılar olacağını düşünmüşler.

Çelik figürler aynı zamanda ifadeler kullanarak bir alan hissiyatı oluşturmak için de ayarlanabilecek şekilde tasarlanmış. El ve kafalarda yapılacak değişikliklere vücut parçalarının yerlerinin x, y ve z eksenlerinde yapılacak değişiklikler de eklendiğinde birçok farklı ifade ortaya çıkmaktadır. Çelik figürler aynı ya da zıt yönde yürüyen, geçerken birbirine bakan, diz çöken çiftler halinde de yerleştirilebilir.

Olası formların çokluğuna rağmen her bir çelik figür aynı temel kısımlardan oluşmaktadır (gövde, kol, bacak, el, vs…) ve bu kısımlar arasında da önceden hazırlanmış eklemler kullanılmıştır. Bu tasarımla farklı form ve yüksekliklerde çeşitli figürler yaratılabilirken bütçe de kolay montaj ve inşaatı sayesinde düşük tutulabilmektedir.

Kaynak: http://www.choishine.com
Çeviri: Umut Erhan

2 Yorum
  1. Heykelimsi,İnsanın unutulduğu çağda,insan eliyle teknolojiye hükmetmek ve doğaya saygılı..
    Çokta dinamik figürler.kutlarım.

    Saniye Döndüoğlu | 26 Haziran 2011

  2. kim yapacak bunlarıııııı

    Anonim | 14 Ocak 2013


Yorum yazmak için


  Projenin temel amacı, şehir idaresi, kamusal sosyal eylem merkezi ve yerel polis karakolu da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirerek Etterbeek yönetiminin kimliğini yeniden tanımlamaktı. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org