Barceloneta Pazar - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Barceloneta Pazar
Share 8 Haziran 2011

Barceloneta Pazar
Tasarım: MIAS Arquitectes

Ben Barselona’daMimarlık Okulundayken (ETSAB), Barceloneta da, denizle ilgili bir çok konuşma ve tartışma konusu olurdu.
Daha sonra dar sokakların yer alıp giderek kaybolduğu sahilde restoranlar, sıkışık daireler, giysilerin asılı olduğu balkonlar, dükkanlar, zanaatkar atölyeleri ve her şey üzerine halkın yüksek sesle konuştuğu bir yerdir burası.

Projenin yapılması mahallenin değişerek yeniden yapılanması için bir şans anlamına geliyordu; artık eğlence ve keşif için bir gezi değil, burası için “nasıl yapmak” la ilgili bir ankete gerek vardı. Projenin amaçlarını için doğru tanımlamaları bulmak, ihtiyaçları belirlemek gerekiyordu.

Sonuçta, gerçekleri açıklamak, bir programı oluşturmak veya komisyonun çözüm yolları bulmasından öte bir mimari projenin anlamlı bir şekilde sunmak gerekiyordu. Onların canlılıkları, enerjileri, içine düştükleri sıkıntı sırasındaki üzüntüleri, işlerin yoluna girmesi karşısında coşkularını çocuklar için fantastik bir kolaj yaptı.
Mahalle ve onun pazarı, yerleşimin bir dönüm noktası olarak bazen neredeyse gizli ve sadece sakinleri tarafından görülebilir sosyal uyum unsuru olmuştur. Pazar şehir ile ilgili olarak sahip olduğu yoğunluğu ile yakın çevresinde aslında kentin bu köşede bir referans noktası halindedir. Barselona projesinde de Pazar açıkçası mahallenin proje açısından belirleyicilerinden biridir.

Şimdi biz bu inşaatın organizasyonunu büyük hayvanın parçaları, kemikleri gibi görüyoruz ve bu projenin sokaklarında parça parça yapılıyor. Pazar yeri inşaatı sırasındaki fotoğrafları görmek şaşırtıcı değil aslında.
Bu taşınan parçaların her biri bu sokakların bellekleridir gerçekte. Bunları düşünmenin güzel olduğunu düşünüyorum, her komşu hem inşaatın ya da pazarın ya da piyasanın parçasıdır. Biz komşularımızla ve işçilerle paylaştığı yapım süreci muhteşemdir. Son inşaat parçaları, daha büyük bir gerçeğin küçük parçaları halinde yapıldı ve bu parçaların montajı pazar için ayrılan alana dar sokaklardan bunların geçişinin yani parçaların naklini kolaylaştırmak için fabrikada kesip bu parçaları meydana bu şekilde getirdiler.
Sanırım pazar tekrar doğal bir mahallenin yaratılmasında bir başlangıç gibi görünüyor. Bunun dışında tarihi çevrenin ve eski binaların korunması eski otantik mahallenin yaratılmasında kolaylaştırıcı ögeler gibi görünüyor. Sonuçta Meydan ve Pazar ile çeşitli dükkanlar ve önündeki kamusal alanın bütünleşmesi düşünülüyor.

Ben bu mahallenin gözüpek karakterini eşleştirmek için, Pazar ve mahalle arasındaki ilişki ve çelişkinin yanı sıra orta yerde bir bina olmak istiyorum – çok özel, çok önemli – bir Barcelona yapısı…

Mimarlar: MIAS Arquitectes / Josep MIAS, Silvia Brandi, Adriana Porta, Maria Chiara Ziliani, Andreu Canut, Bou Carles
Yer: Barcelona, İspanya
Mühendis: JG instalaciones
Ortakları: Monica Vila, Ana Moretti ve José Miñarro
Proje Yılı: 2007
Proje Alanı: 5200 m²
Fotoğraflar: Adrià Goula

Kaynak: Arc Daily
Çeviri:Mimdap

3 Yorum
  1. bir kent meydanının bu kadar aktif bir fonksiyon olan kapalı pazar ile çok iyi bir birleştirme yapılmış. tasarımın mükemmel bir çelik sistem oluşu bir yana yaratılan amusal alan fikriyatı çok önemli.

    ekrem uzun | 9 Haziran 2011

  2. bu nasıl bir çeviridir, metni bırakın anlamayı okumak bile çok zorlayıcı

    oct | 20 Temmuz 2011

  3. mekan kurgusu ve düşünce kamusallığı öne çıkarıyor. meydana zenginlik katan olumlu bir bakış

    semih | 30 Temmuz 2011


Yorum yazmak için


  Projenin temel amacı, şehir idaresi, kamusal sosyal eylem merkezi ve yerel polis karakolu da dahil olmak üzere çeşitli işlevleri tek bir binada birleştirerek Etterbeek yönetiminin kimliğini yeniden tanımlamaktı. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org