DE_PLO / Derin Mimarlar - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
DE_PLO / Derin Mimarlar
Share 19 Mart 2011

DE_PLO / Derin Mimarlar

Tasarım:dEEP Architects

“Japonya’da yaşanan 9 şiddetindeki büyük depremin üzerinden heüz bir gfta geçti ve feaketin nükleer boyutu giderek artan bir tehlikeyle devam ediyor. DÜNYADAN MİMARLIK bölümüzde olabildiğince yaratıcı düşünceleri olan girişim ve projelerin yanı sıra sosyal sorumluluk yanı olan, temel insani amaçlara mimarların yaklaşımlarının örnekleri de özellikle getirmeye çalışıyoruz. Aşağıda sizlerle paylaştığımız DE_PLO projesi de  afet anlarında çeşitli biçimlerde barınmayı kolaylaştıran bir sosyal sorumluluk projesi.” mimdap

Japonya’daki deprem ortaya çıktığında Derin Mimarlar, ‘DE_PLO’ ismini verdikleri projelerini bir öneri olarak paylaşmak istediler. Derin Mimarlar’dan Li Daode tarafından yapılanbir araştırmaya dayalı olarak tasarım tekliflerini mimarlar Ana Cocho Bermejo ve Andrea Balducci Kast ile açıkladılar .
Mimarların projelerini açıklayan imajlara gelirsek:

DE_PLO projesi küresel felaket sahnesine yardım maksatlı çağdaş bir tepki olarak gelişti. Dünya Sağlık Örgütü, Doğal afetler ve yaygın bir şekilde görünen diğer öngörülemeyen olaylar için bu felaket tablolarının oluşmadan önce tedbirler alınması gerektiğini Dünya Sağlık Örgütü çok açık bir şekilde ifade eder. Mimarlardan farklı acil durumlar için son derece kolay uyarlanabilir ve hızlı uygulanabilir da yeni bir tür icat istenir.

Teklifimiz esnek ve uyarlanabilir bir afet yardımı üzerinde. Teklifimizle buna uygun olduğunu düşündüğümüz tasarımı tartışmaya açıyoruz.
Afet anından sonraki gereklilikleri analiz ederek felaket senaryosuna dayalı vaka çalışmalarını derinlemesine bir inceleme sayesinde biz yerleşmede uygulanabilecek organizasyon mantığını geliştiren bir dizi desenler geliştirdik. Aslında basit bir modellemeyle düz sac malzemenin şekil verilmesi ve kırpma-kesme metodlarıyla karmaşık üç boyutlu mekanlara geçmemizi sağladı. Sonuçların dikkatle incelenmesi sonucunda hazırlanmış bir öneri, mevcut yöntemlere alternatif bir özgün oluşturuldu.

Bu öneriyle Acil Sağlık Sistemi, özel bir arayüz ile herhangi bir düzlükte çok kısa bir sürede en çok tıbbi ihtiyaçlarını karşılaması için yapabilir. Bu tasarım afetten hemen sonra gönderilmek üzere bir hızla konuşlandırılabilir bir biçimde hazır paket haline getirilebilir.

Temel mesele bu basit kurulabilir tasarımı her hangi bir zeminde hızla kurarak gerçekleştirebilme kabiliyetidir. Afet anında tasarımı kullanıma alma süresi sınırlıdır. Gerek olduğunda tek başına ya da mevcut hasarlı veya aşırı kalabalık sağlık tesisinin hemen yanında çalışabilen ve onu yedekleyebilen bir sistem olması ayrıca en önemli özelliği olarak sayılmalıdır.

Bu özel-hızlı sağlık tedbirinin hızla konuşlandırılabilmesi, birimlerin tabanlı bir arayüz tasarımı olması sayesinde aciliyet şekline göre hızla kurulabilir.
Birim belirli alanlarda çok temel sağlık ihtiyaçlarına cevap verir. Bu yüzden tasarımın bir sahra hastanesi olarak gerçekleştirmek formu açısından tamamen mümkündür ve bu entegre sistem teknolojik ihtiyaçlar dahil belirli hastalıklar için uyumlu mekansal gereksinimleri kolayca yerine getirmemizi sağlar. .

EIHS kısaltılmış isimli bu sistem düz bir yüzeyde konuşlandırılabilir ve üç boyutlu yapısı ile mükemmel paketlenmiş ve kolay ve hızlı açılıp hızla montaja hazırlanabilen, kurulacak alana fabrikadan doğrudan ulaştırılabilmesi ile çok yararlı bir mekansal kurgu anlamına geliyor. Çok katlı membran örtü ve akıllı sistemler ile paketlerin içinden çıkanlar farklı uygulamalara aynı mantıkla olmakla berber olanak tanır.

Kaynak : Dezeen
Çeviri : Mimdap

4 Yorum
  1. harika düşünceler bunlar. sanki bir öğrenci projesi gibi ama getireceği fayda müthiş. ayrıca bundan önemlisi bazı insanlar dertlenip depremde açıkta kalanlar için ne yapılır diye düşünüp bunu bir tasarım problemi olarak görüp birşyeler yapmaya çalışıyor. böylesi bir çaba her türlü takdirin üstünde.

    perran su | 19 Mart 2011

  2. yaratıcılıkta sınır olmadığı bu “örtü” tasarımının çeşitli alanlara uygulanma fikri ile görülüyor. düşünenlere bravo elbette.

    necmi yazgan | 20 Mart 2011

  3. Bu sistemin nasıl hızlı kurulumu olanaklı kıldığına yönelik daha ayrıntılı bir tarif bulunabilir mi?

    Ahmet Ergelen | 21 Mart 2011

  4. Değişik ve yaratıcı. İşin özü projenin sosyal sorumluluk anlayışıyla ele alınmasında yatıyor. Ulvi maksatlar taşıması ona ayrı bir değer katmış aslına bakarsanız.

    Osman Çoban | 25 Mart 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org