Pritzker 2011 Portekizli Mimar Eduardo Sauto de Moura’nın…

Portekizli Mimar Eduardo Souto de Moura 2011 Pritzker Ödülünü kazandı.

58 yaşındaki Porto’lu mimar mesleğine bir başka Pritzker Ödüllü mimar Alvaro Siza’nın bürosunda başlamıştı. 1980 yılında kendi ofisini açan Moura, günümüze kadar altmış dolayında yapı gerçekleştirdi. Bunların çoğu Portekiz’de kalanı ise İspanya, Almanya, İngiltere ve İsviçrede.




Çalışması boyunca yarattığı ikonik projeler Braga Stadyumu (2004), Casa das Historias Paula Rego sayılabilir.
“Son otuz yıldır Eduardo Souto de Moura yaptığı çalışmalarla günümüz mimarlığına mimarinin tarihi geleneklerini taşıdı. Binaları, zıt çatışan nitelikleri, gücü ve alçakgönüllülüğü, vurguyu ve inceliği, kamu otoritesini ve mahremiyet duygusunu aynı zamanda içerdi. Lord Palumbo, Juri Başkanı.
Portekiz’de Braga’da inşa ettiği stadyumu, 2004 yılında Avrupa Futbol şampiyonasına ev sahipliği yaptı. Jüri bu stadyum için “… kaslı, abidevi, kendi güçlü görünümüyle arazisinde çok fazla mevcut.”



Casa das Historias Müzesinde ise ressam Paulo Regio için çalıştı. Kendisini yapıyı yapacağı alanı seçebildiği için şanslı saymakta. Ormanın ortasında açık bir alana yerleşen yapısı, farklı yüksekliklerde elemanlardan oluşmakta. Yapay ile doğa arasındaki ilişki üzerine kurguladığı kompozisyonuna renk olarak kırmızıyı seçmiş. Bunu ormanın yeşili ile kontrast yaratmak için yaptığını anlatıyor. Giriş aksı üzerinde yer alan iki büyük piramit yapıyı nötr kutular yığını olmaktan kurtarıyor. Paulo Regio Müzesi 2008 yılında tamamlandı. Jüri tarafından ise “hem kamusal hem özel mekan olarak sanat eserlerini sunmaya elverişli bir ortam yarattığı için” değerlendirildi.

Kaynak: Archdaily

Çeviri: Mimdap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir