Çiftlik Evi - MİMDAP
Ana Sayfa Bağlantılar Biz Kimiz İletişim Mimar İş İlanları
ANA SAYFA
Çiftlik Evi
Share 19 Şubat 2011

Endemik Mimarlık tarafından yapılan Çiftlik Evi

Bu proje d3KONUT 2011 “Yarının Evi” yarışmasını kazanmıştır.

farm-1.jpg

Çiftlik Evi, Dış

Mimari Proje Açıklaması:

Bilindiği gibi kent merkezlerini besleyen yüzey suyu sistemleri sonuçta tarım
alanlarını susuz bırakmakta ve tüketmektedir. Dünyada kullanılan çeşitli kimyasallarla tarım kültürü değişmekte ve aynı zamanda yetersiz konuma düştükçe su savaşları diyebileceğimiz bir mücadele başlamış görünmektedir. Bu durum ise en çok yoksulları derinden etkilemektedir. Aslında gelişen mekanizasyona rağmen genel ekonomide bir miktar payı azalsa bile gıda endüstrisi ve buna bağlı işgücü önemli bir bileşen olmayı sürdürmektedir.
Tarım sektöründe ürünün işlenmesi mevsimlik yoğunlaşmaları getirmekte ve buna karşılık mevsimlik işçiler çoğu gecekondu sayılabilecek kötü koşulları olan yerlerde, yıpranmış yapılarda barınmak zorunda bırakılmaktadır.

farm-2.jpg

Çiftlik Evi, Dış

Bu 800 metrekarelik çiftlik evi, bu iki kritik ve çağdaş endişeleri gidermeyi amaçlamaktadır. Tarım alanları besleyen ancak kent merkezlerindeki sulama suyu gereksinimi ilk olarak tüketen kullanıcılar aslında yüzey sularına yüklenerek nehirleri küçültmekte ama bir yandan da bunların aktarımı için muazzam bir bir altyapı ihtiyacına yol açmaktadırlar.

İkincisi, tarımsal alanda mevsimlik göçmen işçinin konut ihtiyacını gıda sisteminin gelecekteki üretkenlik için bir endişe kaynağıdır. Çiftlik Evi tarımsal sulama amaçlı hidrolojik döngü ile bağlantılı küçük ölçekli bir ev önerisidir.

Ev aslında yağmur ve kar suyunu elastik bir dış deri içinde eriterek toplamak ve sonra dağıtmak için
tasarlanmıştır. Ev kendi kullanımını yer üstü suları olan nehirlerden kullanmayan bir sisteme doğru kanalize edilmiştir. Bir kaktüs gibi düşünülen ev kendi su ihtiyacını depolayarak sağlamaktadır.

farm-3.jpg

Çiftlik Evi, Dış

Evin geometri yağmur suyu toplama hizmet vermektedir. Dış deri alt kauçuk su depolarına kullanılabilir su aktararak doldurmaktadır.

Bir ev dış deri sistemi sezonunda 1 ay boyunca yaklaşık 50 hektarlık sulama suyu olan 34.000 galon kadar yeterli suyu tutabilir. yeterince su, toplam kapasitesi için yapım, su 17.000 galon tutabilir. ABD deki
36 yıllık yağış ortalamasına göre Batı ABD’de yağış yıllık ortalama ( 3 dönümlük alana = 1 milyon galon) kadardır. Evlerin depoları ise tam kapasiteli olmak üzere yılda çok sayıda (yaklaşık 20) kez doldurabilir. Sistem
mevcut sulama ağına bağlanır ve altyapıları evlerin temelinin altında çözülebilir.

farm-4.jpg

Çiftlik Evi, İç

farm-5.jpg

Çiftlik Evi, İç

Şişme ve bina formu ve dokusu dinamizmi sayesinde çevre yağışlarını mevsimlik indekslere uygun olarak toparlar. Evin dışındaki bir yelkenli gibi olana dış deriye doku özelliği de verilebilir. Bu form ile “Çiftlik Evi” sulamayı da sağlayan çevreyle uyumlu, çevre koşullarıyla senkronize olan bir yapı biçimini temsil etmektedir.

farm-6.jpg

Çiftlik Evi yağmur ve kar sularını oluşturulan borulama sistemi ile yer altında depoluyor ve yer altı ısısından (jeotermik enerji anlamında) faydalanıyor.

farm-7.jpg

Çiftlik evi kabuk tasarımı gelişimi

farm-8.jpg

Çiftlik Evi planı

 

farm-10.jpg

Çiftlik Evi kütle oluşumu

farm-11.jpg

farm-12.jpg

Çiftli Evi görünüşleri


Tasarım :Endemik Architecture

Kaynak: www.bustler.net
Çeviri: Mimdap

3 Yorum
  1. Harika bir tasarım, bayıldım. Sanki topraktan fışkırmış bir bitki gibi. Ayrıca çağdaş tasarım yöntemlerinin nasıl mimariyi değiştirdiğine, tasarımı nasıl geliştirdiğine de çok güzel bir örnek. İç mekanlar da sanki ev yok bir ağacın bitkinin içinden dışarıyı seyrediyormuşuz gibi.

    Lütfi Atmaca | 20 Şubat 2011

  2. Bir çiftlik evi dahi bu ayrıntıda düşünülüyor. Su toplama ve yer altı enerjsi hesaba katılarak tasarlanıyorsa çevrecilik, ekolojik denge konularına verilen önem ortada. Çok orijinal.

    naci zaman | 20 Şubat 2011

  3. hep kentlerde ev villa rezidans yapılmaya çalışılırken kırlara birşey önermek fikri baştan başa ilginç. bu ölçüde de kayda değer.

    Lalehan | 24 Şubat 2011


Yorum yazmak için


  Avustralya’nın Melbourne kentindeki Penleigh ve Essendon Gramer Okulu’ndaki (PEGS) Müzik Merkezi, McBride Charles Ryan’ın (MCR) PEGS Kampüsleri genelindeki bir dizi girişiminin bir parçasıdır. 

Copyright © 2024 All Rights Reserved | Mimdap.org